Predstavitve

Oblika pred prostornostjo

Audi Q3 Sportback: slovenska predstavitev

Če se sprašujete, kaj je največja razlika med Audijevima modeloma Q3 in Q3 Sportback, je zame odgovor enostaven: privlačnost.

Ni siva miška

Audi Q3 Sportback (26)Audi Q3, ki je na trgu že vse od leta 2011, v drugo generacijo pa je prešel v lanskem letu, je v vseh pogledih izjemno vizuelno skladen in uporaben križanec. Je pa po drugi strani res, da v primerjavi s Q3 Sportback kar nekako zbledi, saj je njegov najbližji sorodnik tako oblikovalsko dodelan, da bo nase pritegnil precej več pogledov. Če se sprašujete, zakaj znamka potrebuje dva modela v enakem tržnem (pod)segmentu, se razlog ponuja kar sam od sebe: še vedno naraščujoče povpraševanje kupcev. Med njimi nekateri dovolj cenijo tovrstna dizajnerska odstopanja, da so jih pripravljeni celo nekoliko doplačati. Za ponazoritev dodajam oceno zastopnika, da naj bi se za Sportback odločilo 55-60 % kupcev družine Q3.

Audi Q3 Sportback (7)Za atraktiven nastop Q3 Sportback v največji meri poskrbijo bolj izražene dinamične linije na boku (t.i. quattro ramena) ter izrazito padajoča strešna linija, ki jo generalizirano označujemo kot kupejevsko. Ta Q3 Sportback v številkah prinaša 29 mm nižjo skupno višino vozila. Med glavnimi vidnimi razlikami s Q3 so še v črnino odeta prednja maska, vrh prtljažnih vrat vgrajen zadnji spojler, v odbijač vgrajen difuzor in skriti zaključki izpušnih cevi.


Q3 v številkah – dolžina: 4.500 mm, širina: 1.843 mm, višina: 1.567 mm, medosna razdalja: 2.680 mm, prostornina prtljažnika: 530-1.400 l.


Audi Q3 Sportback (20)Naštete podrobnosti v veliki meri povzemajo oblikovne novosti, povezane s Q3 Sportback, sicer pa je v večini lastnosti neločljivo povezan s Q3. To med drugim pomeni enako zasnovo potniške kabine, vključno s sistemom za vzdolžni pomik zadnjih sedežev. Kljub temu, da se padajoča strešna linija ne odraža v prostornosti osnovne postavitve prtljažnega prostora, pa vpliva na razpoložljiv prostor za glave potnikov na prednjih (-23 mm) in zadnjih (-48 mm) sedežih.

Pretežno quattro

Audi Q3 Sportback (4)Lepo je videti, da se Audi v ponudbi pogonskih sklopov Q3 Sportback v dobršnji meri drži idejne povezave med oznako Q in pogonom quattro, s katerim bodo na voljo trije od razpoložljivih štirih agregatov. Odstopa le osnovna 1,5-litrska bencinska izvedenka s tehnologijo izklopa valjev 35 TFSI (110 kW/150 KM), ki je namesto na zmogljivost osredotočena na učinkovitost ter bo že v naslednjih tednih na voljo tudi v različici s podporo blagega hibridnega sistema. Za razliko od Q3 pri Sportback v ponudbi ni bencinske različice 40 TFSI.

pogoni

Cene za Q3 Sportback se začenjajo pri 36.190 evrih za osnovno izvedenko 35 TFSI z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom, pričakovano najdražja pa je trenutno izvedba 45 TFSI quattro v opremi S line za 48.200 evrov. Opis paketov opreme in druge podrobnosti najdete v priloženem ceniku modela.

Besedilo in foto: Urška Radolović. Slika: Audi.

Mnenja uporabnikov

31 komentarjev za "Oblika pred prostornostjo"


2 leta 10 meseci nazaj

A pakete dodatne opreme pa jim je taisti delal kot pri Suzukiju? Nelogično in debilno sestavljene kombinacije. Še dobro, da v najvišjem paketu komaj ne dobiš brisalcev. Izgled pa boooolano dober ???????? Bravo ?

Gosic
2 leta 10 meseci nazaj

Nove oznake motorjev pomenijo v bistvu vstopno ceno? 😀

2 leta 10 meseci nazaj

Kičast in brezvezen kot vse te povišane gajbe.

blaze11
2 leta 10 meseci nazaj

Zakaj brezvezen? Avto se prodaja in prinaša dobiček

2 leta 10 meseci nazaj

Moj bratranec dela v podjetju, kateri dobavlja neke zadeve za audi. Precej slabo jim gre (audiju)…

xxl
2 leta 10 meseci nazaj

No ja, ko vidiš, da v osnovni opremi ima ročno klimo, brez park senzorjev in še česa, pa doplačila, da je avto spodobno videt, me niti ne čudi.

