Predstavitve

Drzne pojave in zmogljive narave

Hyundai Kona: slovenska predstavitev

Kona je za Hyundai novost v več pogledih. Poleg tega, da z njo vstopajo v nov segment, je v svojem videzu precej bolj izrazita od ostalih družinskih članov, poleg tega pa ponuja veliko možnosti prilagoditve različnim željam in potrebam uporabnikov.

Drzno, celo na teren

Hyundai ima v Evropi ambiciozne načrte, med drugim nameravajo do leta 2021 predstaviti kar 30 novih modelov in izvedenk ter postati največji azijski proizvajalec na stari celini. Kono, ki v tej zgodbi predstavlja pomemben gradnik, so zasnovali na novi kompaktni platformi za športno uporabna vozila ter jo na ta način že v samem začetku odmaknil od Kiinega modela Stonic, s katerim si sicer delita izjemno konkurenčen segment manjših križancev. Še najbolj pa so jo, tako od Stonica kot tudi od vseh večjih modelov SUV v svoji ponudbi, izdvojili na račun drznega zunanjega videza ter živahnejše notranjosti.


Hyundai Kona (4)

Kona v številkah – dolžina: 4.165 mm, širina: 1.800 mm, višina: 1.550-1.565 mm, odmik od tal: 170 mm, medosna razdalja: 2.600 mm, prostornina prtljažnika: 378-1.316 litrov. 


Prednji del zaznamuje nova znamkina kaskadna maska, ki jo dopolnjujejo dvodelni žarometi z ločenimi dnevnimi lučmi v tehniki LED. Za še bolj izrazit prvi vtis lahko uporabniki izberejo dvobarvno zunanjost, kjer je – ob desetih živahnih barvah karoserije ter treh barvah strehe in ohišij zunanjih ogledal – na voljo skupno kar 28 kombinacij zunanjega videza.

V notranjosti so si Hyundaijevi oblikovalci ob klasiki zamislili še tri bolj izrazite kontrastne barvne sheme v oranžni, rdeči ali zeleni barvi, ki zaznamujejo vstavke na armaturni plošči ter ob menjalniku, kljuke za odpiranje vrat, šive na volanskem obroču, pri zeleni in rdeči pa celo barvo varnostnih pasov.

Da gre za avtomobil, ki lahko prepričuje tudi na terenu, kaže že njegova zunanjost, s plastičnimi zaščitnimi elementi in obrobami spodnjih svetilnih elementov ter povečanim odmikom od tal. Zgodbo o terenski zasnovi pa dodatno potrjuje možnost izbire štirikolesnega pogona, ki je serijsko na voljo v kombinaciji s 7-stopenjskim robotiziranim dvosklopkovnim menjalnikom pri motorju T-GDI 177.


Elektronsko nadzorovan štirikolesni pogon na zahtevo prenaša do 50% navora na zadnji kolesni par (do hitrosti 40 km/h). Za speljevanje na problematičnih površinah je mogoče ročno aktivirati zaporo diferenciala.


Šibkejši ali močnejši bencinski agregat?

Hyundai Kona (8)Prav izbira motorja določa ali bo uporabnikova Kona le barvit mestni križanec z višjim položajem sedenja ali zmogljivejši športni terenec, ki se bo drznil podati tudi na vožnjo izven asfaltiranih površin.

Oba bencinska agregata v ponudbi sta prisilno polnjena, vstopni 1,0-litrski T-GDI ponuja 88,3 kW (120 KM) moči v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, močnejši 1,6-litrski T-GDI pa 130 kW (177 KM) moči ob 7-stopenjskem robotiziranem dvosklopkovnem menjalniku in štirikolesnem pogonu. Zmogljivejša izvedenka je opremljena z večvodilno zadnjo premo ter naprednim sistemom za nadzor oprijema v zavojih.

Prvi dizelski agregat v Koni lahko pričakujemo v letu 2018.

Napredni vozniški pripomočki

Hyundai Kona (26)Danes praktično ni novega avtomobila, v katerem ne bi bilo vsaj nekaj sistemov, ki skrbijo za večjo varnost, udobje in neprestano povezanost uporabnikov med vožnjo. Kona, kot novost pri vozilih znamke Hyundai, uvaja projicirni zaslon za prikaz najpomembnejših podatkov pred voznikom. Sicer pa so na njenem seznamu serijske in dodatne opreme tako bogat paket  varnostnih pomagal (SmartSense), kot tudi praktično brezžično induktivno polnjenje mobilnih naprav ter njihova integracija z uporabo sistemov Apple CarPlay ali Android Auto.

Na koncu je vse odvisno o tega, koliko želite odšteti za nov avtomobil. V primeru Kone se cene začenjajo pri racionalnih 14.990 evrih za paket opreme Style in bencinski agregat T-GDI 120, medtem ko je trenutno najboljša izvedenka na ceniku kar enajst tisočakov dražja. Malce želje za razgibanostjo barv zunanjosti ali notranjosti in dodatki s področja varnosti, multimedijev ali udobja pa lahko hitro dodajo še nekaj tisočakov.

Cenik si lahko ogledate na tej povezavi.

Besedilo in fotografije: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

16 komentarjev za "Drzne pojave in zmogljive narave"


whitee
1 leto 1 mesec nazaj

Glede na prvotne slike mi sedaj sploh ne deluje slab, v teli oranžni barvi je prav hudoben. Motorizacija je pa tudi zanimiva, dosti moči.

1 leto 1 mesec nazaj

Na slikah dobro izgleda, kako pa se pelje pa še ne vem, moči in zmogljivosti me pri takih avtih ne zanimajo, saj je ima vsak dovolj za normalno vožnjo. Veliko bolj mi je pomembno počutje in udobnost, kar pa me pri Hyundaju še ni navdušila, pred tednom sem isti dan testiral njihovega Tucsona in potem še Kio Sportage in sem bil presenečen koliko bolje sem se počutil v Kiji in tudi lepše in udobneje sem se peljal, čeprav sta na nek nači brata , toda če bi se moral odločati ,bi absolutno raje vzel Kio Sportage.

a4
1 leto 1 mesec nazaj

si ziher da ima vsak avto dovolj moči za normalno vožnjo ? jaz vem da nima, pa ne bom zdaj izpostavil kateri avtomobili to so…

robertos_664
1 leto 1 mesec nazaj

za normalno vožnjo po omejitvah je še 60KM zadosti.. tak da ne vem kakšni dirkači ste vsi, da vam je vse premalo.

Firediver
1 leto 1 mesec nazaj

…Ko boš našel avtomobil z dovolj močnim motorjem za naromalno vožnjo pa v jok glede cene…

xxl
1 leto 1 mesec nazaj

Preveč načičkan, manjka 1,4 140 KM, ki bi bil pravi zanj, z 1,6 177 4×4, boš hitro porabil čez 9 l na 100.

mrtwelvetrees
1 leto 1 mesec nazaj

Žal tudi mene moti preveč stvari pri tem avtu 🙁 (brez radarskega tempomata, kar 11.000 eur dražja verzija ki bi me zanimala …)

dask
1 leto 1 mesec nazaj

Očitno so tako kot nekdaj pri Coupe-ju šli v pretiravanje s številom luči… preveč našarjeno.

 
Nekaj dodatnih centimetrov
Dobrodošla osvežitev