Novice

508 Sport Engineered je Peugeotov najmočnejši cestni avto doslej

Francozi so izrabili priložnost in predstavili dve novosti z eno objavo. Prva je novoustanovljena divizija znotraj Peugeota, ki se bo specializirala za področje visoko zmogljivih Peugeotov. Druga novost pa je njhov prvi izdelek, 508 PSE (Peugeot Sport Engineered).

Vam deluje 508 PSE nekako znano? To je pričakovano, saj gre dejansko za do serijske zrelosti razvit koncept, ki so nam ga pokazali marca lansko leto v Ženevi. V svojem bistvu se je glavnina tehnike iz koncepta 508 Sport Engineered obdržala tudi v serijski izpeljanki modela 508 PSE.  Srčika modela je tako jasno njegov priključno hibridni pogonski sklop. Tvori ga kombinacija 1,6-litrskega PureTech turboštirivaljnika, ki razvija samostojno 200 KM, in dveh elektromotorjev s po 110 KM nazivne moči. Eden je pri tem nameščen spredaj in pomaga bencinarju, drugi pa zadaj in pretvori Peugeot 508 PSE pravzaprav v (električno) štirikolesno gnan avto. Kakorkoli, skupna sistemska moč znaša spodbudnih 360 KM in ima kar 520 Nm navora, kar pomeni, da je 508 PSE ne samo zelo zmogljiv Peugeot ampak pravzaprav tudi najbolj močan običajni cestni Peugeot vseh časov.

Tako motoriziran 508 PSE rabi za pospešek do 100 km/h iskrivih 5,2 sekund, največja hitrost pa je elektronsko omejena na 250 km/h. Francozi oglašujejo še prožnost pogonskega sklopa s podatkom po pospeševanju od 80 do 120 km/h, ki znaša hitre tri sekunde. In kolikor nas s tem Peugeot poskuša prepričati v izjemne zmogljivosti zastavonoše, ta podatek, resnici na ljubo, ni najbolj relevanten v avtomobilu, opremljenem s samodejnim menjalnikom. Podatek o prožnosti je namreč namenjen primerjavi prožnosti motorjev samih, ko se vozilu naloži naloga pospeševanja v določeni prestavi od 80 do 120 km/h. Glede na to, da ima 508 PSE osemstopenjski samodejni menjalnik, je jasno, da ob polnem pospeševanju njegov menjalnik samodejno prestavi v najnižjo možno prestavo, dodatno pa pri mobilizaciji avta pomagata še dva elektromotorja.

Francozi poleg motornih zmogljivosti poudarjajo tudi njegov (potencial) varčnosti. V WLTP povprečju naj bi se namreč zadovoljil z vsega dvemi litri bencina na 100 prevoženih kilometrov in emisijo CO2 46 g/km. Njegova 11,5-kilovaturna baterija naj bi mu zagotavljala po drugi strani dovolj električnega »soka« za največ 42 kilometrov poti. Baterijo je moč napolniti iz praznega na enofazni domači vtičnici v sedmih urah, priklop na domačo stensko polnilno postajo (na trofazni tok), ki jo Peugeot ravno tako ponuja kot doplačilo, pa skrajša ta čas na dve uri.

Peugeot 508 PSE je opremljen s petimi voznimi režimi – električnim, komfortnim, hibridnim, športnim in 4WD. Vozni načini že s svojim nazivom pojasnijo bistvo, bi pa izpostavili, da se z njimi posega ne samo v delovanje pogonskega sklopa, ampak tudi na nastavitve nekaterih drugih komponent, kot je vzmetenje.

Na zunaj bo najzmogljivejši »javno-cestni« Peugeot prepoznaven po kontrastnih, v florescentno zeleno obarvanih zavornih čeljustih in seveda po poudarjeno športno oblikovanih odbijačih spredaj in zadaj, pragovih na bokih in nizkopresečnih 20-palčnih platiščih, obutih v pnevmatike Michelin Pilot Sport 4S.

Florescentno zeleni detajli se ponovijo tudi v kabini, športno noto avta pa poskuša dodatno poudariti izdatna uporaba alkantare in usnja s kontrastnimi dvorednimi šivi.

Peugeot je to priložnost izrabil še za tretjo najavo, s svojo divizijo PSE se namreč leta 2022 vrača v Le Mans, kjer se bo z dirkalnikom kosal za najboljša mesta v kategoriji hiperšportnikov.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Peugeot.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Osvežitev je Hyundaiu i30 N prinesla 8-stopenjski menjalnik DCT
Ioniq Concept Cabin je Hyundaijeva vizija notranjosti bodočih električnih avtov