Predstavitve

Preizkušen pristop

Renault Megane R.S.: slovenska predstavitev

Renault ima z modeli R.S. že dovolj izkušenj, da zna k zadevi pristopiti na primeren način – hkrati zadovoljiti ljubitelje znamke in ponuditi zanimiv izziv tistim, ki bi to še lahko postali.

Razum na stran

Renault Megane R.S. (23)Seveda nihče, ki avtomobile kupuje izključno z racionalnim pristopom, nima kaj dosti početi v salonih trgovcev, usposobljenih za prodajo Renaultovih športnih modelov R.S., kot je v Sloveniji podjetje ASP na lokaciji v poslovni coni Lesce. Kljub temu, da je tudi najnovejši Megane R.S. zaradi svoje petvratne kombilimuzinske zasnove v osnovi sicer povsem vsakodnevno uporaben avtomobil, je prvenstveno namenjen zaljubljencem v dinamično vožnjo. Kako bi sicer opravičili vso nadgradnjo, tako v tehničnem kot tudi finančnem smislu?

Gre sicer za koncept cenovno dostopnejših športnih avtomobilov, ki se očitno proizvajalcem splača (verjetno ne bomo nikoli dokazljivo izvedeli ali zaradi dejanskih prihodkov ali zaradi navduševanja širše baze kupcev), saj ga ne le nadaljujejo temveč celo neprestano nadgrajujejo. Pri Meganu R.S. gre tako že za tretjo generacijsko iteracijo, ki so jo po seriji napovedi širši javnosti prvič prikazali v izstopajoči oranžni barvi Tonic na lanskem avtomobilskem salonu v Frankfurtu, k nam pa je uradno zapeljal v teh dneh.

Prvič štirikolesno krmiljenje

Ena od tehničnih lastnosti, ki jo izpostavljajo pri znamki, je zagotovo premierna namestitev sistema 4Control, ki ga sicer poznamo iz višjih avtomobilskih razredov. Če je tam bolj namenjen povečanemu udobju v vožnji, Meganu R.S. dodaja okretnost in stabilnost v ovinkih, kar prinaša igrivost in posledično veselje voznikov za volanom.

Renault Megane R.S. (9)Podvozje s prednjo premo z neodvisno krmilno osjo je prenovljeno in prilagojeno 19-palčnim platiščem, uporabnikom pa je na voljo v različicah Sport ali Cup, ki se razlikujeta glede na nastavitve vzmeti, blažilnikov, blokade hoda in togosti stabilizatorjev. Za agresivnejši pristop k vožnji je primernejše podvozje Cup s tršimi blažilniki in novim diferencialom Torsen z mehansko delno zaporo, za doplačilo pa so na voljo še bimetalni zavorni koluti (kombinacija aluminija in litega železa), ki zmanjšujejo maso posameznega kolesa za 1,8 kg ter omogočajo boljše ohlajanje med intenzivno rabo. Nekaj od zneska doplačil za podvozje Cup in optimizirane zavorne kolute boste prihranili na račun dejstva, da so na voljo zgolj z ročnim menjalnikom, ki je od samodejnega EDC cenejši za 1.700 evrov.

Naslednja novost podvozja so blažilniki s hidravličnimi blokadami hoda, ki izhajajo iz tehnike reli dirkalnikov. V praksi zagotavljajo več udobja v vožnji in omejujejo motnje pri velikih hitrostih.


Megane R.S. v številkah – dolžina: 4.364 mm; širina: 1.875 mm; višina:  1.435 mm (1.428 mm s podvozjem Cup); medosna razdalja: 2.669 mm.


Iskrih 280

Renault Megane R.S. (17)Seveda je govora o moči nove izvedenke 1,8-litrskega bencinskega motorja s turbo polnilnikom in sistemom neposrednega vbrizgavanja goriva, ki največjo moč 205 kW (280 KM) doseže pri 6.000 vrt./min., najvišji navor 390 Nm pa v območju od 2.400-4.800 vrt./min.. Motor ima novo glavo z okrepljeno strukturo in učinkovitejšim sistemom hlajenja, ob tem so prilagodili tudi dovod zraka.

Za jesen je napovedana še močnejša različica Trophy 300 s povečano močjo in najvišjim navorom 400 Nm, s serijskim podvozjem Cup, 19-palčnimi platišči ter bimetalnimi zavornimi koluti.

Za vse, ki kljub športnemu karakterju modela Megane R.S. bolj uživajo v vožnji s samodejnim menjalnikom, je na voljo menjalnik EDC z obvolanskima prestavnima ročicama in prednastavljenimi načini prestavljanja, ki jih uporabnik izbira v sistemu Multi-Sense. Če nič drugega, pa jih bosta morda prepričali funkciji večstopenjskega prestavljanja navzdol ali optimalnega speljevanja z mesta, ki sta na voljo v načinih Sport in Race.

Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da je trenutno najbolj športni Megane v ponudbi opremljen s širokim naborom prikazov podatkov v okviru sistema telemetrije R.S. Monitor, prav tako pa mu ne manjka tehnične opreme in asistenčnih sistemov, ki izboljšujejo varnost in vozniško izkušnjo. Med bolj koristnimi je zagotovo serijsko nameščen sistem žarometov R.S. Vision.

Posebna barva ali podvozje Cup?

Za konec nam tako ostanejo le še cene. Model z ročnim menjalnikom stane vsaj 29.390 evrov, medtem ko bo za Megane R.S. z menjalnikom EDC potrebno odšteti vsaj 31.090 evrov. Če si ga boste zaželeli v posebni oranžni barvi Tonic ali rumeni Sirius, najprej pogoltnite cmok v grlu, nato pa pripravite še dodatnih 1.600 evrov. Ostale podrobnejše podatke najdete v priloženem ceniku.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Preizkušen pristop"


xxl
1 leto 11 meseci nazaj

Cena bolj ugodna kot i30 N.

frgo
1 leto 11 meseci nazaj

Ko dobro pogledaš cenik, je pri meganu praktično vse treba doplačat, hyundai pa ima serijsko… Recimo paket CUP za 1700€ je praktično nujno doplačilo, če že vse tiste varnostne elektronike ne potrebuješ v takšnem avtu.

1 leto 11 meseci nazaj

N performance je 33 jurjev = RS s cup paketom + strupena barva + 19 col

frgo
1 leto 11 meseci nazaj

Saj pravim, če ne rabiš vseh tistih asistenčnih sistemov. Hyundai jih ima, rs pa pač vse za doplačilo.

1 leto 11 meseci nazaj

imel sem priliko peljat prejšnjo generacijo megana rs, nor avto

 
Je že pravi čas?
Evolucija dostavnika