2 leta 10 meseci nazaj

Smešno je, da če bi bila tole recimo kia in bi napisal da je avto kičast in sterilen (kar tudi bi, ker ne gledam na značko), bi verjetno predznak všečkov mojega prvega komentarja bil pozitiven. In dejansko audiju gre precej slabo…

2 leta 10 meseci nazaj

Ja res je, prodaja je kr konkretno padla Audiju. Tako kot sem pričakoval, ker te nove generacije so dizajnerski zmazki brez repa in glave.

Tattoo-
2 leta 10 meseci nazaj

Daj ti Nostradamus raje pomagaj v temi https://www.avtomobilizem.com/forum/viewtopic.php?f=6&t=113467 glede na to, za kakšnega odličnega mehanika za Renault se imaš?! Prodajo in oblikovanje Audijev pa prepusti tisti, ki se na to spoznajo…

2 leta 10 meseci nazaj

@Tattoo tako kompleksnih stvari, kot so parazitni porabniki se ne da reševat preko foruma. To je isto kot da bi napisau, posvetila mi je check engine lučka, kaj bi lahko to bilo? Sicer mu je pa že bilo svetovano -> tokovne klešče in vleči varovalke ven, oz. se oglasit do prvega električarja. Sicer pa, če si ti tako brihten pa mu ti pomagaj. Ampak ne, ti si pač komercialist ki samo pametuje. Jaz folku pomagam preko PM, kar ogromno folka lahko potrdi tlele. Me zanima komu si ti pomagau do sedaj v resničnem življenju?

Tattoo-
2 leta 10 meseci nazaj

Jaz se držim načela, da sem o stvareh o katerih ne vem kaj dosti raje tiho…in tega bi se tudi ti lahko držal, namesto da pametuješ v čisto vsaki temi o VAG! Glede na to, da si pa tako odličen mehanik za Renault pa raje pametuj v temah glede problemov z Renaultom…ti ne bo zmanjkalo dela! 😉

Locher
2 leta 10 meseci nazaj

@Tatoo- Nisi eden izmed tistih, ki jim VW daje kruh? Dezinformacija?

Tattoo-
2 leta 10 meseci nazaj

@Locher: Meni daje kruh samo moje znanje in čisto nič drugega…

Locher
2 leta 10 meseci nazaj

@Tatoo- bullshit. Vprašanje je bilo enostavno in nedvoumno.

2 leta 10 meseci nazaj

@Locher meni nobeden ni potrdil to informacijo, ampak sem takoj ko sem ga prvič videl na forumu vedel da je propagandno trobilo. Tatoo je Nova24 avtomobilizma.com 😀 Zihr je nek sprejemnik na servis ali pa komercialist.

2 leta 10 meseci nazaj

Prosim če lahko brez politike.(propagandno trobilo)

2 leta 10 meseci nazaj

Jaz poznam VAG skoraj toliko kot reno. Za čisto nove seveda ne, za malo starejše pa ja. Govorim iz tehničnega vidika. Ti pa poznaš VAG samo iz “komercialnega” vidika. In hvala bogu je sedaj tredn uvoza rabljenih passatov in audijev, brez njih bi bolj slabo krpau iz meseca v mesec. 😀

Tattoo-
2 leta 10 meseci nazaj

Skoraj še nikoli ni zajca ujel! Svoje tehnično (ne)znanje si pa tudi že večkrat dokazal…za pametovanje vedno prvi, ko je pa potrebno kaj konkretno odgovoriti / pomagati, ti pa hitro zmanjka tega tvojega (tehničnega) znanja!

2 leta 10 meseci nazaj

No daj primer, kdaj sem jaz svoje tehnično ne znanje dokazal?

2 leta 10 meseci nazaj

Kup dreka > vag

pskoda
2 leta 10 meseci nazaj

Samemu avtu nič ne manjka. Edini problem je cena in meni osebno te njihove nove brezvezne oznake motorjev

mrtwelvetrees
2 leta 10 meseci nazaj

Ja očitno že najdejo kupce, saj drugače jih nebi izdelovali 🙂

 
Jesenski utrinki
Izjemna športnica