Predstavitve

Kompaktnež, ki v ospredje postavlja povečane dimenzije

Honda Jazz: slovenska predstavitev

V Jazzovi simfoniji so note zamenjali milimetri, saj je Hondin kompaktni član postal bolj prostoren in učinkovit ter s tem še bolj trka na vrata družin.

Leto, polno novosti

Honda Jazz slovenska predstavitev_7Jazz je najnovejši član Hondine evropske družine, ki je prestopil v novo generacijo. Po dveh terenskih prenovah, CR-V in HR-V, ter osvežitvi Civica je na svoj račun prišel še družinsko usmerjeni kompaktni malček. Doslej se je dokazoval s številnimi uporabnimi elementi in nagovarjal čim širši krog kupcev. Po dveh generacijah in 5,5 milijona prodanih enot je preskok v velikosti nadpovprečno velik, a nujno potreben, da Honda doseže zastavljen cilj: Jazz mora postati najboljši funkcionalni kompaktnež na svetu.

Štiri ključne izboljšave

Sveže oblikovanje, prilagodljiva notranjost, učinkovita zmogljivost in tehnološko dovršeni varnostni sistemi so štiri ključne izboljšave, ki novo generacijo Jazza ločijo od stare. Edinstveno oblikovanje naj bi bil namenjeno vsem generacijam kupcev, ki cenijo drugačnost in iščejo ravnovesje med dinamično in praktično obliko. Z globoko zarezanimi bočnimi linijami, skoraj navpičnim zadnjim steklom in žarometi, nameščenimi v same vogale, je nedvomno posebnež, ki bo nekaterim všeč, drugim pač ne.

Dodatni milimetri niso ostali skriti

Honda Jazz slovenska predstavitev_8Če pustim ob strani številne prilagodljivostne elemente, je največji poudarek v potniški kabini namenjen prostornosti. Zahvaljujoč 30 milimetrov daljši medosni razdalji in 95 milimetrom prirastka v skupni dolžini, postreže nova generacija Jazza z bistveno več prostora za vse potnike.

V primerjavi s predhodnikom se je razdalja med sprednjim in zadnjim sedežem povečala za 80 milimetrov, zato je kar 65 milimetrov več prostora tudi za kolena potnikov na zadnji klopi. Za prevoz odraslih potnikov pride prav 30 milimetrov več v širino v sprednji vrsti in 20 milimetrov zadaj.

Inženirji niso pozabili niti na rezervoar. Premaknili so ga na sredino vozila in zadaj ustvarili več prostora, zato ima zdaj prtljažnik 17 litrov prostornine več. V običajni konfiguraciji sedežev vase sprejme 354 litrov, ob podrtih sedežih pa do 1.314 litrov. Zaradi pametnega podiranja sedežev lahko v Jazzu prevažamo predmete do dolžine 2.480 milimetrov, s pomočjo sistema podiranja zadnje klopi pa lahko vanj naložimo predmete s skupno višino 1.280 milimetrov.

Honda Jazz slovenska predstavitev_12A na koncu, poleg milimetrov, šteje tudi nova večopravilna enota Honda Connect, ki smo jo spoznali že pri prejšnjih treh novincih. Armaturna plošča nosi globalen znamkin videz, z njim želi Honda poiskati simpatije po vseh svetovnih trgih in obenem prepričati s futuristično obliko ter občutkom visoke kvalitete. Poleg izboljšane izolacije je kupcem na voljo še serijski sistem City Brake Active ter za doplačilo varnostno asistenčni paket ADAS. Slednji prinaša v paketu šest pomočnikov – opozorilo pred čelnim trkom, opozorilo pred zapuščanjem voznega pasu, prepoznavanje prometnih znakov, inteligentni ohranjevalnik hitrosti in samodejni prižig daljinskih luči.


Milimetrski doprinos v številkah

 • skupna dolžina: +95 mm
 • medosna razdalja: +30 mm
 • prednji odbijač: +40 mm
 • razdalja med sprednjima sedežema: +20 mm
 • širina v ramenih spredaj: +30 mm
 • razdalja med sprednjim in zadnjim sedežem: +80 mm
 • prostor za kolena na zadnji klopi: +65 mm
 • prostor za noge na zadnji klopi: +115 mm
 • širina v višini ramen zadaj: +20 mm
 • prtljažnik: +17 litrov
 • premik volanskega obroča v globino: +10 mm
 • dolžina prtljažnega prostora: +80 mm
 • prostor med prednjim sedežem in dvignjeno zadnjo klopjo: +55 mm
 • dolžina prostora za prevoz dolgih predmetov: +80 mm

Namesto dveh agregatov sedaj samo še en

IMG_20160308_0002

Ostarela agregata, 1,2-litrski in 1,4-litrski SOHC i-VTEC, je zamenjal povsem novi 1,3-litrski DOHC i-VTEC. Postreže s 75 kilovati (102 KM) moči in 123 njutnmetri navora, z njim pa lahko sodeluje novi 6-stopenjski ročni menjalnik ali brezstopenjski menjalnik CVT. S pomočjo Atkinsonovega cikla in visoke kompresije nudi uporabniku zlato razmerje med učinkovitostjo in zmogljivostjo, obenem pa je bolj varčen in dinamičen od starih dveh agregatov.

Glede na skromno motorno izbiro, je cenovna politika sila preprosta. Za osnovno opremljeni Jazz bo potrebno odšteti 15.800 evrov, paket Comfort prinaša povišanje cene v višini 1.900 evrov. Najdražji je paket Elegance s ceno 19.800 evrov, bo pa potrebno za navigacijsko napravo Connect Navi odšteti 800 evrov, za varnostni paket ADAS 1.200 evrov in za brezstopenjski menjalnik CVT 800 evrov.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

 

 

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Kompaktnež, ki v ospredje postavlja povečane dimenzije"


RedBaron
4 leta 6 meseci nazaj

Spredaj kar posrečen, zadaj pa (za moj okus) malenkost manj. Tudi notranjost mi je všeč. Cena osnovnega modela se mi zdi kar visoka, čeprav je po eni strani kar precej opreme (vsa elektrifikacija, tempomat, senzor za dež in luči…), po drugi strani pa ima neke tipično japonske “muhe” ( neosvetljena stikala za pomik stekel, impulzni pomik samo pri vozniku, neogrevana ogledala). Motor je pomoje tudi kar pravi za takšen avto, čeprav bi bil kakšen turbo z več navora (verjetno) prijetnejši za vozit.

Bucko99
4 leta 6 meseci nazaj

Poceni doplačilo za avtomatiko, malo jih bo zaradi previsoke osn. cene…

mrtwelvetrees
4 leta 6 meseci nazaj

Zdi se mi drag.

Bucko99
4 leta 6 meseci nazaj

Meni se vse Honde… predrag avto za Slo trg + motorna slaba izbira.

nejc1
4 leta 6 meseci nazaj

Bo treba počakat kako bo kaj s popusti. Motor se mi pa zdi čisto ok za takšen avto, ravno prav močan in brez turbine in ostalega sranja, to bo verjetno delalo 15+ let brez vsakih problemov in napak…

 
Prava izbira za vsako avanturo
Nikoli dolgočasen