Predstavitve

35 let risanja nasmehov

Mazda MX-5 – mednarodna predstavitev

Redkokdo se lahko pohvali, da kar 35 let riše smehljaje na obraze drugih. Pa pri tem ne mislim na nekatere večne slovenske politike, ki sicer redno skrbijo za malce bolj grenko-kisle, temveč na japonsko Mazdo, ki je ustvarila kultni roadster MX-5 za vozniške uživače. Avtomobilček, ki bi ga morali prodajati z opozorilom o redkih neželenih tveganjih (uničena pričeska) in učinkih (pordel obraz), saj bi vsekakor lahko spadal v kategorijo zdravil, ki uspešno zdravijo tegobe stresa in depresije!

Jinba Ittai

Leto 1989 je bilo očitno precej čarobno. Takrat se je namreč rodilo kar nekaj kultnih ikon, ki imajo danes med ljudstvom precej ljubiteljev in celo gorečih privržencev – med njimi so pop zvezdnica Taylor Swift, Socialdemokratska zveza Slovenije (ki se je kasneje preimenovala v Slovensko demokratsko stranko) ter Mazdin model MX-5.

MAZDA MX-5 03Februarja tistega leta so namreč perfekcionistični Japonci na avtomobilskem salonu v Chicagu prvič pokazali svoj mali roadster z imenom MX-5, z upanjem, da bodo prepričali vsaj kakšnega vozniškega purista. Pri tem so zgolj največji optimisti verjeli, da se bo ohranil na trgu dlje kot samo eno generacijsko obdobje. A zgodilo se je ravno nasprotno! MX-5 je postal najbolj priljubljen mali športni roadster v zgodovini ter našel do sedaj že več kot 1,2 milijona kupcev. Ob tem trdno verjamem, da boste prej našli komplet bikini kopalk v teheranskih modnih hišah kot pa nezadovoljnega voznika med dosedanjimi kupci male Miate, kakor jo sicer poimenujejo preko luže.


MX-5 v številkah – dolžina: 3.915 mm, širina: 1.735 mm, višina: 1.230 mm, medosna razdalja: 2.310 mm, prostornina prtljažnika: 130 litrov


In kaj je pripomoglo k tovrstni priljubljenosti male Mazde, v katero boste le stežka stlačili tedenski nakup živil ter v njej dodobra trpeli, če ste bili kadarkoli izbrani v ekipo vašega košarkarskega kluba? Vsekakor njena roadsterska zasnova, ki omogoča tisti tipičen prvinski užitek v vožnji, ki je v teh digitalizirano naelektrenih časih čedalje manj prisoten. Japonci znajo to obenem označiti tudi s precej svojstvenim izrazom »Jinba Ittai«, kar naj bi predstavljalo tesno povezanost med jezdecem in konjem. Oziroma, če poenostavimo: voznik in avtomobil sta povezana med sabo v takšni meri, da imaš neprestano nek čuden občutek, da ti je nekdo po »kiborgovsko« pričvrstil kolesa na telo.

Poklon avtomobilski romantiki

Ko so perfekcionistični Japonci ustvarjali model MX-5, so bili menda dodobra pod vtisom italijanskih (Alfa Romeo, Fiat) in britanskih (Triumph, MG) športnih roadsterjev, pri čemer jim je bil za oblikovni vzor ikonični Lotus Elan (1962-1975). Kupcem so ponudili povsem klasičnega brezstrešnega športnika s pogonom na zadnji osi ter idealno porazdelitvijo mase (front-mid-engine zasnova), s čimer so oživeli že skoraj pozabljeni avtomobilski razred.

MAZDA MX-5 10

Pri Mazdi MX-5 gre obenem za tiste vrste avtomobil, pri katerem so vprašanja o velikosti osrednjega zaslona multimedije ter o globini nizkih tonov Bose ozvočenja vsaj toliko brezpredmetna kot debata o evtanaziji pri verouku. Tu hkrati ni prostora za »malenkosti«, kot so »nezaznavno delovanje Start&Storp sistema« ter »ergonomija upravljal klimatske naprave«, saj marsikaterega tovrstnega novodobnega pomagala voznik enostavno ne potrebuje. Zgolj lepo vreme, suho cesto ter obvezno pokrivalo.

Mazda MX-5 je vsekakor na novo opredelila veselje do vožnje z odprto streho ter jo skozi štiri generacijske »nadaljevanke« vztrajno nadgrajevala. Zadnjo verzijo, ki je sicer za kratek čas v vmesnem obdobju posodila svoje gene tudi Fiatu (124 Spyder), poznamo od leta 2016 dalje, pred vrati pa naj bi bila tudi njena naslednica.

Koralna obletnica

MAZDA MX-5 07A še preden se dokončno razkrije peta generacija najbolj priljubljenega športnega dvoseda na tem planetu, ki ga sicer še niso povsem potrdili, so pri Mazdi pripravili rahlo posodobljeno različico obstoječe. In kaj je novega? Zgolj malenkostno spremenjene luči, nova karoserijska barva siva Aero (na fotografiji), bež barva strehe ter prenovljena multimedija s posodobljeno kamero ter brezžičnim zrcaljenjem funkcij Android Auto in Apple Carplay. Obenem je na voljo tudi nov vozni način »Track Mode«, ki zagotavlja malce več igrivih občutkov (zakasnjeno vpletanje medkolesne varnostne elektronike v dogajanje), asimetrični diferencial z omejenim zdrsom pa je serijski pri najmočnejši izvedbi s 184 KM največje moči.

Pod motornim pokrovom ni sprememb, tam se še vedno vrtita že poznani 1,5-litrski Skyactiv-G (132 KM) ter že prej omenjeni dvolitrski Skyactiv-G z močjo 184 KM, ki pa ga zaradi čedalje strožjih evropskih direktiv kmalu ne bo več v prodajnih katalogih. Še vedno pa je na voljo tako s platneno streho, ki zagotavlja najbolj pristne užitke, kakor tudi s trdo zložljivo streho (verzija RF).

Cena Mazde MX-5 se na slovenskem trgu prične pri 34.500 evrih, verzija RF pa je dražja za 2.800 eur.

Tekst in foto: Urban Acman.

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "35 let risanja nasmehov"


4momo
1 mesec 3 dni nazaj

Ko enkrat probaš si pečen 🙂
Sem lastnik tretje generacije in je top užitek 🙂
Skoraj ni važno katera generacija je

xxl
1 mesec 2 dni nazaj

Najdem plac za peljat tvojo z mojimi 192 cm?

1 mesec 2 dni nazaj

Vozil tako generacijo NC kot ND in meni osebno bolj odgovarja prva, ker ima več prostora, ter zame boljši občutek na volanu.

Definitivno pa avto za uživancijo, ki sta mu konkurenca bolj kot ne samo Toyoti GT86 in GR86, pa čeprav nista roadsterja.

1 mesec 3 dni nazaj

Škoda, da prašnike drgnem po volanu 😢

muc396
1 mesec 4 dni nazaj

To je to: meni en MX-5, ženi pa enga mladeniča, pa sva bot. 🙂

xxl
1 mesec 4 dni nazaj

Pol ti jo mladenič odpelje z bab(n)ico na morje. 😀

Firediver
1 mesec 4 dni nazaj

…in greš ti po novejši model babnce…

 
Mestni pustolovec s štirikolesnim pogonom
V najlepših letih