Predstavitve

Zvezdni roj

Mercedes-Benz A limuzina, GLC in GLC Coupe: slovenska predstavitev

Nekako smo že kar navajeni, da v poletnih mesecih vlada v avtomobilskem svetu manjše zatišje, kar pa tokrat ne velja za znamko Mercedes-Benz na naših tleh. Nemški proizvajalec prestižnih avtomobilov na slovenskem trgu namreč predstavlja v teh dneh kar tri novosti, med katerimi bo verjetno daleč največ zanimanja za kozmetično prenovljeni športno uporabni GLC.

Najmanjša limuzina z zvezdo

Med tokratnimi »zvezdniki«, ki se predstavljajo slovenskim kupcem, se je znašla tudi ena izmed Mercedesovih premiernih novosti, ki je doslej še nismo videli v njihovih salonih. Limuzinska verzija »Baby Benza«, ki je sicer ne smemo zamenjevati z malce bolj kupejevsko usmerjenim modelom CLA, se prvič pojavlja pri najstarejšem avtomobilskem proizvajalcu ter dopolnjuje ponudbo različnih karoserijskih izvedb razreda A.

MB A LIMUZINA 01Četrta generacija razreda A je sicer dobila najprej limuzinsko različico s podaljšano medosno razdaljo, namenjeno izključno kitajskemu trgu, kasneje pa še s krajšo, ki je na voljo evropskim in ameriškim (oziroma kanadskim) kupcem. Preko luže je sicer razred A možno naročiti le v tej karoserijski izvedbi, saj kombilimuzinske verzije ne ponujajo.

Mercedes-Benzova limuzina razreda A, s katerim želijo prvenstveno skakati v zelje Audiju A3 sedan, je za 13 centimetrov daljša od kombilimuzine, a ima enako medosno razdaljo (2.729 mm), medtem ko je možno v prtljažnik pospraviti za 420 litrov (oziroma 410 litrov pri modelih z dizelskim motorjem) prtljage. Za precej praktično se obenem izkaže tudi odprtina prtljažnika, ki je z merami 950 mm po širini in 462 mm po diagonali med ključavnico in spodnjim robom zadnjega stekla dokaj dobrodušno odmerjena. Najmanjša Mercedesova tridelna limuzina v ponudbi se lahko obenem pohvali z izjemnim količnikom zračnega upora 0.22, kar predstavlja celo najnižjo vrednost med serijskimi modeli.


Razred A limuzina v številkah – dolžina: 4.549 mm, širina: 1.796 mm, višina: 1.446 mm, medosna razdalja: 2.729 mm, prostornina prtljažnika: 420 litrov.


V notranjosti limuzinski razred A ne ponuja presenečenj, saj je večina elementov že poznanih iz ostale družine najmanjših modelov znamke. V njej se nahaja serijski infozabavni sistem MBUX z dvema 7-pačnima zaslonoma, opcijsko pa bodo na voljo tudi večji (10,25-palčni). Obenem je opremljen z najnovejšimi sistemi za pomoč pri vožnji s podporo vozniku, zato zagotavlja najvišjo stopnjo aktivne varnosti v tem segmentu s funkcijami, prevzetimi iz razreda S, ter je sposoben polavtonomne vožnje pod določenimi pogoji.

MB A LIMUZINA 10Pod motornim pokrovom Mercedesa A limuzina se nahaja šest agregatov, dva od njih v kombinaciji s štirikolesnim pogonom 4Matic. Na dizelski strani se nahaja 116-»konjski« 180d, medtem ko se turbobencinski agregati ponašajo z razponom moči od 136 KM (180) pa vse do 306 KM (AMG 35 4Matic). Najbolj popoprana različica v ponudbi, ki na našem trgu stane vsaj 47.690 evrov, se sicer ponaša s 4,8-sekundnim pospeškom od 0 do 100 km/h ter 250 km/h najvišje hitrosti.

Vstopnica v svet limuzinskega razreda A stane na slovenskem trgu vsaj 27.910 evrov, kolikor je potrebno odšteti za najcenejši model (povezava na cenik).

Prenova za športno uporabni GLC in njegovo kupejevsko izvedbo

Model GLC je na trgu že štiri leta in je najbolj prodajani model športnega terenskega vozila znamke Mercedes-Benz. In ne le to! Zaradi popularnosti tovrstnih vozil je GLC tretji najbolj prodajan avtomobil z zvezdo na nosu na evropskih tleh (125.143 v lanskem letu) ter na naših tleh celo drugi za razredom B (192 v lanskem letu).

