Predstavitve

Lady Rover

Range Rover Evoque: slovenska predstavitev

Ko se je pred osmimi leti prvič pojavila na cestah serijska izvedba najmanjšega Range Roverjevega modela, se je marsikomu zdelo, da je angleškemu specialistu za terenska vozila ušla kakšna prototipna študija s testnega poligona. Zaradi svojega izjemno mikavnega in rahlo ekshibicionističnega zunanjega stasa je v trenutku postal precejšnja prodajna uspešnica ter – prvič v zgodovini znamke Land Rover – tudi ljubljenec ženskih src.

Zgodba o uspehu

Ko so leta 2011 pri Land Roverju pričeli s prodajo svojega najmanjšega športno uporabnega terenca, si verjetno niti v sanjah niso predstavljali, da bo pri kupcih doživel tako topel sprejem. Model Evoque je namreč našel vsako leto okrog 100.000 novih uporabnikov, prejel 225 mednarodnih priznanj, za njim pa so pogledovali celo tisti, ki do tovrstnih vozil pred tem niso gojili pretiranih simpatij. Tako je mali Range Rover postal med drugim svojevrstni rešitelj znamke iz Coventryja, ki je sicer že nekaj let v rokah indijske Tate, njegovo oblikovanje pa je začrtalo smernice kasnejših modelov znamke (Range Rover, RR Sport, RR Velar, Discovery ter Discovery Sport).Evoque v številkah – dolžina: 4.371 mm, širina: 1.996 mm, višina: 1.649 mm, medosna razdalja: 2.681 mm, odmik od tal: 212 mm, prostornina prtljažnika: 591 litrov.


A ker so pri znamki Land Rover prav dobro vedeli, da v razredu kompaktnih premijskih SUV, med katerimi je trivratni kupejevski primerek (ki ga po novem ni več) veljal celo za svojevrstnega pionirja, ne zadošča zgolj seksapilna zunanja oblika, so v Evoque zapakirali vse tisto, kar imajo tudi njihovi večji modeli. Pa naj je šlo za izjemno gosposko luksuzno notranjost z izbranimi materiali ali pa za hvalevredne terenske zmogljivosti (za ta rang vozil seveda).

RR EVOQUE 07Ker tovrstne formule uspeha niso želeli pretirano spreminjati, podobno zgodbo nadaljujejo tudi pri novi generaciji. Tako se najnovejši Evoque ponaša s precej podobnimi zunanjimi linijami, zaradi česar deluje kot evolucija prejšnjega, pri čemer je tudi v dolžino zrasel zgolj za milimeter, medosna razdalja pa je podaljšana za hvalevredna 2 centimetra. Opazovalec bo tako novo generacijo še najbolj prepoznal po nekaterih prepoznavnih detajlih, kjer v oči še najbolj padejo »Tesline« pomične kljuke vrat (manj šumov med avtocestno vožnjo), ki smo jih videli že pri Velarju, malce drugače oblikovan pa je tudi zadek vozila. Obenem je uporaba tankih matričnih LED žarometov poskrbela še za bolj dovršeno grafiko osvetlitve prednjih in zadnjih žarometov.

Evoque je sicer postavljen na novo arhitekturo Land Rover Premium Transverse iz različnih kovin, ki je bila zasnovana tudi za prihajajoči hibridno električni pogon. Nova karoserija je obenem za 13 odstotkov močnejša od predhodnikove, z vgrajenimi podkonstrukcijami pa bolje duši hrup in vibracije. A vse omenjeno obenem prinese precejšnjo maso vozila, saj že osnovni dvokolesno gnani model tehta več kot 1,7 tone.

»Velarizacija«

A če na zunaj še dokaj sramežljivo pokaže, da gre za povsem novo generacijo, je zgodba znotraj precej bolj drugačna. Okej, resda se je že dosedanji Evoque lahko pohvalil z dovolj imenitnim notranjim ambientom, pri katerem naj bi imela besedo celo prelestna Victoria Beckham (ali pa je šlo zgolj za prefrigano marketinško zgodbo?), a je pri novem vse skupaj še na višjem nivoju.

RR EVOQUE 15Tako so si Land Roverjevi notranji oblikovalci precej elementov sposodili iz večjega Velarja. Oosebno pozornost si zasluži nov infozabavni sistem Touch Pro Duo, ki ga sestavljata dva 10-palčna zaslona na dotik, preko katerih lahko uporabnik upravlja prav vse funkcije. V minimalistično oblikovno prečiščeni notranjosti imajo potniki za odtenek več prostora (še posebej na zadnji klopi, kar je bilo moč opaziti že na krajši prvi vožnji), obenem pa je za 10 odstotkov večji tudi prtljažni prostor (591 litrov). Morda bi znal kdo pogrešati le prepoznaven detajl iz predhodnika v obliki okroglega menjalnega gumba, ki pa ga je nadomestila ergonomsko ustreznejša ročica.

