Predstavitve

Električni mačkon

Jaguar I-Pace: slovenska predstavitev

Ko so pri angleškem proizvajalcu luksuznih avtomobilov pred tremi leti prvič pokazali koncept njihovega električno gnanega križanca, si verjetno nihče niti v sanjah ni predstavljal, da ga bomo tako hitro videli že v serijski obliki. In ne le to! Jaguarjev športno uporabni I-Pace, ki ga je nekaj časa moč najti tudi v slovenskih prodajnih salonih, deluje enako drzno in futuristično kot študija z avtomobilskega salona v Los Angelesu.

Drzen

Tisti časi, ko je angleška znamka, ki jo poznamo po prepoznavnem emblemu največjega južnoameriškega mačka, še stagnirala in životarila pod ameriškim Fordom, so očitno minili. Pod okriljem indijskega konglomerata Tata Motors, ki je zagotovil Angležem dovolj svežega kapitala, tako sedaj doživljajo svojo drugo pomlad, kar kažejo s čedalje bolj svežimi in prepričljivimi avtomobili.

JAGUAR I-PACE 04In verjetno se ne motim preveč, ko trdim, da predstavlja daleč najbolj drzno Jaguarjevo novost zadnjih let (če ne celo desetletij!) ravno model I-Pace, ki velja obenem za njihov prvi serijski električno gnan avto. Pri angleškem proizvajalcu se namreč vstopa v svet električnih avtomobilov niti pod razno niso lotilo polovičarsko, zato so ustvarili čistokrvni luksuzni SUV, kakršnega smo do sedaj videli le pri Tesli (model X). Resnici na ljubo pa tudi ostali premijski proizvajalci ne sedijo križem rok, saj že imajo v svojem portfelju podobno luksuzne športno uporabne električne modele (Audi e-tron, Mercedes-Benz EQC).


I-Pace v številkah – dolžina: 4.682 mm, širina: 1.890 mm, višina: 1.565mm, medosna razdalja: 2.990 mm, prostornina prtljažnika: 656-1.453 litrov.


Novi I-Pace, ki je sicer ob dolžini 4.682 mm malce manjši od prej omenjenih rivalov, je postavljen na povsem novo platformo, ki zagotavlja skoraj 3 metre dolgo medosje. Ob tem se ponaša z izjemno elegantnimi in dinamičnimi zunanjimi linijami (količnik zračnega upora znaša 0,29), pri katerih so iskali inspiracijo v hibridnem superšportniku C-X75. Kupejevsko krojena zunanjost s prepoznavno sprednjo masko, ki z aktivnimi lamelami usmerja zrak v drobovje, ko je potrebno hlajenje baterije, tako izžareva dovolj agresivnosti, kakršno nekako pričakujemo od produktov znamke iz Coventryja.

Sodoben in prestižen

Pri angleškem proizvajalcu luksuznih avtomobilov obenem prav ničesar niso prepustili naključju pri načrtovanju notranjega interierja. Eleganten ambient nadgrajuje imeniten izbor notranjih materialov (npr. opcijsko premium blago Kvadrat) ter izjemno urejen voznikov delovni prostor, kjer se nahaja sistem za informacije in zabavo (Touch Pro Duo). Slednjega sestavljata 10-palčni zaslon na dotik na armaturni plošči in nekoliko nižji 5-palčni zaslon na dotik z večfunkcijsko dinamično tipkovnico. Vozniku je obenem na voljo še 12,3-palčni interaktivni zaslon ter opcijski prikaz na vetrobranskem steklu, med zanimivejše posebnosti pa sodi še vodoodporna zapestnica, ki smo jo sicer prvič videli že pri bližnjem »sorodstvu« (Range Rover Velar) in služi kot aktivni brezstični ključ.

JAGUAR I-PACE 16Ob izdatni medosni razdalji imajo potniki v notranjosti obilico prostora (še posebej tisti na zadnjih sedežih), pri čemer je tudi prtljažnik dovolj prostorninsko radodaren, saj ponuja kar 656 litrov praznine, ki jih dopolnjuje še prostor za shranjevanje pod sprednjim pokrovom s 27 litri dodatnega prostora.

Precej zanimiv detajl predstavljajo še upravljalne tipke menjalnika (D, N, R in P), ki nadomeščajo prepoznaven Jaguarjev vrtljivi gumb.

