Predstavitve

Novodobni levji kralj

Peugeot 508 PSE: slovenska predstavitev

Se še spomnite legendarnega francoskega filma Taksi, v katerem je nekdanji raznašalec pic Daniel brzel z dodobra predelanim Peugeotom 406 po ulicah Marseilla ter ob živce spravljal tako policiste, kakor tudi nemške voznike Mercedesov? Če bi danes posneli nadaljevanje omenjene filmske uspešnice, bi v njem verjetno glavno vlogo prevzel precej bolj »politično korekten«, a še vedno dovolj eksploziven model 508 PSE, ki velja celo za najbolj zmogljivega Peugeota v zgodovini. Vive la technologie!

Zelena za šport

Francoska znamka s prepoznavnim logotipom leva, ki je v letošnjem letu dobil povsem prenovljeno podobo, je že od nekdaj povezana s športom. Peugeot se je v preteklosti dokazoval v praktično vsaki veji avto moto športa (WRC, 24 ur Le Mansa, reli Dakar), delček svojega dirkaškega duha pa ponudil tudi v nekaterih serijskih modelih z oznakami GTI.


Peugeot 508 PSE v številkah – dolžina: 4.750 mm (karavan: 4.790 mm), širina: 1.860 mm, višina: 1.410 mm (karavan: 1.420 mm), medosna razdalja: 2.800 mm, prostornina prtljažnika: 487 l (karavan: 530 l).


PEUGEOT 508 PSE 03V duhu časa njihovih največjih uspehov v dirkaškem športu tako v letošnjem letu predstavljajo najbolj zmogljiv avtomobil, ki je kadarkoli zapeljal iz njihovih kovačnic. Oziroma, če sem malce bolj natančen, iz garaže novonastalega oddelka Peugeot Sport Engineered (PSE), ki se je specializiral za predelavo njihovih visoko zmogljivih modelov.

Najbolj popopranega Peugeota na cesti nikakor ne boste spregledali, saj se ponaša z dovolj opaznimi športno oblikovanimi odbijači ter stranskimi pragovi, pri čemer vse skupaj nadgrajujejo še »kriptonsko« zeleno obarvani detajli (zavorne čeljusti, stranska krilca) ter 20-palčne Michelinove pnevmatike (Pilot Sport 4S). Oblikovna nit, ki ni rdeča, ampak divje zelene barve, po novem označuje športne Peugeote in se nadaljuje tudi v notranjosti (kontrastni šivi, emblemi v kabini), kjer voznika pričakajo športni sedeži ter obilje imenitnejših materialov (usnje, alkantara, aluminij). Seveda ni skrivnost, da je avtomobil opremljen z obilico najsodobnejših pripomočkov, med katerimi pa je le malo takšnih, ki so še na doplačilni listi.

PSEvdoefedrin

Ker pa morajo biti dandanes tudi najbolj nagajivi modeli v ponudbi vsaj malce elektrificirani, ne čudi, da se tudi najnovejši 508 PSE ponaša s priključno hibridnim pogonskim sklopom. S tem se pridružuje nekaterim novodobnim Peugeotovim modelom, ki že prevažajo napajalni kabel v prtljažniku (3008 Hybrid). Pri Peugeotu pravijo, da ni več pomembno, da si samo hiter, temveč da ob tem tudi čim manj porabiš.

PEUGEOT 508 PSE 04In kaj se skriva pod motornim pokrovom najnovejšega 508 PSE? Priključno hibridni pogonski sklop sestavlja kombinacija 1,6-litrskega štirivaljnega agregata PureTech (200 KM) ter dveh elektromotorjev na vsaki osi (110 KM in 113 KM), ki se napajata preko 11,8 kWh baterije, nameščene pod zadnjo klopjo. Sistemska moč znaša dovolj fascinantnih 360 KM, medtem ko je največja navorska vrednost kar 520 Nm. Tako motoriziran 508 potrebuje od 0 do 100 km/h pičlih 5,2 sekund (vozni režim Sport), najvišja hitrost pa je elektronsko omejena na 250 km/h. V povsem električnem načinu sicer zmore najvišjo hitrost 140 km/h.

Pri priključnih hibridih smo obenem že vajeni, da se po tovarniških podatkih ponašajo z dokaj nerealno porabo goriva, ki znaša po WLTP le 2 l/100km (emisije CO2 – 46 g/km). Zgolj na elektriko naj bi v idealnih okoliščinah prevozil okrog 42 km, baterija pa potrebuje na domači vtičnici okrog 7 ur, da se popolnoma napolni (oziroma 2 uri na domačem wallboxu z močjo do 7,4 kW, ki vam ga v tem trenutku podarijo ob nakupu vozila).

