Predstavitve

Storitev, ki prihrani dragocene minute

Opel OnStar: slovenska predstavitev

Opel tudi na slovenski trg uvaja storitve povezljivosti OnStar, ki uporabnikom – poleg samodejnega klica v sili – prinašajo še nekaj drugih prednosti, s katerimi bo vožnja bolj udobna in varna.

Konec septembra so tudi v Slovenijo prišla prva Oplova vozila, opremljena z naprednim sistemom za povezave in storitve OnStar. To na eni strani pomeni, da smo se na znamkinem zemljevidu širjenja storitev OnStar pridružili evropskim državam, v katere že od leta 2015 postopoma uvajajo svojo razširjeno ponudbo povezljivosti, na drugi strani pa slovenskim kupcem omogoča, da si predčasno zagotovijo dodatno varnost v obliki sistema eCall.

Celoten nabor storitev sistema Opel OnStar, ki zajema pomoč v primeru nesreče in kraje vozila, diagnostiko vozila, prenos cilja v navigacijo ter daljinsko upravljanje s pomočjo mobilne aplikacije, bo v prvih 12 mesecih uporabe po registraciji brezplačen, kasneje pa bodo uporabnikom storitve povezljivosti, z izjemo obveznega sistema eCall, zaračunavali v okviru mesečnega (9.95 €) ali letnega (99,50€) naročniškega razmerja.

Ko štejejo minute

Nedvomno je prav storitev samodejnega klica v sili najpomembnejša v naboru, saj v primeru hujše prometne nesreče (ob proženju vsaj ene od zračnih blazin) samodejno vzpostavi povezavo med vozilom in Oplovim klicnim centrom v britanskem Lutonu, ki ob neodzivanju voznika nemudoma pokliče na številko 112 ter sproži postopek reševanja. Da gre za napredno tehnično rešitev, nam je zagotovil tudi Boštjan Tavčar z Uprave RS za zaščito in reševanje ter obenem povedal, da jih samodejni klici v primeru nesreče po njihovih ocenah dosežejo 2-4 minute prej, kot bi jih sicer poklicali prvi udeleženci ali očevidci nesreče. Še pomembnejši pa so v primeru, da do nesreče pride kje na samem.

eCallPrevzem klicev v sili iz vozil eCall sicer na Upravi opravljajo že vse od 1. decembra 2015, ko je Slovenija postala prva država v EU s sprejemom klicev na celotnem ozemlju iz vozil, ki imajo vgrajen ta sistem. Ukrepanje v primeru nesreče prevzame najbližji regijski center za obveščanje, ki sprejema tudi druge klice v sili na 112, s sistemom eCall pa se najprej prenesejo podatki o stanju in lokaciji vozila, podatki o pojemkih ob trku in podobno, kasneje pa se vzpostavi še govorna povezava med operaterjem in uporabnikom.

Sistem Opel OnStar zagotavlja pomoč v sili uporabnikom tudi v primeru, da zanjo zaprosijo – kot na primer v primeru slabega počutja enega od potnikov, mimoidočih ali kadar so bili le priča prometni nesreči. Do prioritetne povezave s klicnim centrom jih loči le stisk na rdeči SOS gumb na stropu oziroma na ohišju notranjega vzvratnega ogledala.

Najpogosteje uporabljena storitev?

Po podatkih, ki so nam jih posredovali pri slovenskem zastopniku znamke Opel, naj bi bilo več kot 70 % klicev v Luton namenjenih prošnji po vnosu želenega cilja v sistem tovarniško vgrajene navigacije avtomobila. Slednje se nam je na prvo žogo sicer zdelo nekoliko nenavadno, a je pravzaprav zelo logično – zakaj bi izgubljali čas in odvračali pozornost s ceste na račun iskanja in tipkanja, ko vam lahko pri tem pomagajo prijazni operaterji, od katerih vas ločuje le stisk na moder gumb. In da, z vami bodo govorili slovensko, razen v primeru, da bodo vsi zasedeni – takrat vam bodo ponudili možnost, da počakate slovensko govorečega sogovornika ali se o svojih potrebah pogovorite v katerem izmed tujih jezikov.

Opel On Star-3Enak postopek lahko uporabite tudi, če želite prijaviti krajo vozila, okvaro na cesti ali če se vam enostavno zdi, da vaš avtomobil ne deluje, kot bi moral. Med naročniške storitve namreč spada tudi mesečno poročilo z najpomembnejšimi podatki o delovanju vozila, poleg tega pa je mogoče kadarkoli zagnati pregled delovanja motorja.

V primeru kraje vozila bodo pred ukrepanjem od vas sicer zahtevali številko policijskega zapisnika o dogodku, kasneje pa lahko na daljavo sprožijo zaporo zagona in blokado delovanja motorja.

Skriti, kadar to želite

Varovanje zasebnosti uporabnikov sistema eCall je bilo predmet pogovorov tudi na nivoju Evropske komisije, zato imajo novodobne različice na voljo tretji gumb, ki omogoča prikrivanje lokacije in onemogoča prenos zbranih podatkov. Edino izjemo predstavlja zagotavljanje varnostnih storitev – v primeru proženja varnostne zračne blazine, bo Opel OnStar samodejno izključil zakrivanje položaja vozila in napotil pomoč na kraj nesreče.

Tudi kot mobilna aplikacija

Uporabniki avtomobilov Opel s sistemom OnStar si bodo na svoje pametne mobilnike lahko naložili aplikacijo MyOpel, ki omogoča daljinsko upravljanje nekaterih funkcij vozila (zaklepanje, prižiganje luči, hupa), pregled navodil za upravljanje, preverjanje stanja goriva, olja in tlaka v pnevmatikah. Poleg tega bodo lahko pred potjo s pomočjo aplikacije našli in naložili načrtovani cilj v navigacijski sistem vozila.

my opel 2

Serijsko z boljšimi paketi opreme, sicer doplačilo

Sistem OnStar je po zagotovilih zastopnika standardno na voljo pri vseh njihovih modelih z višjimi stopnjami opreme (Cosmo, Innovation, Glam, Slam, Drive, Dynamic, Sport, OPC in Country Tourer), kar naj bi pri nas predstavljalo približno četrtino (pri modelu Astra pa skoraj polovico) vseh novih prodanih avtomobilov znamke Opel. Pri večini ostalih stopenj opreme bo za sistem OnStar ob nakupu novega vozila potrebno doplačati 490€, naknadna vgradnja v starejše avtomobile pa žal ni mogoča.

Pred uporabo bo seveda potrebna spletna registracija v sistem in soglasje s pogoji uporabe, na prenos registracije na novega lastnika pa se velja spomniti tudi ob prodaji rabljenega avtomobila.

Besedilo: Urška Radolović. Foto: Urška Radolović, Opel, Uprava RS za zaščito in reševanje.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Strupeni vladar mestnih ulic
Tisočak za večji prtljažnik in dodatne centimetre na zadnji klopi