Predstavitve

Vrednote ostajajo nespremenjene

Fiat Tipo in Fiat Tipo Station Wagon: slovenska predstavitev

Tipo se je ob koncu osemdesetih in začetku devedesetih let prejšnjega stoletja predstavil javnosti kot praktična, prostorna kombilimuzina z velikim prtljažnikom. V sedmih letih obstoja je našel kar 2 milijona kupcev, njegova naslednika Brava/Bravo pa sta stopila v velike čevlje, ki sta jih le deloma zapolnila. Zdaj so se Italijani dobro pripravili in po več kot dvajset letih zopet stavijo na preizkušene lastnosti – prostorno potniško kabino, velik prtljažni prostor in odlično razmerje med ceno ter kvaliteto.

Fiat Tipo Station Wagon in Fiat Tipo Hatchback slovenska predstavitev_20Tokrat sta k nam zapeljali dve karoserijski različici – karavan in kombilimuzina. Limuzinski Tipo se nam je predstavil že pred letom dni, a ker Slovenci nismo naklonjeni te obliki, naj bi glavnino prodaje prevzela novinca.

Enaka do stebrička B

Trojček Tipov si je po zunanjem videzu zelo podoben. Do stebrička B praktično identičen, razlike pa
kakopak narekuje karoserijska oblika. Kombilimuzinski Tipo v dolžino meri 4,37 metra , v širino 1,79 metra in v višino 1,50 metra, Tipo Station Wagon, kot je uradno ime za karavansko različico ,pa je 20 centimetrov daljši, kar pomeni, da v dolžino meri 4,57 metra, zaradi serijsko nameščenih vzdolžnih strešnih nosilcev pa v višino meri 1,51 metra.

Fiat pri vseh treh članih modelne družine Tipo, ki se vrača v nižji srednji razred vozil, cilja predvsem na povečano udobje in vsestranskost, hkrati pa so se osredotočili na odlično razmerje med kakovostjo in ceno. In to je eden največjih faktorjev, ki bi znali prevesiti tehtnico pri odločitvi za nakup novega avtomobila v segmentu C.

Tako kot Tipov predhodnik, imata novodobna naslednika velika prtljažnika. Pri uvozniku so zatrdili, da sta prtljažna prostora s 440 litri pri modelu Tipo in 550 litri pri modelu Tipo Station Wagon največja v svojem segmentu. Dodatno vrednost mu povečuje še prilagodljivo in dvojno dno.

Brez kompromisov pri varnosti

Fiat Tipo Station Wagon in Fiat Tipo Hatchback slovenska predstavitev_9Obe različici sta vozniku in potnikom prijazni, praktični in popolni za udobno vožnjo. Kot so nam pojasnili, ne gre le za prazne besede, saj bo v Tipu udobno sedelo pet potnikov – do 1,87 metra visoki na sprednjih sedežih in do 1,80 metra na zadnjih. Zadnji del kabine zaradi vodoravnega strešnega profila namreč potnikom zagotavlja nekaj dodatnih centimetrov prostora za glavo. Dodatne centimetre so namenili sopotniku, kjer je med robom prednjega sedeža in peto potnika 1,07 metra prostora, na zadnjih sedežih pa 934 milimetrov.

Poleg standardnih varnostnih sistemov se kupec lahko odloči za dodaten paket varnosti, ki vključuje aktivni tempomat (30-150 km/h), samodejno zaviranje v sili (7-200 km/h) in omejevalec hitrosti.

V potniški kabini velja omeniti še dve zasnovi armaturne plošče, ki se med seboj razlikujeta v odvisnosti od večopravilne enote UConnect. V osnovnem paketu Pop je nameščena vgradna 3-palčna enota, pri paketih Easy in City večja 5-palčna enota in pri najboljšem paketu Lounge 7-palčna prostostoječa enota UConnect.

T-Jet ali MultiJet?

Motorno paleto sestavljajo večinoma prisilno polnjeni agregati, ki bodo tudi najbolj priljubljena izbira pri Fiat Tipo Station Wagon in Fiat Tipo Hatchback slovenska predstavitev_3kupcih. Bencinsko stran začenja atmosferski 1,4-litrski agregat s 70 kilovati, vendar bo po napovedih prva izbira 1,4-litrski agregat T-Jet z 88 kilovati. Ljubitelji dizlov bodo imeli malenkost večjo izbiro, saj so na voljo tri različne izvedenke, ki se pohvalijo z spremenljivo geometrijo lopatic. Najšibkejšo različico predstavlja 1,3-litrski MultiJet agregat s 70 kilovati, 1,6-litrski MultiJet pa je na voljo z 88 kilovati in samodejnim dvosklopkovnim menjalnikom TCT.

