Novice

Tehnologija priključnega hibrida tudi v modelih Jeep Renegade in Compass

Pri Jeepu so predstavili priključno-hibridni različici športnih terencev Compass in Renegade, ki prihajata prihodnje leto ter obljubljata izboljšane zmogljivosti in večjo učinkovitost.

Priključno-hibridni pogonski sklop bo sestavljen iz 1,3-litrskega bencinskega motorja s turbinsko podporo in naj bil v kombinaciji z električnim motorjem, uvrščenim med zadnji kolesni par, na voljo v dveh različicah zmogljivosti. Šibkejša prihaja z močjo 190 KM, medtem ko naj bi močnejšo različico poganjalo 240 konjev. Kombinacija bencinskega in električnega motorja naj bi po zagotovilih proizvajalca nudila izjemne zmogljivosti ob nizki porabi in emisijah CO2 pod 50 g/km. Renegade naj bi iz mirovanja dosegel stotico v slabih sedmih sekundah, najvišja hitrost, ki jo bo moč doseči zgolj na električni pogon, pa naj bi znašala 130 km/h ob električnem dosegu do 50 km s polnimi baterijami. Specifikacije modela Compass zaenkrat še niso znane, najverjetneje pa ne bodo preveč odstopale od že predstavljenih zmogljivosti modela Renegade.

Baterijski paket naj bi bilo s standardnim polnjenjem moč napolniti v roku dveh ur, polnjenje pa naj bi potekalo tudi med samo vožnjo, saj naj bi bila možna izbira med dvema stopnjama regeneracije.

V obeh modelih bo vgrajen novi štirikolesni pogon, pri katerem sprednji kolesni par poganja motor na notranje izgorevanje, za pogon zadnjega kolesnega para pa skrbi električni motor, ki preko prenosa z razmerjem 10:1 razvije 260 Nm navora. Tovrstna kombinacija naj bi občutno izboljšala terenske zmogljivosti avtomobila, predvsem na račun navora, ki ga električni motor ponuja v celotnem razponu vrtljajev.

Po besedah Marca Pigozzija, vodje produktnega marketinga pri podjetju Jeep, naj bi prehod na električno podprt štirikolesni pogon predstavljal znaten napredek v vseh pogledih, uporaba hibridne tehnologije pa po njegovem mnenju ne bi smela vplivati na terenske zmogljivosti avtomobila. Vsi deli pogona so s spodnje strani dodobra zakriti pred morebitnimi udarci z jeklenimi ploščami, električne komponente pa so še dodatno zaščitili pred vlago, kar omogoča vožnjo po vodi do višine pol metra.

Oba priključno-hibridna modela naj bi bila prva znanilca električne pomladi pri Jeepu in naj bi bila dokončno razkrita na vsakoletnem dogodku Jeep Camp julija prihodnje leto. S prodajo naj bi pričeli v septembru. Elektrificirani družini Jeep naj bi se kmalu pridružil še model Wrangler, enak pogonski sklop pa naj bi v sklopu skupine FCA najverjetneje kmalu uporabili tudi v modelu Alfa Romeo Tonale.

Avtomobilizem.com (Vir: Auto Express. Foto: Jeep.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Tehnologija priključnega hibrida tudi v modelih Jeep Renegade in Compass"


jankometka
4 leta 4 meseci nazaj

Lepo da se trend pomika počasi v elektrifikacijo. Mislim pa, da večina znamk nima na tem področju dobrih izkušenj in lahko veliko kupcev postane poskusni zajček. Edina zanesljiva znamka ki ima izkušnje na tem področju je Toyota ..od leta 1996

xxl
4 leta 4 meseci nazaj

Obetavno.

 
Zunanji skeleti v pomoč Audijevim delavcem v proizvodnji
Ameriški kupci najmanj naklonjeni sprejemanju novih tehnologij