Predstavitve

Moč znamke

Toyota Highlander in Hilux: slovenska predstavitev

Toyota je aktualno četrto generacijo Highlanderja s hibridnim pogonskim sklopom prvič ponudila tudi Evropejcem, na slovenski predstavitvi pa ji je delal družbo posodobljeni in zmogljivejši poltovornjak Hilux.

Na poligonu

Toyota Hilux (16)Če ste se že kdaj podali s terenskim vozilom na zahtevnejši poligon, je bil ob vas verjetno  strokovnjak oziroma inštruktor terenske vožnje. Njihova vloga ni le v tem, da v konkretnem avtomobilu predlagajo najprimernejšo kombinacijo nastavitev pogonskega sklopa in pristopa k izzivu, ampak, vsaj name, delujejo pomirjevalno. Mislim si namreč, da če si upajo biti z mano na desnem sedežu pri vožnji po zahtevni gozdni poti, potem je avto verjetno sposoben marsičesa.

Ampak šalo na stran. Seveda je kar nekaj lastnikov zmogljivejših terenskih vozil, ki ga znajo in ga bolj ali manj redno vozijo tudi po manj utrjenih poteh. Rekla pa bi, da je (sploh zadnja leta) še več takšnih, ki jih bolj kot terenske sposobnosti zanima videz oziroma vtis, ki ga na opazovalcih pusti njihov robustni terenec. V tej povezavi so tudi poltovornjaki vse pogosteje odraz življenjskega sloga in kot takšni postajajo zanimivi širši publiki.

Toyota Hilux (3)Hilux je bil v lanskem letu deležen posodobitve osme generacije, ki je na zunanjosti razpoznavna po spremenjeni maski motorja tridimenzionalnega videza, novih žarometih (nadgrajenih z LED tehniko) in poudarjenem odbijaču. Dodali so še 18-palčna platišča, lakirana v črno barvo, in tri nove karoserijske lake. Zadnje luči so izvedene v tehniki LED, odbijač polepšan s kromiranimi vložki, napis Hilux pa je nameščen sredi kljuke zadka.

V Evropi je Hilux dobavljiv v karoserijskih izpeljankah z enojno kabino (z ozko karoserijo), ekstra in z dvojno kabino. Zadnji dve (ki sta kupcem tudi bistveno bolj zanimivi) sta na voljo  tudi z novim paketom opreme Invincible, ki med drugim vključuje spremenjeno prednjo masko in odbijač, dekorativni črni krom v prednjih žarometih, dodatno zaščito pod motorjem, spremenjene obrobe blatnikov in kljuke vrat, 18-palčna platišča ter nalepke na boku in vratih kesona.

Toyota Hilux (13)V notranjosti so pred voznikom drugače oblikovani merilniki, odzivnejša večopravilna enota ima 8-palčni zaslon ter podpira povezljivost Apple CarPlay in Android Auto, njeno posodabljanje pa poteka na daljavo. Pri proizvajalcu so razširili nabor serijske in dodatne opreme, kjer so po novem med drugim avdio sistem JBL Premium Sound s tehniko CLARi-Fi, sistem pametnega dostopa v vozilo ter tovarniško vgrajena tipala za pomoč pri parkiranju.

Hilux je po prenovi na voljo tudi z 2,8-litrskim štirivaljnim dizelskim agregatom s 150 kW (204 KM) nazivne moči ter 500 Nm navora, ki sta v primerjavi z 2,4-litrskim D-4D na voljo  širšem razponu vrtljajev. Na voljo je z ročnim ali samodejnim menjalnikom ter s štirikolesnim pogonom. Ko je govora o vozni dinamiki,  so Hiluxu izpopolnili podvozje in sicer z drugače nastavljenimi blažilniki spredaj in zadaj, izboljšano obliko listnatih vzmeti ter novimi vpetji. Prilagodili so tudi servo ojačitve volana, vsi popravki pa naj bi se odražali v bolj prijetni in udobni vožnji kot doslej.

Cene za prenovljeni Hilux se začnejo pri 29.900 evrih za enojno kabino s paketom opreme Country, 2,4-litrskim motorjem, ročnim menjalnikom in dvokolesnim pogonom. Najcenejša izvedenka z dvojno kabino, ki ima enako motorizacijo, štirikolesni pogon ter paket opreme Comfort, stane vsaj 33.100 evrov. Več podrobnosti si lahko ogledate v priloženem ceniku modelov in praktične dodatne opreme.

