Predstavitve

Čas je za uživanje

Seat Tarraco: slovenska predstavitev

Tarraco je najnovejši Seatov model, ki združuje prilagodljivo prostornost z modernimi terenskimi dodatki ter na ta način zaokrožuje paleto španske znamke.

Tretji v vrsti

Seat Tarraco (27)Glede na svojo koncernsko umeščenost je Seat postavil Tarraco na enako arhitekturo (MQB-A ), kot jo imata Volkswagen Tiguan Allspace ter Škoda Kodiaq. O njem se je prvič začelo govoriti, ko so se pri znamki odločili, da bodo izbiro imena novega modela v dobršnji meri prepustili javnosti. Postopek se je kasneje, najverjetneje na račun negotove situacije v Kataloniji, sicer precej zavlekel, a vseeno – veliki SUV je pred dobrim letom dobil ime Tarraco po rimskem poimenovanju v antičnih časih izjemno pomembnega obalnega mesta, ki ga danes poznamo kot Tarragona.


Tarraco v številkah – dolžina: 4.735 mm, širina: 1.839 mm, višina: 1.658 mm (1.674 mm z osn. nos. prtljažnika), medosna razdalja: 2.790 mm, prostornina prtljažnika: 760 litrov (pet sedežev) / 230-700 litrov (sedem sedežev).


Katera je torej glavna razlika med njim in sorodnima koncernska izdelkoma? Verjetno je v ospredju tista najbolj očitna, znamka, ki nagovarja nekoliko bolj sproščeno, ležerno publiko. Slednja ceni mediteranski način življenja in bolj čustven, strasten pristop k oblikovanju;  morda prav tisto, kar kdo pri znamki Seat v zadnjem času nekoliko pogreša. Ob tem ne bo odveč, če še zapišem, da po besedah oblikovalcev Tarracov odločen sprednji del napoveduje oblikovalske značilnosti prihajajočih modelov znamke.

Tretja vrsta

Seat Tarraco (11)Tudi občasno vzdihovanje za nekdaj bolj strastnim nastopom Seata ne spremeni dejstva, da je Tarraco izjemno praktično zasnovan križanec. Ustvarjen je bil z namenom, da bi ustregel vsem potrebam zahtevnejših kupcev, ne glede na to ali so to družine, pari ali posamezniki s potrebo po prostornem in prilagodljivem avtomobilu. Za večino bo povsem zadoščala različica Tarraca s petimi sedeži, drugim se verjetno niti doplačilo v višini 757 evrov za tretjo vrsto sedežev ne bo zdelo pretirano. Kot običajno je povsem zadaj udobje sedenja omejeno, a saj zdaj že vsi vemo, da gre bolj za pomožna sedeža, ki nista v redni uporabi.

Druga vrsta sedežev je deljiva v razmerju 1/3:2/3, pri čemer je posamezen del mogoče vzdolžno premikati, naslon sedežev pa se s preklopom spremeni v ravno dno, ki v kombinaciji s preklopljivim naslonom sovoznikovega sedeža tvori ravno površino za prevažanje daljših predmetov. Naslone sedežev druge vrste lahko alternativno preklopimo s potegom vzvoda v prtljažniku avtomobila, od koder se namešča tudi tretja vrsta sedežev.

Seat Tarraco (6)

Prepričljiv nabor opreme

Seat Tarraco (19)Avtomobili, ki smo jih vozili na predstavitvi, so bili večinoma opremljeni s paketom Xcellence, ki s seboj prinaša pridih elegance kot pritiče tovrstnemu avtomobilu. Pa tudi sicer pri nas ne boste videli pretirano osiromašenih modelov, saj je že izvedenka Style serijsko opremljena z 10,25-palčnim digitalnim prikazovalnikom pred voznikom, 8-palčnim zaslonom infozabavne enote, vmesnikom Seat Full Link (za povezovanje s pametnimi telefoni), žarometi v polni tehniki LED, polno prilagodljivostjo sedežev druge in tretje vrste ter naborom pomembnejših asistenčnih sistemov. Seveda pa na seznamu tudi ne manjka opcij za oplemenitenje v skladu z željami kupcev.

Štirje motorji, tudi štirikolesni pogon

Seat Tarraco (34)Tarraco je na voljo z dvema bencinskima (1,5 litrski TSI s 110 kW, 2,0-litrski TSI s 140 kW) in dvema dizelskima agregatoma (2,0-litrski TDI s 110 kW in 140 kW). Šibkejši bencinski motor je kombiniran s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom in prednjim pogonom, šibkejši dizel ima ob tem še možnost dodatka 7-stopenjskega menjalnika DSG in štirikolesnega pogona. Močnejša bencinska in dizelska opcija sta omejeni na boljši paket opreme ter kombinacijo 7-stopenjskega menjalnika DSG in štirikolesnega pogona.

Cene za Tarraco se pričenjajo pri 28.065 evrih za vstopno bencinsko oziroma 30.241 evrih za vstopno dizelsko izvedenko. Več informacij vam je na voljo v priloženem uradnem ceniku.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Čas je za uživanje"


Gosic
1 leto 2 meseci nazaj

Iztočnica oblikovanja sprednjega dela pa je bil Tucson?

1 leto 2 meseci nazaj

Odzadaj pa kia sportage 😀

xxl
1 leto 2 meseci nazaj

Mater si domišljata vi dva. Je pa grši.

Locher
1 leto 2 meseci nazaj

@xxl: kaj pričakuješ od ljudi, ki imajo “delnice” v južnokorejskih podjetjih?

Firediver
1 leto 2 meseci nazaj

Uau, kak špetir, ko en model iz VAG koncerna poskuša imeti malce več oblike v primerjavi s sorodstvom iz istega koncerna..oblikovalci postajajo malce bolj pogumni!

1 leto 2 meseci nazaj

Ampak meni tudi deluje oblika prednjega konca zelo hyundaijevska?

Locher
1 leto 2 meseci nazaj

Zanimiv avto, vsaj z boljšim paketom opreme in 20″ platišči. Osnovna različica me ni prepričala. Pri novem modelu bi pričakoval konektor USB-C in malce hitrejše delovanje infotainment sistema.

nered
1 leto 2 meseci nazaj

“uzivanje”

 
Elegantnejši od bratov N
Lady Rover