Predstavitve

Kadarkoli, kamorkoli

Mercedes-Benz razred S: slovenska predstavitev

Kljub temu, da je Mercedes-Benzova admiralska ladja večini nedosegljiva, je predvsem v poslovnem svetu prepoznana po eleganci in udobju. Za svet avtomobilizma pa je razred S pomemben še zato, ker že desetletja uvaja številne napredne tehnologije, ki postopoma prehajajo v cenovno dostopnejša vozila.

Ob kratkem druženju za fotografiranje nove generacije razreda S se mi je v misli (in kasneje še ušesa) zasidral Nenin hit iz 80. let preteklega stoletja. V varnem zavetju avtomobila si je bilo prav enostavno predstavljati, da nismo sredi prav posebne množične norije ter se lahko z njim odpeljem daleč – kadarkoli, kamorkoli. Jasno je, da moje sanje niso trajale prav dolgo, ampak zadnje leto dosti šteje že kratek pobeg.

Mercedes-Benz razred S (7)Pravi uporabniki razreda S seveda razmišljajo drugače. Ne glede na to ali jih prevaža šofer ali za volan (vsaj vsake toliko) sedejo sami, je avtomobil svojevrsten simbol njihove vloge ali, če želite, statusa v družbi, zato jim je pomembno, da v njem zanesljivo in pravočasno prispejo na končni cilj. Pot mora biti čim bolj udobna, v zadnjem desetletju pa je postalo izredno pomembno še, da so med njenim potekom povezani z dogajanjem v svetu ter lahko po potrebi nemoteno opravljajo svoje delo.

Moderni prestiž

Mercedes-Benz razred S (10)Pri oblikovanju zunanjosti znamka nadaljuje z minimalističnim pristopom filozofije Sensual Purity, po kateri so ponovno brisali odvečne linije. Prvi pogled pritegneta motorna maska in pokončna trikraka zvezda nad njo, ki sta enaki za vse različice. Za masko so diskretno pospravljeni številni senzorji, radar in kamera, ki neprestano zajemajo številne podatke za delovanje različnih sistemov. Prednja žarometa sta se v primerjavi s predhodnikom nekoliko zmanjšala, kar odraža tudi napredek tehnike na tem področju. Opcijski sistem žarometov Digital Light, ki predstavlja vrh ponudbe, sestavljajo trije zmogljivi prejektorji v tehniki LED ter naj bi bil kar stokrat bolj natančen kot serijski Multibeam. To naj bi se še posebej odražalo pri senčenju nasproti vozečih avtomobilov in osvetljevanju prometnih znakov, vozniki pa bodo med drugim znali ceniti tudi topografsko osvetlitev cestišča s samodejnim prilagajanjem svetlobnega snopa reliefu ceste. Sistem med drugim uporablja video projekcijo obvestil in simbolov.


Razred S v številkah – dolžina: 5.179 mm (Long 5.289 mm), širina: 1.954 mm, višina: 1.503 mm (1.855 mm z odprtim pokrovom prtljažnika), medosna razdalja: 3.106 mm (Long 3.216 mm), prostornina prtljažnika: 540 litrov (550 litrov bencinske različice).


Mercedes-Benz razred S (34)Na boku vozila je opazna le ena glavna linija, ki jo podkrepi kromirana spodnja okrasna letvica. V Evropi ima razred S vgrajene pogrezljive kljuke, ki samodejno izstopajo in se umikajo glede na potrebe. Skeptike tovrstne tehnike pri znamki nekoliko pomirijo z informacijo, da so pomislili na delovanje sistema tako v primeru prometne nesreče (samodejno izskočijo ter omogočijo dostop), kot tudi v dneh, ko zunaj temperature padejo pod ničlo (najprej izstopi en del, da razbije zaledenelo površino, zato ni potrebno ogrevanje).

Na zadku izstopajo deljene luči, ki optično razširijo vozilo. V primerjavi s predhodnikom so oblikovalci opazno razširili širino prtljažne odprtine (+92 mm), od česar naj bi imeli največ koristi zapriseženi golfisti, ki jim torb ne bo več treba zlagati diagonalno.

