Predstavitve

Kalibracija

Jeep Compass: slovenska predstavitev

Potem ko je legendarna ameriška znamka terenskih vozil pred dobrimi desetimi leti z modelom Compass (ter Patriot) že poskušala napasti razred srednje velikih športno uporabnih vozil, pa se sedaj z novo generacijo precej bolj pogumno spušča v boj z najbližjo konkurenco. Bi lahko novi Compass, ki je zasnovan precej bolj po okusu evropskih potrošnikov, tudi pri nas postal eden prepoznavnejših predstavnikov tega segmenta, kjer sicer vladajo Volkswagen Tiguan, Kia Sportage, Hyundai Tucson in ostali?

Nova smer

Znamki Jeep gre v zadnjem času kot po maslu. Tako so v lanskem letu proizvedli več kot 1,4 milijona terenskih vozil, pri čemer se lahko pohvalijo, da so tudi na evropskih tleh prvič v njihovi bogati 75-letni zgodovini presegli številko 100.000 (103.897). A legendarna ameriška znamka terenskih vozil se ne ustavlja, saj želi v bližnji prihodnosti podvojiti svojo proizvodnjo ter proizvesti kar 3 milijone vozil letno.

Z novo generacijo modela Compass, ki je bila ameriški javnosti predstavljena že lansko leto na avtomobilskem salonu v Los Angelesu, je doseganje omenjenega cilja še bližje, saj spada ravno v tisti segment vozil, ki velja za najhitreje rastočega. Novi Jeepov SUV, ki meri v dolžino 4.394 mm, v širino 1.819 mm ter v višino 1.644 mm, je namreč ravno del velikostnega razreda, po katerem je trenutno največ povpraševanja.

JEEP COMPASS 04

S svojimi linijami, ki (ne)hote spominjajo na večji in prestižnejši Grand Cherokee, predstavlja precejšen odmik od svojega (medlega) predhodnika, ki je v najboljših letih na evropskih tleh prepričal toliko kupcev (6.870 v letu 2008), kot jih Volkswagen Tiguan v tednu in pol (21.960 januarja 2017). S svojo masko s sedmimi režami in trapezastimi blatniki je dovolj prepoznaven, da marsikdo že na daleč ve, da gre za eno izmed sodobnih reinkarnacij legendarnega Willysa.

Kupci bodo lahko pri novem Compassu izbirali med 12 barvami karoserije ter 7 različnimi oblikami platišč (16-palčna pri različicah Sport, 17-palčna pri Longitude in Trailhawk, 18-palčna pri Limited ter 19-palčna za doplačilo pri Limited), na voljo pa je tudi 70 različnih dodatkov dodatne opreme Mopar.

Terenec med športno uporabnimi vozili

V duhu filozofije znamke Jeep gre tudi pri Compassu za avtomobil, ki se ne boji spopada s terenom. Terenske zmogljivosti novega Compassa, ki sicer sloni na že znani platformi FCA, zagotavljata dva napredna sistema stalnega štirikolesnega pogona – Jeep Active Drive in Active Drive Low (z razmerjem 20:1 za počasno premikanje po terenu). Oba pogona vključujeta sistem Selec-Terrain s petimi različnimi načini vožnje (Auto, Snow, Sand, Mud in Rock pri modelu Trailhawk).

JEEP COMPASS 15

Model Trailhawk, ki velja za najbolj terensko nastrojenega, se hkrati ponaša z večjo oddaljenostjo od tal (2,5 cm), dodatno zaščito podvozja ter dobrodušneje odmerjenim vstopnim (30 stopinj), prehodnim (24,4 stopinj) ter izstopnim (33,6 stopinj) kotom. Na voljo pa je tudi sistem z nadzorovanim spuščanjem po klancu.

Kupci bodo lahko izbirali med bencinskim (140 KM in 170 KM) in dvema dizelskima motorjema, ki so sparjeni s 6-stopenjskim ročnim ali 9-stopensjkim avtomatskim menjalnikom. Turbobencinski 1,4-litrski agregat MultiAir, ki razvije 140 »konjev« najvišje moči (230 Nm navora), je sicer na voljo zgolj s pogonom na sprednji kolesni par, medtem ko je močnejši, 170 »konjski«, opremljen s 4×4 pogonom in menjalno avtomatiko. Na dizelski strani je moč najti 1,6-litrski Multijet, ki razvije 120 »konjev« (4×2, ročni menjalnik) ter 2-litrski (140 KM ter 170 KM). Slednji je sicer na voljo le z najbolj terensko različico Trailhawk.

Udoben in varen tudi na terenu

A ker pri novemu Compassu nikakor ne gre za klenega terenca, temveč prvenstveno za modnega športno uporabnega križanca, se mora ponašati tudi s celotnim naborom sodobnih pripomočkov in napravic. Tako je v njegovi notranjosti mogoče najti – odvisno od opremskega paketa – tri različne sisteme Uconnect s 5- ali 7- ali 8,4-palčnim zaslonom na dotik. Pri tem sta verziji Limited in Trailhawk opremljeni s funkcijo nadzora vožnje Jeep Skills, preko katere lahko voznik spremlja podatke o vožnji na terenu.

JEEP COMPASS 06Novi Compass začenja svoj pohod na slovenski trg v teh dneh, osnovna različica 1,4 Multiair 16v 140 Sport pa je na voljo za 23.490 evrov. Ob začetku prodaje je kupcem na voljo tudi paket ugodnosti, pri katerem dobijo še komplet zimskih pnevmatik, deležni pa so še ugodnejšega financiranja brez stroškov odobritve. Cenik novega Compassa je mogoče najti tudi v slikovni galeriji (zadnja slika).

Tekst in foto: Urban Acman.

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Kalibracija"


xxl
6 leta 2 meseci nazaj

Zunaj všečen, notranjost niti ne, pogled na cenik, srečno! Me zanima kako je videt ta paket Sport na 16 col platiščih. Bencinci bodo pili najmanj 8 pa do 11+ , že v Giulietti (enak motor) je težko šlo pod 7 (na celoten tank).

 
Bo dovolj prepričljiv?
Zvezda, ki sije še močneje