PEUGEOT 508 PSE 16Vendarle pa navkljub izdatno namnoženi konjenici pod motornim pokrovom pri 508 PSE ne gre za tiste vrste športnika, ki bi pretiraval z anabolnimi steroidi, temveč bolj za zmogljivo potovalno limuzino na poživilih. Pa četudi so inženirji oddelka Peugeot Sport Engineered poskrbeli za dodatno modifikacijo podvozja in vzmetenja (širša koloteka, znižano podvozje, povečani zavorni diski – 380 x 32 mm). Med konkretnejšimi preganjanji med ovinki se še kako odraža njegova masa, ki pokaže na tehtnici nezanemarljivih 1.964 kg (skupaj s 75 kg voznikom), zaradi česar ga bo verjetno pogosteje videti na avtocestnih poteh, kot pa na zavitih gorskih prelazih.

Simba

Peugeotov model 508 PSE, ki je nastal iz koncepta, predstavljenega v Ženevi pred dvema letoma, je na voljo v dveh karoserijskih izvedbah, pri čemer je karavanska izvedba z oznako SW daljša za 4 cm ter ponuja v prtljažniku za dobrih 40 l več prostora. Je pa ob tem potrebno omeniti, da zadaj nameščena baterija ne zmanjšuje volumna prtljažnega prostora.

PEUGEOT 508 PSE 02Navkljub precej športnim zmogljivostim Peugeotov »atlet« le ne ponuja podobnih voznih doživetij, kot npr. kakšni strupeni Germani v obliki Mercedesovega AMG C43 ali Audijevega S4, a bi ga lahko vseeno postavili ob bok kakšnim podobno zmogljivim priključnim hibridom (BMW 330e ali Volvo S60 T8).

Najzmogljivejši Peugeot v ponudbi, ki išče svoje korenine v legendarnem 405 T16 iz leta 1993, stane po ceniku najmanj 60.490 evrov, medtem ko je potrebno za karavan dodati še 1.400 evrov.

Tekst in foto: Urban Acman.

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Novodobni levji kralj"


pskoda
2 meseci 22 dni nazaj

5.2 je slab pospešek naprem bencinarju z cca 360hp. Naprimer tiguan, ki je še suv ima 4.9s z 320hp. Potem audi s4 z dizlom 4.8s (bencin 4.7s) in cca 350hp. In tako naprej
ps.: da ne omenjam vožnjo z 2000kg težkim avtomobilom

2 meseci 21 dni nazaj

Avto ni bencinar, ampak hibrid. Npr. golf 8 GTE letnik 2021 ima do 100 točno 6,7 sekunde. Je to ok za 245 konjski nov avto? Jst mislim da ni, ker ima megane rs 250 letnik 2010 ima s 5 konjiči več za debele pol sekunde boljši pospešek do 100 (6,1). Torej 11 let evolucije s praktično isto močjo pomeni slabši pospešek. Teža človek, TEŽA! Meni tudi niso všeč hibridi in pižjeva filozofija, ampak ne moreš kar tako posploševat…
P.S.: vse kar je cca 8 sekund (ali manj) do 100 je že presneto prehitro za naše ceste.

Firediver
2 meseci 22 dni nazaj

Za tako težo je to super podatek.
Pa primerjave z avtomobili, ki se jih zaradi izpustov ne sme več izdelovati, tudi ni na mestu.

Po drugi strani pa…kako zahteven človek moraš biti, da ti 5,2s do 100 ni dovolj? Pa to je civilni avtomobil (cela “krava” po velikosti in teži), ne za pisto!

Blinder
2 meseci 22 dni nazaj

0-100 ima boljsi kot npr. E36 M3 3.2 (5.2 vs 5.5), ampak ne gre boljse. Ta elektricna jajca imajo dober 0-100 zaradi 4wd trakcije in zaradi boljsega starta z mesta.

Firediver
2 meseci 22 dni nazaj

Zelo dober pospešek 0-100 km/h in elektronsko omejena končna hitrost na 250km/h. Kaj bi ti rad še imel?
Prejšnje čase, ko je bilo vse to na bencin?
Pozabi, prihodnost ni zate…

Blinder
2 meseci 22 dni nazaj

Peugeot Sport Engineered -po raznih BANALNIH fr, type r, type s, sport, sport plus, sport r, r plus, r plus ultra smo dobili se eno banalno poimenovanje. Naj si enkrat izmisljio kaksno manj pateticno ime

Firediver
2 meseci 21 dni nazaj

Marketing pač…Bi po tvoje bolj pasalo deluxe, confort, EFI, GVX, mediteran?

Ivan36
2 meseci 22 dni nazaj

Jupi. Včeraj sem pa mislil, da vidmi FOR in njegov 508 GT … Ni bil on je pa bil enak model in BARVA. Ta barva zgoraj pa se lahko vidi na MOST na SOČI, ga takoj fališ, sploh, če je v senci.

 
Osvežena podoba in tehnične posodobitve
Kadarkoli, kamorkoli