Predstavitve

Globoko racionalen

Fiat Tipo limuzina: slovenska predstavitev

Kljub temu, da je prevzel ime po enem od zelo uspešnih Fiatovih modelov, ki so ga izdelovali do leta 1995, z njim nima dosti skupnega. Novi Fiat Tipo je namreč zasnovan izjemno racionalno, da bi ponudil kar največ za vložen denar.

Priložnostno pregibanje

Fiat Tipo limuzina-17Dan slovenske predstavitve modela se je začel nekoliko slavistično naravnano, saj smo preverili, kako nam gre pregibanje. Naključje je namreč, da imamo pri nas v uporabi besedo “tip”, ki se, razen v imenovalniku in tožilniku, sklanja enako kot “Tipo”. Slednje so pri zastopniku znamke seveda hitro pograbili in opozorili zbrano, pretežno moško publiko, naj se nič preveč ne obremenjujejo, če jim kdo reče, da je njihova žena odšla s Tipom.

Pragmatičen kupec

Pri Fiatu pričakujejo, da kupci Tipa ne hodijo z glavo v oblakih, ampak kupujejo zgolj in nič več kot nujno potrebno ter so pri tem osveščeni o ponudbi in cenah na trgu. Fiatova limuzina naj bi bila kot nalašč zanje: prostorna, zanesljiva, z veliko prtljažnega prostora in odlagalnih mest v potniški kabini.

Na tem mestu ni odveč dodati, da so prav zaradi teh lastnosti Tipa nagradili člani žirije Autobest, ki so ga takoj ob prihodu na trg izbrali za avto z najboljšem razmerjem med ceno in opremljenostjo.

Tipo je oblikovan v italijanskem slogu, njegova zunanjost pa je bila zasnovana tako, da dosega hvalevreden koeficient zračnega upora 0,29.

Vse nujno in nič več

Fiat Tipo limuzina-13

Fiat Tipo, ki ga izdeluje lastniško povezani Tofaş v turškem mestu Bursa, je opremljen z vso varnostno opremo, ki jo kupec danes pričakuje v tem cenovnem razredu. Tudi potniški prostor že z izbiro materialov daje vedeti, da je avtomobil namenjen dolgotrajni neproblematični uporabi. V sredini armaturne plošče je, razen pri osnovni opremi Pop, serijsko nameščen 5-palčni barvni zaslon enote UConnect, ki vozniku omogoča lažjo komunikacijo s svetom.

Kljub racionalosti pri izbiri opreme v paketih je na seznamu dodatkov dovolj dodatkov, da lahko Tipo dobi svoj ščepec razkošja; tam med drugim najdemo kamero za vzvratno parkiranje, ogrevanje prednjih sedežev, samodejno klimatsko napravo in navigacijo.

Največ šibkejših dizlov?

Fiat Tipo motorjiV kombinaciji opreme in pogonskih agregatov igramo 3×3 – en bencinski in dva dizelska MultiJet motorja so brez omejitev na razpolago z enim od treh nivojev opreme.

Bencinskih 1,4-litrskih agregatov, ki naj bi bili idealni v mestni vožnji, pri zastopniku pričakujejo na naših cestah manj kot enako močnih dizelskih 1,3-litrskih motorjev Multijet, ki v vožnji pri 1.500 vrtljajih/min. postrežejo z 200 njutnmetri navora. Pri enako opremljenem Tipu za doplačilo evrskega tisočaka lahko kupec izbere tudi močnejši 1,6-litrski dizelski Multijet z dodatnimi 18 kilovati moči in 120 njutnmetri navora.

Z vključenim časovno neomejenim popustom 1.500 evrov, se prodajne cene za limuzinski Fiat Tipo pričnejo pri 11.990 evrih, kolikor stane bencinski model z opremo Pop. Trenutno je najbolj razkošna izvedba Lounge z močnejšim dizelskim motorjem, za katero je potrebno odšteti 16.790 evrov.

Fiat Tipo se je na letošnjem ženevskem salonu predstavil tudi kot kombilimuzina in karavan – prvo lahko  v Sloveniji pričakujemo proti koncu letošnjega leta, karavana pa predvidoma v letu 2017.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Globoko racionalen"


Firediver
7 leta 8 meseci nazaj

Se pravi, da nizkocenovnik ravno ni, mu pa ne manjka veliko..če ne drugega, je po dolgem času novi model s strani Fiata in ne n-ta izvedenka obstoječega.

Ivan36
7 leta 8 meseci nazaj

Največ v privat oziroma domačih garažah jih bo POP. Lizingi ali Retnacar pa bo imel Max opremo???

xxl
7 leta 8 meseci nazaj

Super cene,čeprav bo še treba doplačat nekaj bonbončkov.

RedBaron
7 leta 8 meseci nazaj

Bonbončke je ponavadi vedno treba doplačati… so pa cene res ugodne!!

 
Poltovornjak z dušo osebnega avtomobila
Ustvarjeni, da bi izstopali

Več vsebin

Predstavitve

Vrednote ostajajo nespremenjene

Fiat Tipo in Fiat Tipo Station Wagon: slovenska predstavitev