Predstavitve

Digitalizirani nomad

Volkswagen Touareg: slovenska predstavitev

Novi Volkswagnov Touareg že s svojo zunanjo podobo jasno daje vedeti, da se želi postaviti ob bok večjim prestižnim športnim terencem, ki imajo v Evropi sicer precej manj kupcev kot recimo v Združenih državah Amerike ali na Kitajskem.

Težko bi ga spregledali

Zaradi izrazitega sprednjega dela, ki ga zaznamujejo vodoravne kromirane linije, ki prehajajo v žarometa, se novi Touareg opazno razlikuje od predhodnika. Tokrat ne gre le za oblikovalsko iluzijo, saj je model tudi glede na tehnične podatke nekoliko širši, daljši in malenkost nižji kot v drugi generaciji. Prirastek dolžinskega prostora se na koncu z vidika uporabnosti izkaže predvsem v večjem prtljažnem prostoru, ki je pridobil 113 litrov prostornine.

Prehod na novo arhitekturo MLB, ki si jo v skupini deli z Audijem Q7, Lamborghini Urusom, Porsche Cayenneom in Bentley Bentaygo, mu je poleg ostalega prinesel tudi dobrodošlo znižanje lastne mase, ki znaša v primerjavi s predhodnikom do 106 kg.


Touareg v številkah – dolžina: 4.878 mm; širina: 1.984 mm; višina:  1.717 mm; medosna razdalja: 2.904 mm; prostornina prtljažnika: 810–1.800  litrov; največja vlečna zmogljivost: 3.500 kg.


Glasnik stanja tehnike

Volkswagen Touareg (25)Pri znamki pa kljub vidnim spremembam zunanjosti pravijo, da je do prave revolucije prišlo v notranjosti; Touareg je najnovejši izmed Volkswagnovih modelov, kjer so uporabnikom lahko na voljo digitalni prikazovalniki. V vrh ponudbe spada kombinacija dveh velikih zaslonov, 12-palčnega pred voznikom in 15-palčnega sredinskega, ki so ji nadeli ime Innovision Cockpit. Ob impresivnem dobro vidnem prikazu raznovrstnih podatkov med njegove prednosti spada še dejstvo, da je v veliki meri prilagodljiv željam uporabnika. Kljub temu, da je dokaj intuitiven, pa ga ne gre spoznavati kar mimogrede, med prvo vožnjo, saj je v njem enostavno preveč podatkov in nastavitev, da bi bili lahko hkrati osredotočeni na vožnjo.

Volkswagen Touareg (21)Da gre za za najnovejšega glasnika sodobne znamkine tehnike, kaže tudi dejstvo, da je Touareg lahko opremljen z obširnim naborom naprednih pomagal, ki skrbijo za varnost in udobje potnikov.  Za začetek so še posebej izpostavili tri, sistem proaktivne zaščite potnikov v nevarnih situacijah (pred trčenjem), sistem nočne zaznave z uporabo infrardeče kamere Night Vision ter asistenčni sistem za križišča. Pohvalno pa je, da so se pri zasnovi menijev spomnili tudi na informativno razlago posameznih asistenčnih sistemov v slovenskem jeziku –  tudi zanjo velja, da bo bolje, če si jo preberete še preden se odpravite na vožnjo.

Med tehniko, ki skrbi za čim bolj nenaporno vožnjo, kar vsi še posebej cenimo na daljših poteh, velja omeniti še opcijski sistem zračnega vzmetenja, pa sistem štirikolesnega krmiljenja ter aktivni elektromehanski stabilizator nagiba (na voljo prihodnje leto). Ob naštetem sta za doplačilo na voljo tudi dodobra nastavljiva (v 14 smeri) prednja sedeža ergoComfort, ki med drugim ponujata različno masažo posameznih predelov hrbta. Preden zabredem pregloboko v podrobnosti, zaključujem ponudbo zanimivih dodatkov s terenskim paketom off-road, ki za 725 evrov vključuje povečan rezervoar za gorivo (90 l), povečan rezervoar za tekočino AdBlue (24 l) in dodatno zaščito pogonskega sklopa, prednastavljenim sedmim voznim načinom (Normal, Sport, Comfort, Eco, Snow, Offroad, Individual) pa dodaja še dva, za vožnjo po pesku in gramozu.

Najprej šest, kasneje osem in še kaj

Volkswagen Touareg (8)Veljaven cenik je ob začeteku prodaje precej enostaven, na njem je le ena pogonska različica (šestvaljni dizelski agregat moči 210 kW/285 KM z 8-stopenjskim menjalnikom tiptronic) s štirimi nivoji opreme, razpon cen pa znaša od dobrih 63 tisoč do dobrih 73 tisoč evrov. Letos julija naj bi v ponudbo dodali šibkejši 170-kilovatni dizelski šestvaljnik (najavljena cena od 59.538 evrov), marca 2019 pa še dizelski osemvaljnik nazivne moči 310 kW ter bencinski šestvaljnik (250 kW).

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

9 komentarjev za "Digitalizirani nomad"


cashy
1 leto 12 dni nazaj

Nisem si mislil, da mi bo kdaj VW takole všečen, kot mi je tale Touareg. VW se tudi glede oblikovanja izboljšuje. Komaj čakam test 🙂 btw, je večino fotografij nastalo nekje med Zasipom in Podhomom ob Bohinjski železniški progi?

mrtwelvetrees
1 leto 12 dni nazaj

Meglenk spredaj nima ? 🙂 (kot da jih rabi, samo vseeno, hec)

RedBaron
1 leto 12 dni nazaj

Mogoče so integrirane v glavnih žarometih….

Firediver
1 leto 12 dni nazaj

Če je to res, je za meglenke neuporabna lokacija. Pri tem avtomobilu (visoko nameščeni žarometi) pa sploh!

Gosic
1 leto 12 dni nazaj

Eh malo kopiranja Mercedesovih idej notranjosti ne škodi…

xxl
1 leto 12 dni nazaj

T-roc XXL, hec, sevada.

Fnatic
1 leto 12 dni nazaj

Čisto po domače: men je ful lep

Firediver
1 leto 12 dni nazaj

Se strinjam..in dodajam – najlepša škatla za čevlje na svetu! Pa vidi se, da je sezona peke na žaru..

 
Družinski prijatelj
Je že pravi čas?