Predstavitve

Pionir prihodnosti

Opel Mokka: slovenska predstavitev

Slovenski Oplovi trgovci so v sredini meseca pričeli s prodajo nove generacije Mokke, manjšega križanca, ki ima po novem tudi baterijsko-električno izvedenko.

 

Znanilka prihodnosti

Opel Mokka (10)Za Mokko smo skoraj pred letom dni že zapisali, da naj bi oblikovno utemeljevala vozila Opel prihodnosti, med drugim tudi s prečiščenim emblemom in značilno masko, ki so jo poimenovali vizir, navdih zanjo pa so črpali v legendarni Manti. Druga generacija prodajne uspešnice je prvi model znamke, ki je nastal po pridružitvi Opla skupini PSA oziroma današnjemu Stellantisu.

Zasnovan je na koncernski platformi CMF, ki omogoča vgradnjo različnih tipov pogonov ter prinaša povečano prostornost potniškega dela. Po zunanjih merah je v primerjavi s predhodnico za 125 mm krajša, a ima na račun kratkih previsov za 20 mm daljšo medosno razdaljo. Prehod na novo arhitekturo je hkrati omogočil bistven prihranek v masi (do 120 kg) ter povečano vzvojno togost karoserije. Pomembno je še, da so se inženirji dodobra posvetili zagotavljanju zvočnega udobja potnikom, ob tem pa so z optimizacijo elementov aerodinamike in posledičnim znižanjem količnika upora (0,32) dodatno zmanjšali porabo.


Mokka v številkah – dolžina: 4.151 mm, širina: 1.791 mm, višina: 1.531 mm (1.532 mm Mokka-e), medosna razdalja: 2.557 mm (2.561 mm Mokka-e), prostornina prtljažnika: 350–1.105 l (310–1.060 l Mokka-e).


Opel Mokka (21)Svež oblikovalski pristop filozofije Pure & Bold, ki so ga oblikovalci uporabili pri snovanju zunanjosti, so prenesli tudi v potniški prostor. Pozornost v prednjem delu pritegne enotni element (Pure Panel) na novi armaturni plošči, ki povezuje digitalni 7- ali 12-palčni zaslon merilnikov pred voznikom ter sredinski 7- oziroma 10-palčni zaslon infozabavnega sistema. Kljub obsežni digitalizaciji je vozniku ostalo nekaj ključnih stikal in gumbov za upravljanje, ki omogočajo hiter dostop do najpomembnejših nastavitev.

Dostopnost inovacij

Tudi nova Mokka je med avtomobili, ki so deležni tehnologij iz večjih in dražjih modelov. Med tovrstne dodatke na področju vozniških pomagal sodita na primer prilagodljivi regulator hitrosti in aktivno usmerjanje na voznem pasu. V serijskem paketu pa imajo vse Mokke vključeno prepoznavo prometnih znakov, pomoč pri ohranjanju voznega pasu, zaznavanje utrujenosti voznika ter opozarjanje na nevarnost naleta s samodejnim zaviranjem v sili in zaznavo pešcev. Ena izmed pomembnejših tehničnih rešitev je še opcijski sistem matričnih žarometov IntelliLux LED s 14 elementi, ki omogočajo prilagajanje osvetlitve stanju na cesti.

Prvič električna

Opel Mokka (3)Opel je v paleti modelov že ob začetku trženja ponudil baterijsko-električno različico Mokka-e, katere pogonski sklop združuje elektromotor moči 100 kW (136 KM) ter litij-ionski baterijski sklop kapacitete 50 kWh. Z enim polnjenjem naj bi električna Mokka prevozila do 324 kilometrov (WLTP), na poti pa se lahko na hitri DC polnilnici (100 kW) napolni do 80 % kapacitete v pol ure. Na zasebni polnilni AC trifazni postaji za polnjenje z 11 kW moči potrebuje do polnega stanja 5 ur in 15 minut. Hitrost je elektronsko omejena na 150 km/h, vozniki pa lahko glede na potrebe izbirajo med tremi prednastavljenimi voznimi načini Normal, Eco in Sport.

V klasični pogonski paleti sta na voljo dve turbobencinski različici 1,2-litrskega agregata z močjo 74 kW/100 KM oziroma 96 kW/130 KM, še vedno pa pri Oplu ponujajo tudi dizelsko izvedenko z 1,5-litrskim motorjem moči 81 kW/110 KM, po kateri pa predvidoma ne bo velikega povpraševanja.

Cene za bencinsko Mokko se začnejo pri 18.990 evrih za šibkejši motor z opremo Edition, cena za električno Mokko-e pa znaša vsaj 33.540 evrov za e-Edition. Na uradne cene imajo trenutno akcijski popust v višini 950 evrov na gotovinski nakup in dodatnih 650 evrov na nakup s financiranjem, seveda pa vam bodo znali o tem več povedati v trgovski mreži. Več informacij o opremi pa pred tem lahko poiščete v priloženem ceniku klasične in električne različice.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

10 komentarjev za "Pionir prihodnosti"


chad
2 leta 1 mesec nazaj

Tega bi vzel samo zaradi top retro maske. Pa z 1.2 tricilnidrašom obvezno

2 leta 1 mesec nazaj

e vedno pa pri Oplu ponujajo tudi dizelsko izvedenko z 1,5-litrskim motorjem moči 81 kW/110 KM, po kateri pa predvidoma ne bo velikega povpraševanja

Seveda bo. Za slovenceljne je dizel svetinja.

drugmirko
2 leta 1 mesec nazaj

kako ima lahko “na račun kratkih previsov” daljšo medosno razdaljo?!? kvečjemu obratno, če že kej…

drugač sem pa mnenja, da je glede dizajna čist fajn avtek (proti pprejšnji, malo “mumpsasti” pa sploh), bi pa mirno lahko bila vsaj 5 cm daljša! ne bi zgledala nič manj “kompaktno”, na zadnji klopi pa bi se “na račun tega” dalo veliko udobneje sedet. pa grafika zaslona instrumentov bi tudi lahko zgledala malo bojl zanimivo in lepše, ker zdej to (meni) zgleda kot zaslon kakega kalkulatorja iz osemdesetih al pa “digitalne stenske vremenske postaje iz Hoferja”…

drugmirko
2 leta 1 mesec nazaj

sej razumem… gre pač za “semantiko”… ker, pri dimenzijah nas pri tehničnih podatkih zanimata dolžina in medosna razdalja, previse pred in za osmi pa “tehtamo bl na uč”. in, da…če je medosna razdalja glede na skupno dolžino krajša, so seveda posledično previsi daljši. in obratno, glede na skupno dolžino daljša medosna, ima za posledico krajše previse.
vendar…. tale Mokka bi lahko bila, pri isti dolžini in isti medosni razdalji, na svoja kolesa “nasajena” malo drugače in bi zato bil eden od njenih previsov veliko krajši, drugi pa veliko daljši. zgledala bi najbrž precej butasto ampak, “na račun previsov” se dolžina njene medosne razdalje pač ne bi nič spremenila. dolžina previsov pa… 😉

Skyen
2 leta 1 mesec nazaj

Štekam črno streho, črna hauba se mi zdi pa da nekako preveč linij izgine spredaj, preveč odvzame videzu, bi bilo bolje v barvi, vsaj meni.

2 leta 1 mesec nazaj

Definitivno drugačen in pohvale Oplu za tako potezo. Ali to pomeni da avto dobro izgleda je drugo vprašanje, vsekakor pa thumbs up!

 
Mora uspeti
Stavi na uporabnost