Predstavitve

Strupeni vladar mestnih ulic

Fiat 595 Abarth: slovenska predstavitev

Fiatov mali škorpijon se je v tem letu že drugič vrnil na sončno stran Alp. Tokrat bo slovenske kupce iskal s prenovljenim videzom, večjo močjo in še izboljšanimi voznimi lastnostmi.

Če je januarska predstavitev služila kot napoved uradnega začetka prodaje, so tokratno pri uvozniku izkoristili za prihod prenovljenega modela. V običajni različici je k nam zapeljal že pred letom dni, zdaj pa je na vrsto prišel še poskočni Abarth.

En nivo, en motor

Fiat 595 Abarth prenova slovenska predstavitev_3Pri Fiatu želijo poenostaviti ponudbo, zato je za vsak paket opreme na voljo en sam motor. Da je ponudba še bolj enostavna, skrbijo trije paketi opreme in posledično trije različni bencinski agregati. Vstopni paket 595 Custom z 1,4-litrskim prisilno polnjenim agregatom prinaša 107 kilovatov, srednji paket 595 Turismo poganja prostorninsko enaki agregat, ki proizvede 121 kilovatov. Najbolj založen paket 595 Competizione ima nameščen najmočnejši agregat v ponudbi, ki proizvede 130 kilovatov.

Spremembe med paketi so na prvi pogled jasno vidne. Na sprednjem delu se paketi med seboj razlikujejo po vstavkih v odbijaču. Pri različici 595 Custom so ti vstavki v matirano črni barvi, pri različici 595 Turismo v barvi karoserije, pri različici 595 Competizione pa imajo končno obdelavo v temno sivi barvi.

Novi so tudi sprednji in zadnji žarometi – vse različice so serijsko opremljene s polielipsastimi žarometi in dnevnimi lučmi LED. Ksenonski žarometi so del dodatne opreme. Nova 17-palčna platišča Granturismo so 7 odstotkov lažja in imajo 50 odstotkov večjo prezračevalno površino, kar omogoča odvajanje toplote ter Fiat 595 Abarth prenova slovenska predstavitev_8posledično zagotavlja večjo in stalnejšo zmogljivost zavornega sistema.

Značilne lastnosti novega modela Abarth 595 vključujejo novo obrobo iz satiniranega kroma pri različicah 595 in Turismo, nove pokrove ogledal (iz satiniranega kroma pri različici 595 Turismo, v barvi karoserije pri različicah 595 in v temno sivi barvi pri različici 595 Competizione) ter širše in daljše stranske črte (del serijske opreme pri različici 595 Competizione), ki še bolj poudarijo slog znamke Abarth.

Fiat je besedo “preprosto” črtal iz slovarja pri številu barv, platišč in personalizacijskih možnosti. Na voljo je kar 15 barv karoserije – vključno s pastelnimi, kovinskimi in trislojnimi barvami ter petimi barvami v dveh odtenkih. Prvič so na voljo tudi tri dvobarvne kombinacije: črna Scorpione/modra Podio, črna Scorpione/siva Record in siva Pista/rdeča Abarth. V ponudbi dodatne opreme so še trije paketi za prilagoditev videza vozila s stransko nalepko Abarth, pokrovi ogledal ter vstavki v prednjem in zadnjem odbijaču v treh barvah: beli, črni ali rdeči.

Pomembne izboljšave v notranjosti

Fiat 595 Abarth prenova slovenska predstavitev_14Abarth 595 ponuja posebne sedeže v oblazinjenju iz tkanine, ki zagotavljajo izjemno bočno oporo. Različica 595 Turismo je na voljo s sedeži v usnju črne, rumenorjave ali rdeče barve, različica 595 Competizione pa je serijsko opremljena s sedeži Corsa by Sabelt. Poleg sedežev v oči bodeta še dve pomembnejši noviteti: večopravilna enota uConnect in spodaj prirezan volanski obroč.

Brezkompromisno

Da prenova ni le lepotne narave, so poskrbeli Fiatovi inženirji. Sprednji odbijač zaradi svoje zasnove in boljšega pretoka hladnega zraka za 18 odstotkov izboljša hlajenje. K izboljšanim voznim lastnostim močno pripomore Abarth D.A.M., mehanska zapora diferenciala, ki odlično sodeluje z amortizerji Koni z ventilom FSD. Slednji prilagaja pretok olja glede Fiat 595 Abarth prenova slovenska predstavitev_12na frekvenco, s katero se raztegujejo in krčijo pri spreminjajoči podlagi. Zaradi različne podlage se spreminja odzivnost amortizerjev. Med pomembne novosti sodi še izpušni sistem Record Monza. Ima dvojni način delovanja – mehanski dvosmerni ventil je vstavljen v zgornji del izpušne cevi. S tem sta optimizirana krivulja izpušnega protitlaka ter izboljšana odzivnost motorja pri srednjih obratih. Spregledati ne smem niti štiribatnih zavor Brembo.

Za najbolj divje je pri različici 595 Competizione na voljo še paket Performance, ki prinaša mehansko zaporo diferenciala, športne sedeže Sabelt v usnju, kjer je hrbtna stran izdelana iz karbonskih vlaken, posebna 17-palčna platišča, anteno v strehi vozila in bočne nalepke Abarth.

Od 18.990 evrov dalje 

Za osnovni paket 595 Custom bo potrebno pripraviti vsaj 18.990 evrov, paket 595 Turismo stane 22.990 evrov in najžlahtnejši 595 Competizione 25.990 evrov. Doplačilo za izvedenko Cabrio znaša 2.000 evrov, za robotiziran 5-stopenjski menjalnik pa 1.790 evrov.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ford se z linijo Vignale pomika v premijske vode
Storitev, ki prihrani dragocene minute