Predstavitve

Boj za prepoznavnost

Kia Stonic: slovenska predstavitev

Kupci, ki jih vlečejo popularni križanci kompaktnih dimenzij in z višjim položajem sedenja, se zadnja leta res ne morejo pritoževati, saj je na trgu že praktično več izbire, kot bi si jo sploh lahko želeli. Med najnovejšimi prišleki na slovenskem trgu je novi Kia Stonic.

Eden od mnogih

Kia Stonic (8)Kaj je tisto, kar bi vas osebno lahko prepričalo k nakupu enega izmed mnogih kompaktnih križancev v že skoraj nepregledni ponudbi? Je to pripadnost znamki? Cena? Atraktiven videz? Motorne različice? Skoraj zagotovo v tem segmentu ne gre za možnost izbire štirikolesnega pogona, saj naj bi se zanjo odločil le eden izmed desetih evropskih kupcev.

V tem trenutku se očitno ni bati, da ne bi eden najbolj vročih evropskih segmentov še naprej rastel po številu prodanih avtomobilov. Gre bolj za to, da bodo v njem pravi zmagovalci verjetno tisti modeli, ki bodo dovolj drugačni, da bodo izstopili iz množice in postali dovolj prepoznavni, da si jih bodo potencialni kupci sploh zapomnili ter uvrstili v svoj izbor.

Videz in možnosti individualizacije

Kia Stonic (12)Kljub temu,  da je Stonic postavljen na enako osnovo kot Kia Rio (ne glede na predhodne zapise, pri zastopniku poudarjajo, da ni povezan s koncernskim modelom Hyundai Kona), so mu znamkini oblikovalci namenili nekoliko bolj drzen videz in izdatnejše zunanje dimenzije. Tisto, kar ga dodatno izpostavi, so za Kio do sedaj neizkoriščene možnosti individualizacije videza avtomobila v skladu z željami kupca –  v primeru Stonica to pomeni dvajset različnih barvnih kombinacij zunanjosti (z možnostmi kontrastne barve strehe), običajne ali dvobarvne kombinacije notranjosti ter izdaten nabor aluminijastih platišč dimenzij 15 ali 17 palcev.

Pri Kii so prepričani, da imajo s Stonicom v izjemno konkurenčnem segmentu manjših križancev dobre možnosti ter da bo novinec postal, ob Sportageu in Cee’du, eden njihovih najpomembnejših modelov. Korejski proizvajalec si je namreč v zadnjih letih med evropskimi kupci zagotovil dober izhodiščni položaj (nenazadnje tudi na račun izstopajočih garancijskih pogojev), po drugi strani pa v novonastalih segmentih ni pretirano obremenjen s pomanjkanjem dolgoletne tradicije.


Stonic v številkah – dolžina: 4.140 mm, širina: 1.760 mm (brez ogledal), višina: 1.500 mm (brez strešnih nosilcev), odmik od tal: 165 mm (183 mm s 17-palčnimi platišči), medosna razdalja: 2.580 mm, prostornina prtljažnika: 352-1.155 litrov. 


Najpogosteje z bencinskim motorjem

Kia Stonic (5)Kupci so za križance segmenta B sicer pripravljeni odšteti nekaj več denarja kot za kombilimuzine podobne prostornosti, a gre še vedno za cenovno občutljiv razred. Tudi to je verjetno eden izmed razlogov, da se bodo uporabniki predvidoma najpogosteje odločali za bencinski agregat 1.25 MPI s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom in vstopno različico opreme, ki se na ceniku prične pri 15.990 evrih, kar z upoštevanjem vseh razpoložljivih popustov in izbiro hišnega financiranja lahko prevedem v končnih 12.490 evrov. Podrobnejši podatki o cenah so vam na voljo v ceniku na tej povezavi.

Ob omenjenem bencinskem agregatu 1.25 MPI (61,8 kW/84 KM) sta kupcem na voljo še dve bencinski alternativi: 1.4 MPI (73,3 kW/100 KM) ter litrski trivaljnik 1.0 T-GDi (88,3 kW/120 KM), obe s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom.* Dizelsko stran zastopa agregat 1.6 CRDI (81 kW/110 KM), ki je od najmočnejšega bencinskega motorja dražji za 1.500 evrov.


Napredni vozniški asistenčni sistemi ADAS v Stonicu (serijsko pri EX Motion, sicer del opcijskega paketa Varnost) med drugim obsegajo: sistem za preprečevanje naleta FCA (Forward Collision – Avoidance Assist) z zaznavo pešcev, sistem za opozarjanje na trk z vozili v mrtvem kotu BCW (Blind-spot Collision Warning) z opozarjanjem na trk pri vzvratni vožnji RCCW (Rear Cross-traffic Collision Warning) ter sistem za opozarjanje na neželeno zapuščanje voznega pasu LDW (Lane Departure Warning). Sistem za ohranjanje vozila na voznem pasu LKA (Lane Keeping Assist) bo na voljo od sredine leta 2018.


Niti mali Sportage niti povišan Rio

Stonic od obeh omenjenih družinskih članov izstopa tako po dimenzijah, kot tudi po lastnostih. Skuša ohraniti tiste lastnosti športno uporabnega Sportagea, ki so kupcem v razredu manjših križancev tehnično zanimive in cenovno sprejemljive, po drugi strani pa jim dodati nekaj več veselja v vožnji, ki je bolj značilno za kombilimuzinski Rio. Paket nadgrajuje živahnejše zunanje oblikovanje in več možnosti personalizacije, kot smo jih bili vajeni pri znamki. Na kratko – izpolnjuje vse pogoje za uspešno premiero na trgu.

Besedilo in fotografije: Urška Radolović.

*Za motor 1.0 T-GDi  bo v letu 2018 na voljo še sedemstopenjski samodejni menjalnik .

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Boj za prepoznavnost"


xxl
2 leta 7 meseci nazaj

Nekoliko “zapleten” cenik. Torej, najcenejši je v primeru EOM 0%, 14990 ?

 
Povsem odrasel
Dosegljiv vstop v svet zimskih pnevmatik velikih dimenzij