Predstavitve

Deveta sezona zgodbe o uspehu

Audi A4: slovenska predstavitev

Da je novi Audi A4 za znamko nekaj posebnega, je bilo vsem jasno že poleti, ko ga je v Ljubljano na predpremierno prikazovanje javnosti pospremil Emanuele Pirro, voznik Formule 1, petkratni zmagovalec Le Mansa in ambasador znamke Audi. Od novinca v floti veliko pričakujejo in videti je, da se bo tudi tokrat izkazal z rezultati.

Audi A4 predpremiera-6Že konec avgusta smo ob njegovi predpremieri v Ljubljani lahko opazili precejšnje zanimanje, kar ni nič čudnega, saj kar četrtina slovenskih voznikov Audija vozi prav model A4. Nekaj več kot dva meseca kasneje, po Frankfurtu in ob začetku prodaje na evropskih trgih, so pričakovanja proizvajalca na višku. V podjetju so prepričani, da se bo model v svoji peti generaciji (deveti, če štejemo še štiri generacije Audija 80) na trgu odlično odrezal, saj naj bi izstopal med konkurenti v prestižnem segmentu srednjega velikostnega razreda po svojih lastnostih: kvaliteti, učinkovitosti agregatov, izjemni notranjosti in vgrajeni tehnologiji.

Slovenci, narod Avantov

O novem A4 smo v zadnjih mesecih zapisali že marsikaj. Najpomembnejša razlika z včerajšnjim dnem je bila tako pravzaprav izkušnja vožnje, tako na zadnjem potniškem sedežu, kot tudi za volanom. Zadaj je prostora za noge in glavo več kot dovolj, tudi občutek zračnosti potniškega prostora naredi vožnjo zadaj prijetno in udobno, z izjemo poskoka ali dveh čez dodobra načete slovenske ceste. Seveda pa tega položaja ne bi zamenjala za voznikov sedež, kjer sem pričakovala in dobila odziven in enostavno vodljiv avtomobil, ki pa je poleg tega neverjetno tih in, na primer v avtocestni vožnji, varljivo zakriva dejansko hitrost.

Audi A4-3Kot zame ni dvoma, kateri sedež ima v avtomobilu največ prednosti, ne bi oklevala niti pri izbiri karoserijske izvedenke: Avant naj bo! Kljub temu, da se mi zdi limuzina z novimi ostrejšimi in izrazitejšimi linijami zelo elegantna in dinamična hkrati, me padajoča strešna linija karavana in uporabnost prtljažnega prostora postavljata v polovico naroda, ki se raje odloči za dva in pol evrska tisočaka dražjo izvedbo Avant z izstopajočim količnikom zračnega upora med sebi enakimi (0.26).

V prvi vrsti učinkovit

Kljub povečanim zunanjim dimenzijam sta se tako limuzina kot karavan s pomočjo izbrane kombinacije materialov, kjer prednjači hladno preoblikovano jeklo, uspela pošteno olajšati presežka lastne mase, kar jima je v pomoč tudi pri večji učinkovitosti uporabe. Temu lahko dodamo še izboljšano aerodinamiko (dno vozila, odprtine za dovod zraka, podaljšan usmerjevalnik zraka na zadku karavana) ter aeroakustiko (akustična zasteklitev in sistem tesnil vrat), ki poleg učinkovitosti vplivata tudi na prej omenjeno tišino v potniški kabini med vožnjo.

