Predstavitve

Zaokrožena ponudba

Hyundai i30 Fastback: slovenska predstavitev

Z uvedbo modela i30 Fastback znamka Hyundai na slovenskem trgu zaokrožuje družino v segmentu kompaktnih avtomobilov ter ponuja nekaj za vsak okus.

Lepo po vrsti

Hyundai i30 Fastback (24)Modelna družina i30 se je širila nekako tako, kot smo pričakovali (oziroma kot nakazujejo prodajne številke) – najprej smo se srečali s kombilimuzinskim modelom, ki se mu je kasneje pridružil karavan, za konec pa sta tu še športni sladkorček iz oddelka N ter elegantnejši petvratni kupe. Hyundai i30 Fastback je, oblikovno gledano, zanimiv model v kompaktnem segmentu, kjer pravzaprav nima pravega konkurenta. Zanj se bodo najverjetneje odločali dosedanji lastniki globalnega modela Elantra in ljubitelji kupejevskih linij, pod črto pa gre v primerjavi s kombilimuzino in karavanom za prodajno nekoliko manj pomemben model.

Majhne, a ne nepomembne razlike

V primerjavi s kombilimuzinskim modelom so nekatere razlike očitne že na prvi pogled –  za začetek podaljšan zadek, ki ga zaključuje nekoliko ukrivljen spojler na zadku, in padajoča kupejevska strešna linija. Ima pa i30 Fastback poleg tega še nekoliko nižje nameščeno prednjo masko, kar naj bi z vidika snovalcev pripomoglo k boljši aerodinamiki in dramatizaciji nastopa (daje vtis širšega vozila z daljšim pokrovom motorja), ter je po zunanjih dimenzijah daljši (+115 mm) in nižji (-25 mm).


i30 Fastback v številkah – dolžina: 4.455 mm, širina: 1.795 mm, višina: 1.425 mm, odmik od tal: 135 mm, medosna razdalja: 2.650 mm, prostornina prtljažnika: 450-1.351 l.


Na tem mestu se mi zdi primerno vsem zagovornikom udobja v vožnji sporočiti, da ima i30 Fastback v primerjavi s kombilimuzino po navedbah proizvajalca nekoliko bolj togo podvozje (+15 %), kar pomeni, da so mu v družini, skladno z zunanjim videzom, namenili bolj dinamično navdahnjeno vlogo.

Hyundai i30 Fastback (3)Še ena, nezanemarljiva razlika, je v ponudbi pogonskih kombinacij, saj je i30 Fastback na voljo le z bencinskima agregatoma, litrskim T-GDI (88,3 kW/120 KM) in 1,4-litskim T-GDI (103 kW/140 KM), pri katerem se lahko uporabniki odločajo med ročnim 6-stopenjskim menjalnikom ali 7-stopenjskim robotiziranim menjalnikom z dvojno sklopko, za katerega bo treba odšteti dodatnih 1.500 evrov. Pri zastopniku menijo, da izostanek dizelskega agregata v tem razredu ni posebna pomanjkljivost, saj je v trenutni prodaji modela delež dizlov padel pod 30 %.

Vse, kar imajo ostali družinski člani

Za razliko od zgoraj naštetih razlik pa bi se ponavljala, če bi se na tem mestu lotila naštevanja sodobnih varnostno asistenčnih pomagal in elementov sodobne povezljivosti, kot smo jih vajeni v sodobnih avtomobilih kompaktnega razreda in seveda do sedaj predstavljeni družini i30. Dovolj bo, da omenim paket pomočnikov SmartSense ter brezplačno 7-letno naročnino na storitve Live Services.

Ob upoštevanju (stalnega) prihranka v višini 2.000 evrov stane vstopna izvedenka Trend T.GDI 120 desetaka manj kot 16 tisoč evrov. Ostale cene, vključno z opisom paketov opreme in cenami dodatkov, najdete v ceniku na tej povezavi.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

16 komentarjev za "Zaokrožena ponudba"


Kritik
2 leta 5 meseci nazaj

Zadaj in od strani mi izgleda fantastično, spredaj malo manj.

xxl
2 leta 5 meseci nazaj

Meni ni slab, moti me pogled ob strani, kot bi bilka prekratka medosna razdalja. Moram ga videt v živo.Peta vata, pametna odločitev, kot pri Škodi.

frgo
2 leta 5 meseci nazaj

Tudi meni se zdi, da bi ga morali še malo raztegnit. Potem bi bil res vrhunski. Pa 1.6 turbo motor iz kone bi mu dobro pristajal.

Firediver
2 leta 5 meseci nazaj

Hja, razteg na 4,8m pa močan motor, potem bi pa že postal podoben Stingerju, ki so trenutne mokre sanje marsikoga…najbrž Hyundai ni šel v smer butika ravno zato, da osvoji čim večji tržni delež v razredu, kjer (še) nima konkurence.

xxl
2 leta 5 meseci nazaj

Saj niti 1,4 ni slab, 8,9 do 100, 242 Nm pri 1500, 210 km/h, poraba cca 7 litrov, več skoraj, da ne potrebuješ.

pskoda
2 leta 5 meseci nazaj

Potem je vam všeč zadek od mercedesa gle samo kar je to 100 grši

ban
2 leta 5 meseci nazaj

plastik fantastik.

Gosic
2 leta 5 meseci nazaj

Moj Golf je. Pač manjka ti velika začetnica in sem dodal manjkajoči del stavka.

ban
2 leta 5 meseci nazaj

Ti si res bolan. Vedno najdeš golfa

pskoda
2 leta 5 meseci nazaj

Naj uživa

Locher
2 leta 5 meseci nazaj

Če mu kdo napiše, kar mu gre, pa jok’ca.

McLaren
2 leta 5 meseci nazaj

Ce sem se par let nazaj govoru da Hyundaja ne bi nikoli kupu se lahko sedaj vgriznem v jezik. Dobro jim gre!

Locher
2 leta 5 meseci nazaj

Ne izgleda slabo, ne.

 
Vmesni člen
Daleč od racionalnega