Predstavitve

Mora uspeti

Volkswagen ID.4: digitalna slovenska predstavitev

Volkswagnov električni kompaktni križanec je za znamko trenutno eden najpomembnejših, če ne kar najpomembnejši globalni model.

Dimenzijsko je novi ID.4 v primerjavi z ID.3 v precejšnji prednosti, čeprav si delita platformo MEB. Pri tem gre prirastek (ob praktično enaki medosni razdalji) na račun daljšega zadnjega previsa in posledično večjega prtljažnika, več pa je tudi prostora za glave potnikov. Primerjava vozil z enako (večjo) kapaciteto baterije kaže, da je ID.4 tudi dobrih 200 kg težji od ID.3.


ID.4 v številkah – dolžina: 4.584 mm, širina: 1.852 mm, višina: 1.612 mm, medosna razdalja: 2.766 mm, odmik od tal: 210 mm, prostornina prtljažnika: 543-1.575 litrov.


The new Volkswagen ID.4 1STPoleg arhitekture si oba Volkswagnova električna predstavnika družine ID delita številne oblikovalske elemente, kar je še posebej dobro vidno v notranjosti, ki je pri obeh zasnovana enako. Osrednjo vlogo imata dva zaslona, manjši 5,3-palčni pred voznikom nadomešča klasične merilnike, veliki osrednji zaslon infozabavnega sistema pa ima diagonalo 10 oziroma 12 palcev in se upravlja na dotik. Ob tem je na voljo tudi glasovno upravljanje s prepoznavo številnih formulacij iz vsakdanjega govora, ne manjkajo pa niti serijski brezžični App Connect, komunikacijski vmesnik med vozilom in voznikom ID.Light v obliki svetlobnega pasu pod vetrobranskim steklom ter projicirni sistem z obogateno resničnostjo (AR -HUD).

Na področju vozne dinamike znamka izpostavlja dejstvo, da namestitev baterijskega sklopa pod vozilo zagotavja nizko težišče, porazdelitev mase pa naj bi bila blizu idealnemu razmerju 50:50. Za sprednjo premo je uporabljena McPhersonova konstrukcija, zadaj pa izpopolnjena petvodilna konstrukcija, katere pomožni okvir nosi tudi pogonske kompo­nente. Večini uporabnikov pa je verjetno še pomembneje, da je ID.4 vsestransko uporaben tudi na račun prostornosti kabine in prtljažnika z opcijo prostoročnega odpiranja, da dovoljuje vleko prikolice do 1.000 kg, ima možnost namestitve strešnega kovčka (obremenitev strehe do 75 kg), zagotavlja do 522 km dosega z enim polnjenjem in ima opcijo hitrega polnjenja na poti.

Pogonski sklop je kombinacija ene izmed dveh kapacitet baterij (neto 52 kW ali 77 kW) ter elektromotorja v razponu moči od 109-150 kW. Paketa opreme City in Style bosta ponujala manjšo baterijo z elektromotorjem moči 109 kW ali 125 kW, medtem ko bodo ostali paketi (Life, Business, Family, Tech in Max) uporabljali zmogljivejšo baterijo in 150-kilovatni elektromotor. Ob tem sta na trgu še različici ID.4 1st Edition in ID.4 1st Edition Max s 77 kWh baterijo in 150-kilovatnim elektromotorjem, ki pa ju ni mogoče več naročati. Pri vseh izvedbah ID.4 je najvišja hitrost elektronsko omejena na 160 km/h. Predvidoma jeseni letos pa na trg prihaja še športni model s štirikolesnim pogonom ID.4 GTX.

ID.4 pogon

Na domači polnilni postaji se modeli ID.4 z veliko baterijo polnijo s polnilno močjo 11 kW, pri manjši pa z močjo 7,2 kW. Serijsko so opremljeni s polnilnim priključkom CCS za hitro polnjenje z eno­smernim tokom (DC), ki pri manjši bateriji poteka z močjo 50 kW (opcijsko 100 kW), pri večji pa z močjo do 125 kWh, kar mogoča dodatnih 320 km dosega s polurnim polnjenjem. Ob tem Volkswagen nadgrajuje uporabniško izušnjo s paketom storitev We Charge za enostavno, povezano in trajnostno naravnano polnjenje.