Audi A4 je v osnovi opremljen z dinamičnim podvozjem, za doplačilo pa si je v njem moč omisliti športno ali komfortno izvedbo, ki sta povezani s sistemom Audi Drive Select za izbiro prednastavljenih voznih načinov (serijsko z agregati od vključno 140 kW dalje). A4 uvaja tudi novo razviti pogonski sklop 7-stopenjskega menjalnika S Tronic in 8-stopenjskega menjalnika tiptronic, od drugega četrtletja naslednjega leta pa bo na voljo še kombinacija pogona quattro s športnim diferencialom za zadnjo premo.

motor moč menjalnik
bencinski motorji
1.4 TFSI 110 kW (150 KM) 6-stopenjski ročni, S tronic
2.0 TFSI 140 kW (190 KM) 6-stopenjski ročni, S tronic
2.0 TFSI 185 kW (252 KM) S tronic
dizelski motorji
2.0 TDI 110 kW (150 KM) 6-stopenjski ročni, S tronic
2.0 TDI 150 kW (190 KM) 6-stopenjski ročni, S tronic
3.0 TDI 160 kW (218 KM) S tronic
3.0 TDI 200 kW (272 KM) tiptronic

V naslednjem letu bo ponudbi dodan A4 Avant g-tron s kombinacijo bencinskega goriva in CNG z močjo 125 kW.

Kot najboljši

Audi A4-17V Audi A4 z novo generacijo prihaja tudi možnost vgradnje digitalnega kombiniranega instrumenta, ki (podobno kot pri nekaterih drugih družinskih članih) prehaja med širšo publiko iz najdražjih modelov znamke. Novost je še spremenjena upravljalna enota MMI v štirih stopnjah izvedbe, pri čemer najbolj zmogljiva združuje gumb MMI s sledilno ploščico, kar omogoča še lažje in bolj intuitivno upravljanje različnih funkcionalnosti enote.

Asistenca od A do Ž

Podobno kot informacijsko-zabavni sistem in povezljivost, bi si tudi varnostno asistenčni sistemi v novem A4 zaradi svoje obširnosti zaslužili poseben prispevek, zato se jih na tem mestu samo dotaknem. Izpostaviti velja asistenco za učinkovitost, ki v kombinaciji z navigacijskim sistemom s pomočjo predvidevanja vozniku lahko pomaga do desetino nižje porabe, tu pa so med drugim še prilagodljivi tempomat s funkcijo Stop&Go in asistenco za zastoje, parkirni sistem s krmilno avtomatiko, asistenca za prečni promet zadaj, opozorilni sistem ob izstopanju, asistenca za zavijanje levo, asistenca za ovire ter sistemi Audi pre sense, ki vsak po svoje pripomorejo k večji varnosti udeležencev v prometu.

Naj zaključim, kot je to v navadi – s cenami: osnovna limuzinska različica Basis z bencinskim motorjem 1.4 TFSI stane po ceniku 31.900 evrov, medtem, ko sta najdražji na papirju karavanski izvedbi Avant z opremo Design ali Sport ter trilitrskim dizelskim motorjem (200 kW) za 59.410 evrov.

Besedilo in fotografije: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Deveta sezona zgodbe o uspehu"


Pioneer
4 leta 7 meseci nazaj

@dask
Zato, ker je celoten avto popolna kopija japoncev. Edino česar niso ukradli je maska. Zadnji del karavana ima očitne poteze mazde 6, prav tako zaslon na armaturi. Merilniki so od mercedesa S, celotna armatura je popolna kopija lexusa gs, zračniki so od lexusa ct. Kaj torej dobimo pri novem a4? Izjemno neoriginalen kos pleha, ki ga sicer odlikuje vsa nova tehnologija, dizajn je pa pri japoncih očitno boljši, ker svojega ne znajo imeti. Tipično za audi, ker je dolgočasen že zadnjih 20 let in tudi v prihodnosti ne bo nikoli zanimiv, ker je pač audi. Jasno je, da so jim drugi avtomobili bolj všeč, zato je najbolje stvari vzeti pri njih.

dask
4 leta 8 meseci nazaj

Kaj za vraga tiščijo to blesavo tablico na armature namesto normalnega vkomponiranega ekrana ?

mavrica
4 leta 8 meseci nazaj

Verjetno se je v primerjavi s predhodnikom konkretno dvignila poraba. 😛

 
Mercedes-Benz bo devettedensko odisejado AMG zaključil v Sloveniji
Prenova za mestnega fanta, ki se ne boji umazanije