MB GLC 01Prenovljeni GLC, ki se je svetovni javnosti prvič predstavil na letošnjem ženevskem salonu, je moč prepoznati po novi grafiki žarometov (serijski LED žarometi), spremenjeni maski motorja ter motornem pokrovu z vzdolžnima linijama. Kakor smo vajeni pri tovrstnih medgeneracijskih kozmetičnih prenovah, so kupcem na voljo tudi novi karoserijski odtenki ter drugačen dizajn aluminijastih platišč.

Kupejevska različica, ki se je razkrila na salonu v New Yorku, je bila na zunaj deležna še minornejših popravkov, kjer je takisto moč videti nekoliko bolj dinamično oblikovan sprednji del, prenovljene žaromete LED, nove barvne karoserijske odtenke ter spremenjena platišča.

Notranjost se ponaša pri obeh karoserijskih različicah – tako proizvajalec – s kombinacijo visokokakovostnih zaključnih površin in vrhunskih materialov, kot je les z odprtimi porami, ter uporabniku prijaznimi elementi upravljanja. Model GLC je serijsko opremljen s sistemom MBUX, ki je sposoben učenja.

Obenem so pri nemškem proizvajalcu razširili tudi sisteme za pomoč pri vožnji, med katerimi aktivni asistent za ohranjanje razdalje Distronic in aktivni krmilni asistent zagotavljata še udobnejšo podporo pri ohranjanju varnostne razdalje in krmiljenju. Poleg serijskega vzmetenja Agility Control je na voljo še vzmetenje Dynamic Body Control s prilagodljivim blaženjem, ki se individualno uravnava na vsakem kolesu posebej glede na vozne razmere, hitrost in stanje cestišča.

MB GLC COUPE 03Modela GLC in GLC kupe poganjajo 4-valjni bencinski in dizelski motorji nove generacije. V modelih GLC 200 4MATIC in GLC 300 4MATIC je prejšnji motor M 274 nadomestil 4-valjni M 264, prejšnji OM 651 pa 4-valjni dizelski motor OM 654. Nova generacija motorjev ima pomembno vlogo pri zmanjševanju emisij CO2 in predstavlja sistematičen napredek, kar zadeva zmanjšanje porabe goriva. Nove tehnološke lastnosti bencinskih motorjev so predvsem variabilno krmiljenje ventilov Camtronic, ki zagotavlja hitrejše segrevanje izpušne naprave, turbopolnilnik twinscroll in 48-voltni sistem z jermensko gnanim zaganjalnikom-alternatorjem (EQ Boost). Za čim bolj učinkovito zmanjšanje emisij so najpomembnejše komponente za čiščenje izpušnih plinov nameščene neposredno na motorju. Deloma zaradi dodatnega katalizatorja za selektivno katalitično redukcijo (SCR) s katalizatorjem za preprečevanje uhajanja amoniaka v izpušnem vodu (ASC) in celo v zahtevnih voznih situacijah ta motor že izpolnjuje standard Euro 6d (RDE/Real Driving Emissions Stage 2).

Kasneje pridejo na trg še prenovljene različice z oznako AMG, ki jih poganja 4-litrski osemvaljni biturbo agregat. Športno terenski GLC AMG 63 4MATIC+ in njegova kupejevska različica bosta na voljo v osnovni izvedbi in kot model S z močjo 476 KM (650 Nm) ter 510 KM (700 Nm). GLC 63 4MATIC+ pospeši od 0 do 100 km/h v 4,0 sekunde, modeli S pa v 3,8 sekunde, pri čemer je največja hitrost osnovnega modela 250 km/h (elektronsko omejena, s paketom za voznika AMG 270 km/h), 280 km/h pa za modele S.


GLC v številkah – dolžina: 4.655 mm, širina: 1.890 mm, višina: 1.644 mm, medosna razdalja: 2.873 mm, prostornina prtljažnika: 550 litrov.

GLC Coupe v številkah – dolžina: 4.731 mm, širina: 1.890 mm, višina: 1.600 mm, medosna razdalja: 2.873 mm, prostornina prtljažnika: 500 litrov.


Cena prenovljenega modela GLC se na našem trgu prične pri 49.140 evrih (GLC 200 d 4MATIC), za kupejevsko verzijo pa pri 54.540 evrih (GLC Coupe 200 d 4MATIC) – povezava na cenik.

Tekst in foto: Urban Acman.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Električni mačkon
Junak za nove čase