Predstavitve

Mestni pustolovec s štirikolesnim pogonom

Suzuki Swift: slovenska predstavitev

Swift je kot Suzukijev globalni model na trgu že dvajset let, s koncem lanskega leta so tako predstavili njegovo četrto generacijo za evropske kupce, v kateri ostaja kompaktnih dimenzij in racionalnega značaja. Malce zrelejši vozniki pa se še spomnimo prvih Swiftov iz osemdesetih let preteklega stoletja, ki so bili preimenovani iz japonskega modela Cultus.

Ohranja tradicijo

Suzuki Swift 2024 (16)Čeprav je novi Swift opazno spremenjen, spremembe niso drastične, bolj evolutivne. Prednji del zaznamujejo prepoznavna črna maska in žarometa v tehniki LED z značilnim svetlobnim podpisom dnevnih luči v obliki črke L. Kljub zaobljenosti ima Swift na boku nekaj ostrejših linij, črni stebrički pa dajejo vtis plavajoče strehe (kontrastne barve v izbranih kombinacijah).  Zadnje kombinirane luči dajejo tridimenzionalen videz in skupaj z odbijačem poudarjajo stabilno širino vozila. Kot celota je bila zunanjost deležna številnih optimizacij, ki pripomorejo k boljši aerodinamiki ter posledično nižji porabi med vožnjo. Barvna paleta novega Swifta vključuje devet enobarvnih in štiri dvobarvne različice s črno ali srebrno streho.

Sodobne tehnologije

Suzuki Swift 2024 (1)Swiftova potniška kabina deluje racionalno, prijetno in relativno prostorno, morda nekoliko tudi na račun kombinacije s svetlimi barvami. Pred voznikom so kombinirani merilniki, sredinsko pa je nameščen 9-palčni zaslon infozabavnega sistema, ki med drugim podpira povezavo s pametnim telefonom preko aplikacij Apple CarPlay in Android Auto.

Na seznamu vozniških pomagal je kar precej dodatkov, ki so v paketih vključeni že od vstopne opreme Comfort. V primerjavi s predhodnikom je povsem pripravljen na zahteve standardov GSR2 ter uporabnikom ponuja nekaj izboljšanih in nekaj povsem novih sistemov (e-Call, sistem za nadzor pozornosti voznika, sistem za zmanjšanje hitrosti pred ovinkom).


Swift v številkah – dolžina: 3.860 mm, širina: 1.735 mm, višina: 1.495 mm (1.520 mm pri 4WD), medosna razdalja: 2.450 mm, oddaljenost od tal: 115 mm (140 mm pri 4WD), prostornina prtljažnika: 265-980 litrov.


Blagi hibrid

Suzuki Swift 2024 (9)Swiftov novi blago-hibridni pogonski sklop je zasnovan na 1,2-litrskem trivaljniku nazivne moči 61 kW s 40-odstotnim toplotnim izkoristkom, kar zagotavlja manjšo porabo goriva. V primerjavi s predhodnikom je lažji, ima večji navor pri nizkih hitrostih za večjo odzivnost in zmogljivost ter oddaja manj emisij. Nadgrajuje ga 12-voltni blagi hibridni sistem SHVS, ki shranjuje pretvorjeno kinetično energijo zaviranja v litij‐ionski bateriji, integriran zaganjalnik‐generator (ISG) pa motorju pomaga pri pospeševanju. Dvokolesno gnane različice so na voljo s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom ali menjalnikom CVT, medtem ko je v štirikolesno gnanih izvedenkah Allgrip vključen le ročni 5-stopenjski menjalnik. Na tem mestu verjetno ni nenavaden niti podatek, da je do sedaj znašal delež slednjih pri modelu kar 46 %, v celotni paleti modelov Suzuki na našem trgu pa kar 83 %.

Cene za novi Swift, na katerega pri znamki ob triletni garanciji dodajajo še 7-letno jamstvo, se pričenjajo pri 16.620 evrih za različico Comfort z ročnim menjalnikom, najcenejša izvedenka Allgrip pa ima paket opreme Premium ter stane 19.500 evrov. Več podrobnosti si lahko ogledate v priloženem ceniku.

Besedilo in foto: Urška Mihelič Radolović.

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Mestni pustolovec s štirikolesnim pogonom"


xxl
1 mesec 5 dni nazaj

S-cross in Vitara imata zelo dobro zastavljeno ceno, ta se mi zdi malce predrag za te konje.

mrtwelvetrees
1 mesec 5 dni nazaj

Žalostno, malo konjev, pa vsaj 6-stop. menjalnik bi lahko bil ročni.

Zodd
1 mesec 5 dni nazaj

za tako težo dovolj konjev..

mrtwelvetrees
1 mesec 5 dni nazaj

Pač enim je všeč tak avtoček in bi radi imeli še ene 20, 30 konjev več, pa brez športnega vzmetenja.

1 mesec 5 dni nazaj

Kaj boš z 6. prestavo pri dobrih 80KM? Moči je dovolj za majhen in lahek avto.

 
Nadgradnja nepričakovane uspešnice
35 let risanja nasmehov