Predstavitve

Družinski prijatelj

Opel Combo Life: slovenska predpremiera

Pri Oplu se je v zadnjem času precej spremenilo, nekaj na račun splošnih trendov in nekaj na račun novih lastnikov. Drugačnega pristopa k peti generaciji potniškega Comba Life pa bodo verjetno najbolj vesele družine, ki na potep rade vzamejo s seboj nekaj več prtljage, športnih rekvizitov in obvezne, a nepotrebne krame.

Za pokušino

O tem, kako se obnese rezultat nadgradnje PSA-jeve platforme EMP2 v novi Opel Combo Life na cesti, bomo več izvedeli v drugi polovici letošnjega leta, ko bodo v salone trgovske mreže prišli prvi primerki avtomobilov. Tudi o cenah vam danes na žalost ne morem ničesar povedati. Zaenkrat smo si namreč na hitro lahko ogledali le eno od predprodukcijskih vozil, ki je obiskalo Slovenijo, da bi zadovoljilo prvo radovednost medijev, trgovcev in bodočih kupcev.

Druga zgodba

Opel Combo Life (16)Kdor je vajen Comba še iz starih časov, njegovi začetki segajo tja daleč v leto 1986, se bo verjetno presenečeno spraševal, kaj se je znašlo pred njim. Oplov Combo se je selil s Kadettove osnove (Kadett Combo A) na Corsino (Combo B in C), nato pa je prešel na arhitekturo SCCS, ki sta si jo delila s Fiatovim Doblojem. Peta generacija Comba je po zunanjih dimenzijah precej podobna predhodniku, ki je prav tako že nudil dve velikostni izpeljanki, v notranjosti pa gre za precej drugačno zgodbo, saj je težko zanikati francoski pristop k oblikovanju notranjosti družinskih avtomobilov.


Combo Life v številkah – dolžina: L1 4.400 mm, L2 4.750 mm; širina: 1.840 mm; višina: 1.80 m; medosna razdalja: L1 2.790 mm, L2 2.980 mm; prostornina prtljažnika: L1 597-2126 litrov, L2 850-2693 litrov; največja vlečna zmogljivost: 1.500 kg.


Opel Combo Life (3)Prostornost avtomobila, ki izhaja iz zunanje oblike, so nadgradili v smislu uporabnosti in prijaznosti do potnikov. Tako je bil današnji primerek, ki je imel vgrajenih pet sedežev (zadaj trije individualni sedeži s tremi sidrišči Isofix), opremljen s panoramsko streho, dvojimi drsnimi vrati, ambientalno lebdečo strešno konzolo za odlaganje predmetov nad glavami potnikov, dodatnim prostorom za shranjevanje (36 litrov) pod stropom prtljažnega prostora z dostopom iz potniškega in prtljažnega prostora, vtičnico 230V pri sovoznikovih nogah in verjetno še marsičem, česar v kratkem času nismo uspeli najti. Kot zanimivost lahko še napišem, da naj bi imel Combo Life v skupno 28 odlagalnih površinah na voljo kar 186 litrov prostora za shranjevanje.

Kaj od ponujene opreme bodo dejansko izbirali bodoči kupci, bo morda bolj jasno po izdaji cenikov, dejstvo pa je, da bodo imeli kar precej možnosti izbire dodatkov. Na (predvidoma) dolgem seznamu bodo med drugim verjetno tudi preklopljiv sovoznikov sedež, ki omogoča prevoz predmetov do dolžine 3.08 m, dodatna sedeža v tretji vrsti, pa kar nekaj asistenčnih sistemov s področja varnosti in udobja, različne izvedenke infozabavnega sistema z dodatki za povezljivost, vlečna kljuka, možnost samostojnega odpiranja steklenega dela prtljažnih vrat, dodatno ogrevanje prednjih sedežev in volanskega obroča in še marsikaj.

Bencin in dizel

Opel Combo Life (10)Glede na to, da gre v osnovi za segment malih dostavnikov, bodo seveda na voljo tako bencinske kot dizelske izvedenke. Turbodizelski 1,5-litrski agregat bo imel tri različice moči (75 KM, 100 KM in 130 KM, vstopni različici s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom, močnejša pa s 6-stopenjskim ročnim ali 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom), medtem ko bo turbobencinski 1,2-litrski agregat na voljo v dveh izvedbah moči (110 KM z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom ali 130 KM s samodejnim 8-stopenjskim menjalnikom). Opcijsko bo za nekaj več samozavesti izven urejenih cestišč na voljo napredni sistem nadzora oprijema IntelliGrip, ki ga poznamo že iz modela Grandland X.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Družinski prijatelj"


VW-T4
1 leto 8 meseci nazaj

Glede na to, da so berlingotu samo opel masko nataknili in nekaj malenkosti v notranjosti, bi to moralo bit kar ugodno vozilo? Sploh ker berlingo/partner je model v odhodu in se tudi berlingote sedaj lahko dobi nove že pod 15.000€. Ali pač ne razmišljam v pravi smeri?

meganer
1 leto 8 meseci nazaj

Za tak denar mislim da je škoda prostora v salonu, da ga sploh pripeljejo. To bo taka prodajna uspešnica da ….. se bo kar kadilo. Ala “Berlingo” je dostopen družinski avto za cca. + – 15000. Sem bil resni kandidat samo ko sem tole videl …… ne hvala. Konkurenca vabi.

chad
1 leto 8 meseci nazaj

Francozi so opla bl za hec kupl. Tale kokpit je..

meganer
1 leto 8 meseci nazaj

lahko naredijo predstavitev brez cenika, nivoja opreme in roka dobave? Luštn eden od trojčkov

Ivan36
1 leto 8 meseci nazaj

Tega avtomobilskega dinozavra bi čisti lahko prodajali za 9.999€ Še vsaj 5x g bojo preoblekli!

 
Nova paradigma
Digitalizirani nomad