RR EVOQUE 19A prav nihče ne bi smel pogrešata česarkoli od takšnih in drugačnih dodatkov, ki so bili še do nedavnega na voljo zgolj pri precej bolj drag(ocen)ih vozilih. Novi Evoque se med drugim lahko pohvali tudi s t.i. »pametnim ogledalom«, pri katerem lahko voznik s premikom stikala pod ogledalom preklopi na pogled kamere visoke ločljivosti na zgornjem delu vozila in prikaže okolico za njim. Obenem ponujajo pri novem Evoqueu tudi prvič v tem razredu tehnologijo Ground View, ki predvaja sliko dogajanja neposredno pred vozilom na osrednjem zaslonu in doseže učinek t.i. »odstranjenega« pokrova motorja. Precej uporabno tako sredi mestnega vrveža (med ozkimi pločniki), kakor tudi na kakšen zahtevnejšem terenu.

Ne le maneken

Kdor misli, da gre pri novemu Evoqueu, ki išče rivale v BMW-ju X2 ter prihajajočemu Audiju Q4, zgolj še za enega športno uporabnega pomehkuženca, se krepko moti! V duhu znamke, poznane po kleno terenskih vozilih, se tudi mali Range Rover ponaša s precej zmogljivim 4×4 pogonom (Haldex sklopka) ter sistemom Terrain Response 2, ki omogoča različne načine vožnje (Comfort, Sand, Grass-Gravel-Snow in Mud & Ruts). Vozilo, ki je odmaknjeno od tal 212 mm ter ima dovolj dobrodušno odmerjena pristopna kota (25 stopinj spredaj in 30,6 zadaj), lahko obenem brede v 60 centimetrov globoki vodi, kar je za 10 centimetrov več od predhodnika.

RR EVOQUE 06Pod motornim pokrovom prinaša novi Evoque znane Ingenium agregate in sicer tri različice turbodizelskih (150, 180 ter 240 KM) ter tri turbobencinske (200, 250 in 300 KM), za prenos moči pa skrbi tako ročni (osnovni dizel), kakor tudi 9-stopenjski avtomatski menjalnik (ZF). Pri vseh motorjih, razen pri osnovnemu turbodizlu z ročnim menjalnikom, je na voljo tudi 48-voltni blagi hibridni sistem (MHEV), ki shranjuje energijo med zaviranjem. In kako deluje v praksi? Pri hitrosti pod 17 km/h motor med zaviranjem z zavorno stopalko ugasne, med pospeševanjem pa se shranjena energija porabi kot podpora in motorju pomaga varčevati z gorivom, zaradi česar naj bi porabil za cca 6% manj goriva.

Pri Land Roverju obenem načrtujejo v naslednjem letu prihod priključno hibridnega (PHEV) modela s trivaljnim bencinskim motorjem, ki bo še učinkovitejši.

Prestižni SUV

Novi Evoque je v Sloveniji že naprodaj, uvoznik pa ima z njim precej ambiciozne prodajne cilje, sploh če upoštevamo dejstvo, da model pri nas – za razliko od večine drugih evropskih trgov – ni veljal za prodajno uspešnico. Cene se pričnejo pri 41.342 evrih za dvokolesno gnano različico z osnovnim turbodizlom ter ročnim menjalnikom, medtem ko potrebno za najcenejši bencinsko gnani Evoque pripraviti vsaj 50.604 evrov. Ob začetku prodaje pa je, kot smo pri angleški znamki že vajeni, na voljo tudi bogato opremljena verzija First Edition za 73.194 evrov.

Celoten cenik najdete na tej povezavi.

Tekst in foto: Urban Acman.

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Lady Rover"


[…] Download Image More @ http://www.avtomobilizem.com […]

Fnatic
1 leto 2 meseci nazaj

Različni načini vožnje…brede po 60cm visoki vodi…Ne vem zakaj imam občutek, da tej avti v rokah lastnikov kaj takega nikoli ne doživijo..

chad
1 leto 2 meseci nazaj

Te razne “retro” nove barve zadnje čase se mi ful dopadejo.

xxl
1 leto 2 meseci nazaj

Lep in drag. Kako so uspeli na 437 cm in zajetnih 268 medosne, spravit noter 591 litrski prtljažnik? Neverjetno, razen, če na zadnji klopi vendarle primanjkuje prostora.

xxl
1 leto 2 meseci nazaj

Hvala, to pa že.

 
Čas je za uživanje
Prvi studijski nastop