Novice

Popolnoma nov Audi Q3 je večji in bolj povezan

Bistvo druge generacije Audija Q3 je zamenjava stare PQ35 platforme s katero se vozijo naokoli tudi Golfi V, z bistveno novejšo platformo MQB. Avto je pri tem mersko zrasel, si nadel bolj ostre poteze ter dovoljuje bistveno boljšo povezljivost z zunanjim svetom in uporabnikom.

Audi Q3 predstavlja s preko 200.000 prodanimi primerki letno dobrih deset odstotkov skupne letne prodaje znamke. S tem je tudi njihov tretji najbolje prodajani model, saj kupcem predajo samo več limuzin A4 in terenskih Q5. Posledično so se zavedali, da morajo z drugo generacijo nasloviti pripombe, ki so letele na prvo izvedbo in jo hkrati pripraviti na neizprosen boj z neposredno, v zadnjem času dodobra osveženo konkurenco.

Z namenom bolj jasne ločitve od manjšega Q2 je novinec zrasel v dolžino za 97 mm, daljša je tudi medosna razdalja (za 76 milimetrov), kar obljublja več vzdolžnega prostora za kolena zadaj. Ob nekoliko razširjenih bokih in nekaj malega nižji strehi ter že omenjenih ostrejših oblikovnih potezah deluje Q3 predvsem agresivnejši in zrelejši, malo pa želi spominjati tudi na nedavno predstavljeni Q8.

Povsem v zadku je 530-litrski osnovni prtljažnik, ki ga je moč povečati na za ta razred rekordnih 674 litrov. S podiranjem naslona zadnje klopi lahko uporabniki računajo na 1.526 litrov prostora. V prednjem delu kabine izstopajo serijsko v vse različice vgrajeni digitalni merilniki z diagonalo zaslona 12,3 palcev ter osrednji 8,8-palčni zaslon, ki lahko proti doplačilu meri 10 palcev. Različice z vrha ponudbe omogočajo opcijo virtualnega kokpita z razširjeno funkcionalnostjo prikazov na merilnikih ter prepoznavo naravno formuliranih govornih ukazov. V povezavi z aplikacijo myAudi se novi Q3 poveže s podatki v oblaku in vam od tam prenese recimo koledarske dogodke, zadnje uporabljene cilje v navigaciji in še kaj. Storitev Audi Connect še dodatno dviguje stopnjo inteligence Q3, daj omogoča uporabnikom, da sporočijo v oblak podatke o morebitnih nevarnih dogodkih na cesti, kot so poledica, nesreča in podobno ali preprosto samo, da so zapustili določen parkirni prostor. Ti podatke se bodo potem samodejno prikazali v drugih Audijih Q3, opremljenih s to storitvijo, in s tem njihove voznike predčasno opozorili na posebnosti na cesti pred njimi.

Nobenega dvoma ni, da je novinec opremljen serijsko ali proti doplačilu tudi s celo četico danes v očeh mnogih obveznih voznih pomočnikov.

Ob začetku prodaje bo Audi Q3 na voljo s tremi bencinskimi štirivaljnimi TFSI-ji ter enim dizelskim TDI-jem. Od prvem od treh bencinskih modelov, Q3 35 TFSI, je vgrajen 1,5-litrski turbobencinar (150 KM) in ima sistem deaktivacije valjev ACT. V drugem, Q3 40 TFSI, se vrti dvolitrski TFSI z največ 190 »konji«, v tretjem, Q3 45 TFSI, pa ravno tako dvolitrski TFSI, a tokrat z nazivnimi 230 KM. Dvolitrski TDI v različici Q3 35 TDI razvija največ 150 konjskih moči, kasneje pa se bo v ponudbo pridružila še 190-konjska izpeljanka Q3 40 TDI.

Prvi motor bo ob začetku prodaje povezan s sedemstopenjskim S-Tronicom in prednjim pogonom. Kasneje sledi tudi opcija z ročnim menjalnikom. Drugi in tretji bencinar sta serijsko prav tako opremljena z dvosklopkovnim S-Tronicom in štirikolesnim pogonom. Dizel je serijsko povezan s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, kasneje se mu pa pridruži sedemstopenjski S-Tronic.

Zanimivo je, da so njegovo proizvodnjo premaknili iz obrata v španskem Martorellu v madžarski Gyor. Začetek prodaje steče novembra letos, cen zanj pa nam še niso zaupali. Audi načrtuje tudi priključno hibridno različico Q3, samo za kitajski trg pa celo baterijsko električno izpeljanko.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News, Carscoops. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Popolnoma nov Audi Q3 je večji in bolj povezan"


Bat_zajla
5 leta 2 meseci nazaj

To je prvi mali terenec od audija ki mi je oblikovno všeš. Vsi do sedaj razen Q7 so se mi zdeli taki žalostni/neskladni.

xxl
5 leta 2 meseci nazaj

Se strinjam, no, mali prav ni, mali je Q2.

xxl
5 leta 2 meseci nazaj

Lepo jim je uspel.

 
Porsche je razkril osveženega Macana
Mercedesova limuzinska različica razreda A tudi v Evropi