Predstavitve

Nova paradigma

Mercedes-Benz razred A: slovenska predstavitev

Zdaj je bolj ali manj jasno, da se v zadnjih letih avtomobilistični svet spreminja precej hitreje in v smer, ki bi jo v preteklosti težko napovedali. Eden od velikih premikov v razmišljanju proizvajalcev avtomobilov je tudi v tem, da najsodobnejši dodatki niso več omejeni na najdražje modele v ponudbi, kar se lepo kaže tudi na primeru novega Mercedes-Benzovega razreda A.

Najmanjši je lahko tudi prvi

Pred leti, ko smo na tem portalu začeli pisati o umetni inteligenci in razširjeni resničnosti v povezavi z avtomobili, se je vse skupaj zdelo precej oddaljeno in morda celo malo privlečeno za lase. Zdaj gre za stvari, ki jih lahko dejansko kupimo in (vsaj pogojno) uporabljamo. Kar je še bolj zanimivo – ne le v modelih z vrha ponudbe, temveč celo v nižjih razredih, kar kaže na precejšen premik v razmišljanju proizvajalcev.

Mercedes-Benz razred A (18)Kljub temu, da je treba jemati takšen pristop z nekaj zrnci soli (na primer upoštevati, da gre v velikem delu za nadgrajevanje programske opreme in da se cene tipal, zaslonov na dotik ter ostalih komponent modernih tehničnih pomagal nižajo z večanjem števila prvih vgradenj, poleg tega pa jih do določene mere pogojujejo varnostni standardi), gre nedvomno za demokratizacijo ponudbe. Kar je v osnovi zelo dobro.

In tako se zgodi, da je lahko novi razred A v trenutku prihoda na trg celo bolj založen z najsodobnejšimi tehnologijami kot Mercedes-Benzova admiralska ladja, razred S. Je namreč prvi v ponudbi proizvajalca iz Stuttgarta, ki ima vgrajen napreden učljiv multimedijski sistem Mercedes-Benz User Experience (MBUX), ki ga uporabnik prikliče z znano zvenečim: “Hey Mercedes …” Od te točke naprej se mora z njim sicer zaenkrat pogovarjati v nam tujem jeziku, a je zadeva za naprednejše uporabnike vseeno koristna, saj jim na primer omogoča, da avtomobilu le omenijo, da jim je vroče, sistem pa posledično zniža temperaturo v potniškem prostoru. Poleg glasovnega podpira MBUX še upravljanje preko dveh zaslonov na dotik (velikosti od 7 do 10,25 palcev), z uporabo opcijske drsne ploščice s haptično tehnologijo ali stikal na volanskem obroču.

Med zanimivejšimi funkcijami MBUX je prikaz izbrane poti v navigaciji, podprt s tehnologijo razširjene resničnosti (Augmented Reality), ki na sredinskem zaslonu prikaže posnetek v živo, z označenimi ulicami in puščicami, kam mora voznik zaviti. Dobro pa je tudi vedeti, da sistem za zaznavo v mrtvih kotih ne deluje zgolj med vožnjo, temveč na voznikovi strani še do tri minute po tistem, ko je voznik že parkiral. To v praksi pomeni, da bo na voznikovi strani prepoznal morebitno približevanje kolesarja ali pešca ter voznika opozoril z znakom trikotnika za nevarnost.

Najmanjši ni več ravno majhen

Mercedes-Benz razred A (4)Pogosto omenjamo “odraščanje” manjših avtomobilov, konkretni optimizaciji potniškega in prtljažnika četrte generacije Baby Benza pa sem se obširno posvetila v reportaži z dogodka, kjer smo se z vseh vidikov posvetili njegovi notranjosti. Dimenzijsko večji, prostorsko bolje izkoriščen in nekoliko lažji v vseh pogledih predstavlja napredek v primerjavi s predhodnikom.


Razred A v številkah – dolžina: 4.419 mm, širina: 1.796 mm, višina: 1.440 mm, medosna razdalja: 2.729 mm, prostornina prtljažnika: 370-1.210 litrov (A 180 d 10 litrov manj).


Še najmanj pojasnjevanja verjetno potrebuje njegovo oblikovanje, ki sledi družinski filozofiji Sensual Purity, publiko pa nagovarja z dramatično strmo masko, izrazitimi prednjimi žarometi, ki so za doplačilo na voljo tudi v tehniki LED Multibeam, ter velikimi napetimi površinami s prečiščenimi linijami.

Za začetek

Na ceniku za novi razred A lahko zaenkrat zasledite tri opcije motorizacije. Zvestim privržencem dizlov je na voljo različica A 180 d z 1,5-litrskim agregatom moči 85 kW (116 KM) in samodejnim menjalnikom 7G-DCT, medtem ko sta na bencinski strani v ponudbi izvedenki A 200, ki ponuja 120 kW (163 KM) moči s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, in A 250, ki poskrbi za 165 kW (224 KM) moči in ima nameščen samodejni menjalnik 7G-DCT.

Od julija letos bo mogoče naročiti še izvedenke A 160, A 180 in A 220 4MATIC, od oktobra  pa A 200 d, A 220 d in Mercedes-AMG A 35 4MATIC. Bencinski motorji imajo serijsko nameščen filter delcev, dizelski motorji pa so opremljeni s tehnologijo AdBlue za manjše emisije škodljivih delcev.

Trenutno najcenejša izvedenka A 200 stane 28.670 EUR, brez dvoma pa jo lahko z doplačilnimi dodatki na res obsežnem ceniku pošteno nadgradite.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

16 komentarjev za "Nova paradigma"


pskoda
1 leto 3 meseci nazaj

29k€ brez popusta za 160hp premium avto ni veliko

frgo
1 leto 3 meseci nazaj

premium radkape res izgledajo veliko bolje od navadnih

robertos_664
1 leto 3 meseci nazaj

Meni je zunaj kot znotraj top.. samo toliko denarja za hatchbacka pa ne dam 🙂

pskoda
1 leto 3 meseci nazaj

Vsi bodo dobili te ekrane. Premium malo preje kot ostali

Locher
1 leto 3 meseci nazaj

Verjetno je to top model armaturne plošče, ali ne? Kaj reči? Da morda v živo izpade precej bolje? Da se bomo že navadili? Da nimam pojma za estetiko? Na slikah mi ni niti malo všeč, pa naj bo še tako napredno in super.

Firediver
1 leto 3 meseci nazaj

Saj ni toliko poudarka glede naprednosti..dejstvo je, da je taka armaturka predvsem cenejša z manj sestavnimi deli. Prikazuje pa lahko vse in v vsaki možni grafiki, ki jo premore softver.

Locher
1 leto 3 meseci nazaj

Firediver, mi je popolnoma jasno, da se gre za nižanje stroškov na valu mladcev, ki jim je zaslon bolj premium kot handcrafted gumb, ki lepo klikne pod roko. Meni ni! Dopuščam pa možnost, da bom spremenil mnenje v živo.

1 leto 3 meseci nazaj

saj je armaturka moderna ni kaj, samo vizualno pa je zelo grda, če so avto oblikovno zunaj zadeli v polno, ne vem kako jim je zmanjkalo v notranjosti. Vseeno bi lahko naredili lepšo in elagantno notranjost in nekako vgradili te velike zaslone. Škoda da avto, ki je zunaj tako zelo lep, pokvarijo notranost….

 
Zapeljivost oblike
Družinski prijatelj