Nekaj besed si zasluži še paket City, ki je namenjen izključno slovenskemu trgu ter je prilagojen željam naših kupcev. Omejeni seriji vozil so dali vse nujno potrebne dodatke in jo opremili s privlačno ceno, na voljo pa je izključno pri močnejšem bencinskem in dizelskem agregatu.

Fiat Tipo Station Wagon in Fiat Tipo Hatchback slovenska predstavitev_19

Še nekaj besed o cenah, ki so podrobno navedene na zadnji fotografiji v galeriji. Vstopna se prične pri 10.990 evrih, a bosta za kupce nedvomno najbolj zanimiva 1,4-litrski agregat T-Jet s paketom City za 13.990 evrov in dizelski 1,6-litrski MultiJet z enakim paketom za 14.990 evrov. Za karavana Station Wagon je potrebno doplačati 1.000 evrov.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

13 komentarjev za "Vrednote ostajajo nespremenjene"


muc396
5 leta 8 meseci nazaj

Oblikovno mi je zelo všeč, mislim, da bo oblika ostala sveža kar precej let. Cena je tudi korektna in, če ne bi imel še dokaj mladega Megana, bi bil resen kandidat. Kar me malo moti je kvaliteta Fiatov. Je zadnja leta kaj boljša? Med mojimi dosedanjimi avti se je Punto odrezal najslabše. Poleg Tourana.

xxl
5 leta 8 meseci nazaj

Največkrat sem imel Italijana, večkrat tudi Francoza, zdaj Renaulta, glede kvalitete pa sta zelo podobna. Prav malce smešno mi je, ko lastnike francoskega avta skrbi kakovost italijanskega. pa brez zamere.

chad
5 leta 8 meseci nazaj

Interior je mal mimo, sploh za italijane..

mrtwelvetrees
5 leta 8 meseci nazaj

Mene pa moti da nima senzorja za brisalce. Res da je malenkost, ampak mene bi odvrnila od nakupa avta.

Cefizelj
5 leta 8 meseci nazaj

Paket Visibility (tipalo za mrak + tipalo za dež + vzvratno ogledalo s samodejno zatemnitvijo)

?

pinny
5 leta 8 meseci nazaj

Prvo kot prvo me pri fiatu zmotilo to, da so bv šli obujat neko staro ime, če je bil nazadnje bravo naj ostane tudi bravo. Sploh so se pa z oblikovanjem za moje pojme vrnili nekaj časa nazaj.
Čeprav vozim zapored že drugega bravota, ne vem če bi bil pri novem nakupu ravno tipo prvi adut

xxl
5 leta 8 meseci nazaj

Dizajn je za Italijana dokaj mimo, ampak ,vstopna cena pa je prava, ne pa 13990 z promocijskim popustom pa takšne finte, ne glede na to, kar dobiš v osnovni opremi. Gre za to, da treba ponudit čim bolj dostopno ceno, potem naj vsak posameznik odloča, kaj bo še dokupil.

Firediver
5 leta 8 meseci nazaj

Saj razumem, da so težki časi, ampak čisto vse pa tudi ne more biti nizkocenovno. Ta Tipo je nizkocenovnik in primerna cena naj bi privabila kupce, ni pa zaradi tega treba še ostalim dražjim (nenizkocenovnim) konkurentom očitati, da so predragi.
Če rabiš prevozno sredstvo in uporabljaš razum, bo ta Fiat dober, če pa želiš zadovoljiti čustvom pa, ne glede na ceno in (ne)razum, kupiš npr. VW.. Vsakemu svoje!.