Sveža podoba prestiža

SMercedes-Benz razred S (21)voje naj bi k navdihu za oblikovanje notranjosti razreda S dodala navtična industrija, kar je še posebej vidno v različicah s štirimi sedeži in širokim vmesnim elementom (efekt slapa) med zadnjima potnikoma. Povsem na novo so zasnovani vsi sedeži, ki naj bi po obliki spominjali na odprto školjko, seznam različic in funkcionalnosti prednjih in zadnjih sedežev pa bi si zaslužil ločeno poglavje, zato vse, ki jih to zanima, vabim k poglobljeni analizi spodaj priloženega cenika.

Mercedes-Benz razred S (31)Še en element opreme, ki smo mu že namenili posebno pozornost, je najnovejša generacija sistema MBUX. Ta z navpično nameščenim 12,8-palčnim sredinskim zaslonom predstavlja osredni oblikovalski element, hkrati pa bistveno razširja funkcionalnosti infozabavnega sistema. V potniški kabini razreda S je sicer lahko do pet velikih ekranov, ki omogočajo upravljanje številnih nastavitev ter deljenje vsebin. Pred voznikom je zaslon digitalnih merilnikov dimenzije 12,3 palcev, na katerem se informacije izpisujejo v 3D tehniki, globinski prikaz pa je viden brez uporabe posebnih očal. Dodatno k spremljanju najpomembnejših potovalnih in navigacijskih podatkov prispeva projekcijski zaslon v dveh izvedbah velikosti, kjer večji omogoča nadgradnjo v obliki razširjene resničnosti ter ima vgrajeno stereo kamero za prepoznavo t.i. mikro spanja. Nabor volanskih obročev je, enako kot v prenovljenem razredu E, opremljen s kapacitivnimi senzorji za zaznavo voznikovega upravljanja. Prav posebno izvedbo z dodatni upravljali pa bodo dobili modeli, ki bodo v okviru delovanja sistema Drive Pilot omogočali tretjo stopnjo avtonomije v asistirani vožnji.

Notranjost kabine razreda S razsvetljuje do 250 diod LED, kar med drugim prinaša še več možnosti za uporabnost njihovega delovanja. Poleg običajne ambientalne razsvetljave namreč služijo tudi kot varnostni dodatek, saj s svetlobnimi signali nudijo dodatno opozorilo, interaktivno pa sodelujejo še pri nastavitvah udobja potnikov.

Iz tovarne 56

Zgornje ime je interna oznaka obrata Sindelfingen, kjer sestavljajo novi razred S, od tam pa bo prihajal tudi baterijsko-električni EQS, ki naj bi ga pri proizvajalcu razkrili v kratkem. Lokacija deluje po principu ničelnega odtisa CO2 in je že pridobila status okoljsko neobremenjujoče tovarne.

Mercedes-Benz razred S (8)Trenutno motorno paleto razreda S sestavljata bencinska motorja M256, R6 (S 450 – 270 + 16 kW in S 500 – 320 + 16 kW) ter dizelska motorja OM656, R6 (S 350d – 210 kW in S 400 d – 243 kW). Vse pogonske sklope dopolnjujeta znani samodejni menjalnik 9G-Tronic in štirikolesni pogon 4Matic (šibkejši dizel je na voljo tudi v dvokolesno gnani različici). Sredi leta prihajata bencinska motorja M176, V8 (S 580 – 370 + 16 kW) in M279, V12 (S 680 Maybach – 450 kW) ter priključni hibrid M256, R6 + el. motor (S 580e – 270 + 105 kW). Naslednjo leto bo na voljo še šibkejši priključni hibrid M256, R6 + el. motor (S 400e – 200 + 105 kW), za dinamično nastrojene pa bo poskrbela izvedenka AMG z motorjem M177, V8 + el. motor (S 63e – 450 + 150 kW).

K okretnosti relativno velikega avtomobila lahko dodobra pripomore sistem krmiljenja zadnjih koles, ki je na voljo v dveh različicah in lahko zmanjša obračalni krog za do dva metra. Za vozila z 18-20″ platišči z enako dimenzijo platišč spredaj in zadaj je na voljo 10-stopinjsko obračanje zadnjih koles, pri platiščih z različno velikimi pnevmatikami spredaj in zadaj ter pri 21‘‘ platiščih pa je na voljo le krmiljenje zadnjih koles do 4,5 stopinj.

