Predstavitve

Ne skriva ambicij

Ford Edge: slovenska predstavitev

Ford z vsemi topovi napada najbolj priljubljen segment v Evropi. Po Ecosportu je zdaj na naše ceste zapeljal še Edge, ki se želi s konkurenčno ceno zoperstaviti predvsem prestižnim evropskim tekmecem.

Visoke ambicije

Ford Edge slovenska predstavitev_8Ford vse do sedaj v svoji ponudbi ni imel izrazitega predstavnika višjega razreda, ki bi se lahko aktivno spopadal s premijsko konkurenco. A stvari se bodo hitro pričele spreminjati, saj model Edge predstavlja le prvo napadalno akcijo. V septembru bodo namreč v Slovenijo zapeljali prvi primerki kraljevske linije Vignale. Mondeu in S-MAXu se bosta sčasoma pridružila še Kuga in Edge, premikom pa bodo sledili tudi pri uvozniku in v drugi polovici leta kupcem ponudili edinstven Ford Store in individualne možnosti servisnih storitev.

A naj se vrnem k današnji zvezdi. S 4.081 milimetri skupne dolžine je skoraj trideset centimetrov daljši od Kuge, dimenzijsko pa za sabo pusti tudi številne tekmece (daljši je le BMW X5). Osnovo si deli z Mondeom, S-MAXom in Galaxyjem, zato kljub svoji velikosti ohranja odlične vozne lastnosti, ki krasijo ostale manjše in bolj agilne družinske člane.

Poudarek je na tišini

Inženirji so si pri razvoju dali duška in se usmerili predvsem v razvoj zvočne izolacije. Akustično laminiranim steklom so dodali še nekaj inovacij. Med najbolj prepoznavne sodi sistem za aktivni nadzor šumov, ki deluje kot slušalke z odpravljanjem šuma. Trije mikrofoni, strateško razporejeni po kabini, zaznavajo neželene zvoke motorja v notranjosti potniškega prostora. Sistem te zvoke izniči z nasprotnimi zvočnimi valovi iz zvočnega sistema – tudi ko je sistem za razvedrilo izključen – in tako zagotovi izjemno raven zvočnega udobja v kabini. Poleg debelejše izolacije na vratih, odbijačih in blatnikih so namestili talno ploščo, ki prav tako deluje kot zvočni izolator.

Brez štirikolesnega pogona pač ne gre

Ford Edge slovenska predstavitev_9V Sloveniji sta na voljo le dva paketa. Osnovni Titanium prinaša marsikaj, zato se mu z oznako “osnovni” dela krivica, naslednji paket pa je Sport. Za lažje razlikovanje – beli v galeriji je opremljen s paketom Sport, rdeči pa s paketom Titanium. Razlike v zunanjem videzu so dokaj izrazite, a jih lahko še obrazložim. Sport ima nameščena 20-palčna platišča, črno masko hladilnika, pragove v barvi vozila in drugačne zadnje žaromete.

Obem paketom je skupen štirikolesni pogon. Slednjega smo spoznali že pri ostalih modelih, a še vedno velja poudariti njegove glavne odlike. V osnovnem načinu na sprednja kolesa prenaša 70 odstotkov navora, v ekstremnih situacijah pa lahko prenese 100 odstotkov navora na posamezno kolo in s tem pravilno odreagira v vsaki situaciji.

Udobno spredaj in zadaj

Za kar najbolje izkoriščen prostor je uporabljen vsak centimeter Edgeove notranjosti. Za udobje potnikovFord Edge slovenska predstavitev_13 na zadnjih sedežih zagotavlja največ prostora za glavo in ramena, ki s 1.023 oziroma 1.536 mm presega celo večje tekmece, kot sta Audi Q7 in Volkswagen Touareg. Ob plosko zloženih zadnjih sedežih ima prtljažnik 1.847 litrov, shranjevanje pa omogočajo tudi dodatni prostori ob notranjih oblogah blatnikov. Uporabljen je celo prostor ob rezervnem kolesu: predeljen je z odstranljivimi s stranicami iz polistirena, da je sicer neuporab(lj)en prostor lično urejen.

Zaman boste iskali bencinski agregat

Kupci lahko izbirajo med dvema dvolitrskima dizelskima motorjema TDCi: prvi razvije 130 kilovatov, od 0 do 100 km/h pospeši v 9,9 sekunde in doseže največjo hitrost 200 km/h, drugi je motor Bi-Turbo s 160 kilovati, ki iz mirovanja do 100 km/h pospeši v 9,4 sekunde in doseže 211 km/h.

Ford Edge slovenska predstavitev_16Šibkejši agregat je opremljen z ročnim šeststopenjskim menjalnikom, pri močnejšemu pa je za doplačilo na voljo samodejni šeststopenjski menjalnik, ki omogoča tudi upravljanje s serijskima obvolanskima prestavnima ročicama.

Kot ponavadi, na koncu še cene. Za opremo Titanium in osnovni dvolitrski agregat z ročnim menjalnikom bo potrebno odšteti vsaj 46.300 evrov, Sport je dražji za okroglih 1.730 evrov. Doplačilo za močnejši agregat pri obeh paketih znaša 2.820 evrov.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman. Video: Ford.

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Ne skriva ambicij"


RedBaron
5 leta 16 dni nazaj

Všeč mi je! Kaj pa napihljivi zadnji pasovi, so na voljo? Ali je zadeva rezervirana samo za mondeo?

 
Izpolnitev vseh želja
Italijanska šarmerka