Pioneer
5 leta 8 meseci nazaj

No ja…VW ravno ni čustven stroj v nobenem pogledu. Avto dela tako kot mora, potovalni računalniki, zasloni in ostale igračke so dobro narejene, varnost je na visokem nivoju…skratka tukaj ni oporekanja. O karakterju pa lahko samo sanjaš pri njih. Sam sem pristaš atmosferskih motorjev, ki ponujajo mnogo več užitkov v vožnji, turbin pa živ ne prenesem. Ampak, taki so časi, stvari se spreminjajo in mi se prilagajamo. Karakterja pa s VW nikoli ni bilo, turbo luknje so pa tako pogoste kot luknje na naših cestah.
Tipo je čisto simpatičen avto. Mnogo bolj kot Golf v katerikoli generaciji. Tehnološko je sicer mnogo nižje, zato je tudi cena temu primerna. Absolutno največji problem, ki ga ima Fiat je konkurenca. Azijci s svojimi zelo ugodnimi cenami in dolgimi garancijami totalno izrinjajo Italijane. Sploh, ker nikoli niso bili ravno vzor zanesljvosti. Razen recimo 1.9JTD, ki dela neomejeno, pa še to zato, ker je bil motor narejen za Iveco in je posledično mnogo bolj vzdržljiv od npr. 1.2 mlinčkov, pri katerih je zgornja meja 120.000km, potem pa lahko počasi zamenjaš pol mašine. Glavni razlog, ki mislim, da jih najbolj tolče ob tla je, da imajo močno konkurenco, ki ponuja več in še več za enako ceno.
No…če še dodam, je verjetno Tipo ponovno neka brezčasna oblika, kar je krasno. Če samo pogledamo, kakšen po 11 letih izgleda Bravo, so zadeli v polno. Recimo novi žarometi, sem ter tja kakšna zglajena gubica in nova osvetlitev merilnikov, pa bi oblika zdržala brez težav še 3 leta. Pa niti ne gre za tako zelo konzervativno oblikovanje. Za tiste čase je bilo kar drzno. Zelo redki so avtomobili, ki so sposobni več kot desetletje držati tako lepo obliko. Verjetno se bo Tipo ravno tako lepo staral in ravno to mi je pri Fiatu všeč. Ali pa Alfa 159, ki se mi zdi še vedno eden lepših avtomobilov kadarkoli. 12 let že ima in še vedno je fantastična. To marsikateremu proizvajalcu manjka. Kia recimo pride ven z obliko, ki je zelo fina, ampak po treh letih postanejo vsi popolnoma brezvezni. Nasplošno večina Azijcev nima nekih trajnih oblik. Kakšna Honda bi se našla, ostalim pa več ali manj takoj določimo obdobje.
No…malo na daljše tokrat 🙂

Firediver
5 leta 8 meseci nazaj

Khm..tista čustva do VW sem namenoma izpostavil, ker je v Sloveniji toooliko ljubezni do te znamke, ko pa pogledaš modele pa – kot si tudi sam ugotovil – VW ni ravno čustven stroj.
In zato dopolnjujem mojo zgornjo izjavo: če uporabljaš razum, je Tipo favorit, če uporabljaš čustva pa je veliko druge izbire..če ne premoreš nič od tega, pa vzameš VW..

xxl
5 leta 8 meseci nazaj

Nizka cena še ne pomeni da je avto nizkocenovnik, tukaj se trdi, da ima odlično razmerje plačano/dobljeno, oziroma cena/kakovost, kar večina ne zmore ali noče ponuditi. Možno je dokupit marsikaj (ali doplačat za višji paket opreme), kar močno dviga tudi ceno.

nejc1
5 leta 8 meseci nazaj

Tebi se pa na daleč vidi da si italjano fan, korejci ti pa sploh niso všeč. Tipo tudi za 13990 nima niti približno toliko opreme kot I30 za isto ceno… Pri Hyundaiu so se pač odločili nametat vsega boga že v osnovno verzijo(predvsem varnostne opreme) in potemtakem avto pač ne more koštat 10 jurjev…

xxl
5 leta 8 meseci nazaj

Če bi pol tega zmetali ven in posledično ponudili bolj sprejemljivo ceno, mogoče bi drugače gledal na to. Ko sem pred letom in pol kupoval avto, sem se spogledoval z novim Tucsonom, pa me je odvrnila cena in premalo konjev za to ceno.

 
Evropski tretma za tekmeca Golfa
Prenovljeni adut

Več vsebin

Predstavitve

Vrednote ostajajo nespremenjene

Fiat Tipo in Fiat Tipo Station Wagon: slovenska predstavitev