štirikolesno krmiljenje

Pomemben prispevek k vozni dinamiki prinaša opcijsko prilagodjivo vzmetenje v sklopu sistema E-Active Body Control, ki dodaja nov element varnosti (Pre-Safe Impulse Side): če senzorji v avtomobilu zaznajo, da je neizbežen bočni trk, se vozilo hipoma dvigne za do 80 mm. V tem primeru večji del energije trka prevzamejo bočne ojačitve, kar posledično pomeni manjše deformacije potniške kabine.

Novi razred S je na slovenskem trgu na voljo po cenah od 109.900 evrov dalje. Doplačilo za podaljšano različico, ki predstavlja glavnino prodaje, znaša 4.000 evrov. Več informacij lahko poiščete v priloženem ceniku.

Besedilo in foto: Urška Radolović. Slika: Mercedes-Benz.

Mnenja uporabnikov

10 komentarjev za "Kadarkoli, kamorkoli"


9 meseci 23 dni nazaj

nepotreben balast

9 meseci 24 dni nazaj

Ta avto je bil včasih sinonim za eleganco. Zdaj pa taka kičasta notranjost.

wildbliw
9 meseci 24 dni nazaj

Ja torej nekdo, ki si upa reči bobu bob. In avto dejansko sploh ni grd. Je tudi eleganten. In za moj okus neprimerno bolje izgleda, kot prejšnja generacija. Ampak zavedati se moramo, da je to le S klasa, eden od treh najbolj prestižnih v rangu od 100 do 200 tisočakov (seveda nek razumen nivo opreme). Tu ni prostora in ni tolerance za najmanjše napake. Je razred najprestižnejših avtomobilov, s katerim se med drugim brani ugled pomemnih podjetji in celo držav.
Avto je spredaj lep, zadaj eleganten in prestižen in od strani dovolj resen. Še vedno pa težko razumem, zakaj so tla zadaj kar spodsekana. Dobro, našel se bo takoj kak, ki bo začel modrovati o aerodinamiki. Že dobro, ampak zakaj ni nobenega omilitvenega posega, ki bi preprečil, da ko se s strani pogleda zadnji konec avta se skoraj zazdi, da gre za malo podaljšano kombi limuzino. Nekaj bi bilo potrebno narediti, da bi avto nazaj izgledal prava limuzina, tudi pri zadnjem koncu v pogledu s strani. Sprednji del navkljub stabilni drži izgleda nekako pomehkužen. Maybach izgleda bolje, iz vseh strani. Iz zadnje strani na bom kaj dosti, izgleda elegantno in prestižno. Edino kaka razmejitvena linija bi lahko potekala v višini zadnjih odsevnikov. Prvič bi izglelo bole, drugič bi lahko vkomponiral bolje odsevnike.

svetilnik
9 meseci 23 dni nazaj

Več kot 4000 S klasam in Maybachom smo zaradi napake morali zamenjati bobine. Vozil sem najmanj 500 S klas in 300 Maybachov, avto ima svoj namen, zame osebno pa čisti dolgčas.

JG2
9 meseci 24 dni nazaj

Zanimivo, meni pa prejšnja generacija glede zunanjosti zgleda občutno bolje in precej bolj sveže, tole meni izgleda že v štartu 5-10 let staro (podobni ko E facelift in pre facelift), medtem ko prejšnja generacija sploh facelift zgleda kot “nov” avto.
No notranjost je pa top, to pa ni kaj.

wildbliw
9 meseci 24 dni nazaj

Mnogi tako pravijo, in tudi logično. Prejšnja generacija je nekako trendi, zdajšnja pa bolj večna, kar je tudi prav za tak avto. Oblikovni izraz prejšnje generacije ga pomanjšuje. Ali je to dobro ali slabo pa naj vsak sam presodi.
In notranjost. Z notranjostjo aktualne generacije je tako, kot sem napisal za zunanjost prejšnje generacije. Je preveč trendi za ta razred. Ne izgleda slabo, ampak armaturka bi bila bolj ustrezna za kak C ali mogoče še E. Zračniki premočni in armaturka preširoka. Projektor pa je naravnost grd.

xxl
9 meseci 28 dni nazaj

Že naročen.

slikar
9 meseci 30 dni nazaj

Imajo po novem vsi slovenski vmesnik ali samo razred S. No, saj je že bil čas. Drugače pa lep avto.

9 meseci 28 dni nazaj

Naslednji bo imel slo menije razred C in potem dalje kot bodo pač prihajali.

 
Novodobni levji kralj
Izključno električen