Predstavitve

Bo dovolj prepričljiv?

Nissan Qashqai: slovenska predstavitev

Že res, da je Nissan Qashqai začetnik razreda križancev, kar mu je prineslo izjemen prodajni uspeh. A od prihoda na trg pred desetimi leti se je marsikaj spremenilo, njegov del tržišča pa je postal eden najbolj konkurenčnih.

Tradicija

Brez dvoma je Qashqai v avtomobilsko zgodovino že zapisan kot začetnik trenda avtomobilov s povišanim položajem sedenja, ki so po porabi in voznih lastnostih primerni tudi za mestne vožnje. Kot pionir si je zagotovil vodilni položaj v segmentu, kljub temu, da se mu je v zadnjih letih pridružilo veliko konkurentov. Glede na to, da Qashqai ostaja zvest svoji tradiciji, konkurenti pa so čedalje bolj drzni, bo zanimivo videti, kako dolgo lahko še traja njegova vladavina.

Izboljšave

Nissan Qashqai (12)Qashqai je bil v letošnjem letu prav zaradi izjemne konkurenčnosti segmenta deležen medgeneracijske prenove, ki naj bi poskrbela za ohranjanje tržnega deleža. V njej so se dotaknili vseh področij – od videza, do izbora in kvalitete materialov ter nenazadnje sodobnih pomagal, ki v zadnjem času prehajajo v ospredje, ko je govora o naprednosti znamk in modelov.

Osvežena zunanjost ima predrugačen prednji in zadnji odbijač, masko hladilnika ter prenovljene žaromete, vtis pa podkrepijo nove karoserijske barve in nabor platišč. V notranjosti so se še bolj posvetili voznikovim potrebam, vtis pa nadgradili z izborom kvalitetnejših materialov. Vrhunec ponudbe modelov po novem predstavlja paket Tekna +, ki je v notranjosti prepoznaven po oblazinjenju v mehkem napa usnju z reliefnimi prešivi na osrednjih površinah. Voznikov sedež ponuja v primerjavi z ostalimi paketi štirismerno električno nastavljivo ledveno oporo, na voljo pa je tudi spominska funkcija za dve različni nastavitvi sedeža. Paket dopolnjuje ozvočenje Bose Premium z osmimi zvočniki.

Prenovljenega modela pa se pri Nissanu niso dotaknili le na vidnih mestih. Lotili so se namreč tudi voznega udobja in povečanja vozne dinamike, izboljšave pa dopolnili z večjim zvočnim udobjem na račun dodatne izolacije.

IMG_9448

Pri pogonih nič novega

Nissan Qashqai bo ohranil znano ponudbo agregatov, kamor spada nabor dveh bencinskih in dveh dizelskih motorjev. Model z bencinskim motorjem 1.2 DIG-T (85 kW / 115 KM) ima pogon na prednji kolesni par ter je na voljo s 6-stopenjskim ročnim ali CVT menjalnikom, medtem ko je bencinski motor 1.6 DIG-T  (120 kW / 163 KM) na voljo le s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom.

Pri dizelskih različicah sta v ponudbi spredaj gnani 1,5-litrski dCi (85 kW / 110 KM) s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom in 1,6-litrski dCi (96 kW / 130 KM), ki poleg dvokolesno gnane izvedbe z ročnim 6-stopenjskim ali CVT menjalnikom ponuja še štirikolesno gnano različico s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom.

Zametki avtonomne vožnje

Nissan Qashqai (1)Ena večjih novosti, ki jo pri Nissanu napovedujejo za pomlad 2018, je tehnologija ProPilot, ki bo lahko prevzela krmiljenje, pospeševanje in zaviranje na enem pasu pri vožnji v koloni in vožnji z veliko hitrostjo po avtocesti. Združuje delovanje sistema za ohranjanje vozila na voznem pasu, prilagodljivega tempomata in sistema za upravljanje v prometnih zastojih. Na voljo bo samo pri modelih z dizelskim motorjem 1.6 dCi, pri čemer bodo v različici s samodejnim menjalnikom delovali vsi trije našteti sistemi, pri vgrajenem ročnem menjalniku pa bo okrnjen za sistem upravljanja v prometnih zastojih.

Prenovljeni avtomobili Nissan Qashqai so slovenskim kupcem na voljo po cenah od 19.950 evrov dalje. Podroben cenik modela si lahko ogledate na tej povezavi.

Besedilo in fotografije: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Bo dovolj prepričljiv?"


5 leta 4 meseci nazaj

V Avstriji je že več kot tri mesece naprodaj v njihovih salonih, kjer sem si ga tudi pogledal in moram reči , da razen v najdražjih izvedbah nisem zasledil kaj veliko sprememb glede na sedanji model. Spredaj je maska malo lepša, antena je v obliki plavuti, to pa je že uglavne vse. Znotraj pa razen volana skoraj ni opaznih sprememb. Kot sem napisal , razen v najdražji izvedbi, tam so razlike malo bolj opazne, motorji pa tako ostajajo enaki kot doslej.

mrtwelvetrees
5 leta 4 meseci nazaj

Očitno z namenom niso dodali motorja 1.2 Tce 130, najbž bodo čez kakšno leto dali opcijo novega motorja 1.0 Tce 120.
Ni niti opcij 1.6 dCi 160.

xxl
5 leta 4 meseci nazaj

Končno.

frgo
5 leta 4 meseci nazaj

a se niso hvalili z neko skoraj avtonomno vožnjo, potem pa niti aktivnega tempomata nima na ceniku?

Firediver
5 leta 4 meseci nazaj

Samo dovolj popustov mora imeti pa bo prepričal vse!

 
Brez kompliciranja, prosim
Kalibracija