Bistvo

Tisto pravo bistvo najnovejšega Jaguarjevega križanca se skriva pod njegovo aerodinamično krojeno aluminijasto karoserijo, kjer sta nameščena dva sinhrona elektromotorja s trajnim magnetom, povezana s prednjo in zadnjo osjo. Omenjeni pogonski sklop se ponaša s 400 »konji« največje moči (696 Nm navora), ki zagotavljajo, da ob serijskem štirikolesnem pogonu pospeši od 0 do 100 km/h v pičlih 4,8 sekundah.

JAGUAR I-PACE 19Vgrajena 432-celična litij-ionska baterija kapacitete 90 kWh je nameščena v dno avtomobila med osema, zaradi česar je njegovo težišče kar 13 centimetrov nižje kot pri modelu F-Pace. V idealnih pogojih zagotavlja kar 470 kilometrski doseg (WLTP cikel), ki pa bo v realnosti le nižji. Na hitrih polnilnicah (100 kWh) se baterijski sklop napolni do 80 odstotkov v približno 40 minutah, medtem ko potrebuje na domači vtičnici cel dan do polne napolnjenosti. Za optimalnejše polnjenje doma je možno namestiti tudi domačo polnilnico, ki ob serijskem 7,4-kilovatnem enofaznem polnilniku na izmenični tok omogoča polnjenje do 35 km dosega na uro.

Zaradi nizkega težišča ter idealne razporeditve teže (50:50) Jaguarjev I-Pace zagotavlja precej dinamično vozno doživetje, ki ga je moč nadgraditi še z aktivnim zračnim vzmetenjem (vozilo zniža za 10 mm nad hitrostjo 105 km/h) ter sistemom nastavljive dinamike (občutljivost dodajanja plina, uravnavanje krmiljenja, togost blažilnikov). Na prvi krajši preizkusni vožnji se je I-Pace izkazal za precej uživaško naravnanega križanca, a se vseeno občuti njegova masa, saj avtomobil na tehtnici pokaže skoraj 2,2 toni.

In ker prihaja znamka Jaguar iz koncerna, kjer nastajajo ena najbolj terensko prepričljivih vozil (Land Rover), ne čudi, da se tudi I-Pace ponaša z učinkovitim štirikolesnim pogonom. Le ta je lahko nadgrajen še s sistemom prilagodljivega odziva na cestišče (AdSR), ki neprestano nadzira okolje ter prilagaja nastavitve motorja in zaviranja. Hkrati se lahko pohvali s sistemom nadzora za vse terene, ki omogoča, da vzdržujete stalno hitrost na spolzkih podlagah, deluje pa pri hitrostih med 3,6 km/h in 30 km/h

Nagrajenec

JAGUAR I-PACE 02Eno najbolj pogumnih potez znamke Jaguar so nagradile tudi avtomobilske žirije, saj je njihovo prvo električno gnano vozilo do sedaj prejelo že kar 66 različnih nagrad, pri čemer so daleč najbolj ponosni na laskava naslova Svetovni avto leta 2019 (World Car of the Year 2019) ter Evropski avto leta 2019.

Novi Jaguar I-Pace, ki je do sedaj našel na našem trgu dva kupca,  je na voljo v izvedenkah S, SE in HSE, cene pa se pričnejo pri 79.962 evrih. Ob tem je potrebno še omeniti, da proizvajalec ponuja 8-letno garancijo na baterijo.

Tekst in foto: Urban Acman.

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Električni mačkon"


11 meseci 11 dni nazaj

Všeč mi je da ne izgleda idiotsko oz. kao futuristično. Bomba

xxl
11 meseci 12 dni nazaj

Imam možnost ogleda proizvodnje tega i – Paceka v Magni, v petek. Nisem se še odločil.

JG2
11 meseci 12 dni nazaj

Hud stroj ni kaj.

mrtwelvetrees
11 meseci 12 dni nazaj

Se vidi pa šparajo, ne dajo 10 letne garancije na baterijo kot konkurenca.

11 meseci 12 dni nazaj

Genialen avto v vseh pogledih (oblikovno in sicer). Bi ga jutri naročil, če bi pod posteljo rajnkega dedka našel 100.000 €.

 
Za dober vtis
Zvezdni roj