Predstavitve

Dobrodošla osvežitev

Fiat 500L: slovenska predstavitev

Fiat 500L je po svoji medgeneracijski prenovi pri nas na voljo v različici 500L ali 500L Cross ter je ob oblikovnih popravkih pridobil tudi nekaj tehnoloških novotarij.

Še vedno L

Fiat je v modelu 500L tudi po prenovi, ki je po navedbah znamke zajela kar 40 % vseh vgrajenih delov, zadržal glavne značilnosti, ki jih opredeljuje črka L v njegovem imenu. Gre za enoprostorski model, ki v okviru kompaktnih zunanjih dimenzij ponuja relativno veliko dobro izkoriščenega in prilagodljivega prostora, precej steklenih površin ter po novem tudi nekaj več tehnoloških pripomočkov.


Fiat 500L (26)

Fiat 500L v številkah – dolžina: 4.242 mm (Cross 4.276 mm) , širina: 1.784 mm (Cross 1.800 mm), višina: 1.658 mm (Cross 1.683 mm), medosna razdalja: 2.612 mm, prostornina prtljažnika: 400-1.480 litrov.


Oblikovna prenova zunanjosti se je dotaknila tako prednjega kot zadnjega dela, a se zdi na prvi pogled manj izrazita. Kljub temu bodo poznavalci opazili spremenjeno prednjo masko, prenovljen prednji odbijač in nove dnevne luči, pa drugačne bočne zaščitne letve ter olepšave zadka. Kombinacija 10 barv zunanjosti in možnosti izbire kontrastne barve strehe ponuja skupno 36 različnih barvnih izvedb.

Kljub temu, da je na domačem trgu 500L na voljo v treh izvedbah, bosta pri nas na voljo le 500L in 500L Cross, medtem ko nekdanjega modela 500L Living s prostorom za do sedem potnikov, ki je po prenovi znan kot 500L Wagon, načeloma ni v ponudbi.

V notranjosti je ob spremenjenih merilnikih in nekoliko prilagojeni ergonomiji delovnega prostora voznika še najbolj opazen zaslon infozabavnega sistema UConnect, ki je na voljo v 5- ali 7-palčni izvedbi ter ob ostalem podpira tudi povezavo s pametnimi telefoni z uporabo Apple CarPlay ali Android Auto.

Enaki motorji, nove tehnologije

Fiat 500L (4)Fiat 500L je še vedno na voljo z dvema bencinskima (1.4 16V in 1.4 T-Jet) ter dvema dizelskima (1.3 Multijet in 1.6 Multijet) agregatoma. Dizelski 1.3 Multijet je v določenih paketih na voljo tudi z menjalnikom  Dualogic .

Nekoliko bolj avanturistično nastrojena izvedenka 500L Cross, ki ima ob terenskih dodatkih tudi 25 mm višji odmik od podlage, uporabnikom  nudi izbirni vrtljivi gumb s tremi prednastavljenimi načini vožnje – v običajnih razmerah (Normal), ob oteženih razmerah (Traction+) ter pri spustu po strmini (Gravity Control).

Med tehnologije s področja vozniških pomagal spadajo sistem City Brake s funkcijo samodejnega zaviranja do hitrosti 30 km/h, prednastavitev krmiljenja City za olajšano manevriranje v mestu ter sistem za lažje speljevanje na neravninah.

Prenovljeni Fiat 500L je na slovenskem trgu na voljo po cenah od 12.990 dalje, koliko je potrebno odšteti za deželi paket opreme City z vstopnim bencinskim motorjem. Ostale cene si lahko ogledate na povezavah na cenik 500L oziroma cenik 500L Cross.

Besedilo in fotografije: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Dobrodošla osvežitev"


denis099
1 leto 1 mesec nazaj

fiat je popolnoma zaspal na razvoju.. če ne bi alfa prodajala dveh modelov bi lahko fabrico zaprli.

xxl
1 leto 1 mesec nazaj

Alfa jih bo težko vlekla iz slabe prodaje, v bistvu Fiat ima kar nekaj modelov in dobro prodaja predvsem zunaj EU.

 
Drzne pojave in zmogljive narave
Porsche poln prednosti