Sedemsedežni hibridni izzivalec

Toyota Highlander (4)S Highlanderjem se nismo zapodili na teren, saj so njegove glavne prednosti drugje. Toyotina novost na evropskem trgu namreč nagovarja predvsem večje družbe ali družine, ki bi kljub športno terenski zasnovi vozila želele izkoristiti prednosti znamkinega preverjenega hibridnega pogona brez polnjenja.

Novinec se v obstoječi ponudbi Toyote uvršča nad RAV4, saj spada med športne terence segmenta D. Ker je med njimi bolj značilna elektrifikacija v obliki priključno-hibridnega pogona, je Highlander še toliko bolj zanimiv vsem, ki želijo znižati porabo in vpliv na okolje, brez kompromisov na račun polnjenja preko vtičnice.


Highlander v številkah – dolžina: 4.950 mm, širina: 1.930 mm, višina: 1.730 mm, medosna razdalja: 2.850 mm, odmik od tal: 202 mm, prostornina prtljažnika: 658-1.909 litrov.


Toyota Highlander (18)Highlander je zasnovan na globalni platformi GA-K, kar mu omogoča nižjo maso, visoko stopnjo torzijske trdnosti ter nizko težišče. Evropskim kupcem je na voljo izključno s hibridnim pogonskim sklopom na osnovi 2,5-litrskega dizelskega štirivaljnika Atkinsonovega cikla in elektromotorja, ki poganja zadnji kolesni par (serijski štirikolesni pogon AWD-i) sistemske moči 182 kW (248 KM). Nikelj-metal-hidridna baterija je nameščena pod drugo sedežno vrsto.

Toyota Highlander (13)Poleg tega, da v notranjost sprejme do sedem potnikov, je Highlander izjemno prilagodljiv, saj je sredinska klop vzdolžno pomična za 180 mm, zadnja sedeža pa sta vedno na voljo pod ravnim prtljažnim dnom. V tem velikostnem razredu je pomembno še dejstvo, da lahko vleče do dve toni. K udobju v vožnji med drugim prispevajo elementi za zmanjšanje hrupa v potniškem prostoru (vetrobransko steklo s posebno akustično zaščito, dodatni izolacijski elementi).

Toyota Highlander (7)Highlander mora zadoščati pričakovanjem kupcev, tudi ko je govora o sodobnih pripomočkih. Med skoraj nepogrešljivo opremo tako spada 12,3-palčni multimedijski zaslon z navigacijo, projicirni zaslon, povezavi Apple CarPlay in Android Auto, površina za brezžično polnjenje mobilnega telefona, prezračevanje sedežev ter posebno vzvratno ogledalo, ki omogoča pogled nazaj, kadar so zasedeni vsi sedeži. Vozniku v pomoč lahko priskoči nabor pomagal najnovejše generacije varnostnega sistema Toyota Safety Sense, ki vključuje sistem za zaznavanje in preprečevanje trka z asistenco krmiljenja (dnevna in nočna zaznava pešcev in dnevna zaznava kolesarjev), prilagodljivi tempomat, asistenco pri zavijanju v križišču, sistem za prepoznavo prometnih znakov ter sistem za ohranjanje vozila na voznem pasu.

Cene za hibridni Highlander se pričnejo pri 49.900 evrih, več informacij pa najdete v priloženem ceniku.

Besedilo: Urška Radolović. Foto: Urška Radolović, Marko Krautberger.

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Moč znamke"


cashy
3 meseci 4 dni nazaj

Če je Highlander razred nad RAV 4, kam pa potem spada Land Cruiser? Si drug drugemu ne skačeta v zelje?

3 meseci 1 dan nazaj

Popolnoma drugačna avta. Land Cruiser je pravi terenec, Highlander je cestni avto…

cashy
2 meseci 27 dni nazaj

hm, le kaj potem dela ime “highlander” na tem avtu? 😀

3 meseci 4 dni nazaj

Glede na ceno SUV D segmenta priključnih hibridov je tole poceni

xxl
3 meseci 4 dni nazaj

Enim je to tako težko sprejeti, da talajo minuse. Samo ne pomaga. Dejstva so dejstva.

drugmirko
3 meseci 5 dni nazaj

kul helikopter 🙂 . tank zgleda pa malo rjast. mogoče zarad farbe… 😕

 
Španski temperament
Osvežena podoba in tehnične posodobitve