Cene za ID.4 se v Sloveniji pričenjajo pri 36.866 evrov za pogonsko različico Pure, več podrobnosti pa najdete v priloženem letaku ter primerjavi izvedb.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

11 komentarjev za "Mora uspeti"


wildbliw
22 dni 11 ur nazaj

Če me spomin ne vara, sem enkrat pohvalil nek avto, da zelo dobro sedi na podvozju, oz. da je vrhunsko zlit s podvozjem. Prav isto lahko rečem tudi za tega. Pa sem tistemu očital, da nima duše. Pri temu nikoli ne bi mogel česa podobnega trditi. Avto ima svoj močan značaj, ob enem pa je izredno skladen in dovršen.
Do sedaj še nisem videl, da bi bočne linije s tako prefinjenostjo valovile in se prilagajale kolesju in ob istem zamahu dajale več prostora preglednosti na straneh. In prav to daje občutek neverjetne prizemljenosti, zelo dinamične prizemljenosti, da ne bo pomote.
Poenotena luč zadaj postaja že kar stalnica. Ampak moram priznati, da mi je ta lepša od Megana in tudi lepša od Q8. Dejstvo, da se na sredini nahaja značka, naredi to luč zanimivo, ne dolgočasno. Spodnji odbijač je domiseln, preprost ter zelo lep in skladen s celoto. Morda je le spredaj avto nekoliko bolj siv, a klub temu lep.
Notranjost je lepa, moderna, le tisti ekranček pred volanom mi deluje mizeren. Ne bom nikoli razumel poante, da imajo električarji to tako nesorazmerno majhno.

Ivan36
21 dni 12 ur nazaj

Ma kaka duša, samo doseg je važn tle! Ne moreš vsake 80 km polnit 6 ur ! Enako Tesla nkol je ne bi kupil zaradi LEPOTE ali kvalitete izdelave, ker je vsa paleta vozil TESLA GRDA!!!

wildbliw
21 dni 6 minute nazaj

Ivan, se absolutno strinjam s tabo. Za tak avto moraš biti iz prav posebnega testa. Moraš imeti res fan elektrike ter biti zelo potrpežljiv v vseh pogledih; tako takrat, ko moraš odpreti denarnico, kakor tudi takrat, ko moraš po ure čakati na parkiriščih. Ampak so ljudje, ki jih to veseli in so brez nadaljnjega pripravljeni na to ceno.

nered
22 dni 19 ur nazaj

Absurdne cene, umetno nastavljene za kontroliranje odprodaje zalog ICE modelov.

Ivan36
25 dni 22 ur nazaj

UUUU ta bo pa naš, ko bo cenovno dostopen! Že gledal Bjorna in z lahoto prevozi 350km razdalje 1 polnejne 90%, kar je za mene ravno za 1 teden vožnje v službo! Velikost pa ravno prava, ker Id3 je le POLO na štrom!

cashy
23 dni 20 ur nazaj

Če si navdušen nad ID4, zelooo toplo priporočam, da pogledaš tudi v smeri Škode Enyaq. Po prvih vtisih novinarjev je stopničko višje v kvaliteti ob enaki ali celo nižji ceni.

Ivan36
22 dni 21 ur nazaj

Važno je sodelovati v EV maniji ne kvaliteta, hehe Škode držijo ceno zato dvomim, da bo čez recimo 4 leta cenejša od masivne prodaje ID4? ID4 se bo MORAL prodajati v mio serijah vsaj 8.000.000 leto na svetovni ravni, drugače bo VW propadel ?

Bucko99
25 dni 10 ur nazaj

Sj bo bols…

On
26 dni 10 ur nazaj

Vleče lahko pa vrtno kosilnico do vikend. Potrebujemo vlečno kapaciteto vsaj 1600kg…

Blinder
26 dni 17 ur nazaj

Svinjajo nam zemljo s temi baterijami

Firediver
26 dni 12 ur nazaj

Baterije se reciklira…kvečjemu je sporno samo pridobivanje materiala za baterijo, ampak tega ni tu okoli nič.

 
Tudi s hibridnim pogonom
Pionir prihodnosti