Predstavitve

Prva dama

Opel Corsa: slovenska predstavitev

Kljub temu, da je bila tik pred generacijsko menjavo, so Corsine prodajne številke v Evropi še v prvih treh kvartalih letošnjega leta jasno potrdile njen vodilni položaj pri znamki. Oplova prodajna prvakinja je po novem še nekoliko bolj oblikovalsko in vsebinsko dodelana, stroge emisijske zahteve pa so jo hkrati prisilile v izjemno učinkovitost.

Prepoznavna

Opel Corsa 2019 (44)V svojih petih generacijah in 37 letih zgodovine je Corsa z nekaj manj kot 14 milijoni primerkov dokazala, da zna prepričati kupce v izredno konkurenčnem razredu manjših avtomobilov. V tem času se je seveda marsikaj spremenilo, je pa za Corsin prehod v šesto obdobje zagotovo najbolj pomembno to, da je na račun odhoda znamke Opel pod okrilje koncerna PSA konstrukcijsko prestopila na modularno platformo CMP. Tovrstna prilagoditev je bila seveda smiselna in pričakovana, Corsi pa je hkrati omogočila, da se bo v novem življenjskem obdobju publiki med drugim predstavila v baterijsko električni izvedbi.


Corsa v številkah – dolžina: 4.060 mm, širina: 1.765 mm, višina: 1.435 mm, medosna razdalja: 2.538 mm, prostornina prtljažnika: 309-1.081 l.


Učinkovitost na vseh področjih

Opel Corsa 2019 (33)V zadnjih letih so se bili proizvajalci avtomobilov, še bolj kot do tedaj, prisiljeni posvetiti iskanju vseh možnih izboljšav, ki lahko privedejo do znižanja porabe ter posledično emisij škodljivih snovi. Med tovrstnimi prilagoditvami so na primer znižanje mase (predvsem zaradi uporabe lažjih materialov) ter zmanjšanje zračnega upora (izboljšanje aerodinamičnih lastnosti na račun oblikovanja zunanjosti, spojlerjev, aktivnega zapiranja loput v maski itd. ter prilagoditvah podvozja). Pri novi Corsi so z rezultatom dela inženirjev lahko zelo zadovoljni, saj je v primerjavi s predhodnico lažja za do 108 kg in se je z 980 kg celo spustila pod magično mejo tone lastne mase. Največji del prihrankov gre zasnovi karoserije (-40 kg), kompaktnejšim motorjem (-15 kg), strukturi sedežev (-10 kg), motorni pokrov pa se je na račun prehoda na aluminij  olajšal dodatnih 2,4 kg. Na račun znižanja, zmanjšanja čelne površine ter ostalih posegov za optimizacijo aerodinamičnih lastnosti znaša njen količnik zračnega upora le 0,29.

Opel Corsa 2019 (40)Če zaenkrat pustimo ob strani električno Corso-e, ki jo lahko pričakujemo naslednjo pomlad, je novinka na voljo z novimi bencinskimi in dizelskimi motorji v razponu moči od 55 kW (75 KM) do 96 kW (130 KM), za katere pri proizvajalcu pravijo,  da v primerjavi s prejšnjo generacijo prinašajo v enačbo znatno zmanjšanje porabe goriva in emisij ob podobni moči. Dizelska različica, ki je verjetno v tem velikostnem razredu zanimiva le še redkim, združuje 1,5-litrski štirivaljnik (74 kW/100 KM) s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. V ponudbi bencinskih pogonskih sklopov so tri izvedenke 1,2-litrskega trivaljnika s 55 kW (75 KM), 74 kW (100 KM) ali 96 kW (130 KM) moči, pri čemer je za prvo rezerviran 5-stopenjski ročni menjalnik, za srednjo 6-stopenjski ročni ali 8-stopenjski avtomatski menjalnik, najmočnejša pa je na voljo izključno z 8-stopenjskim avtomatskim menjalnikom.

Razširjen nabor dodatkov

Opel Corsa 2019 (41)Corsa je v primerjavi s predhodnico opaznih 48 mm nižja, obenem pa so vozniku znižali sedišče za 28 mm, kar ugodno vpliva na vozno dinamiko ter se dopolnjuje s prednostmi bolj živahno navdahnjenih bencinskih motorjev. Kako daleč je njena zasnova od tradicionalne percepcije drugega družinskega avtomobila za nezahtevne uporabnike, med drugim pokaže dolg seznam dodatkov, kakršnih včasih v tem razredu ne bi mogli dobiti.

Med najbolj izpostavljenimi in koristnimi so nedvomno prilagodljivi matrični žarometi IntelliLux v tehniki LED, ki v segment B uvajajo napredne svetlobne rešitve. Delujejo na podlagi podatkov prednje kamere z visoko ločljivostjo, ki so podlaga za prilagajanje svetlobnega snopa osmih elementov LED voznim pogojem. Njihova alternativa za manj zahtevne voznike, ki si vseeno želijo prednosti tehnike, so energijsko učinkovitejše luči Eco LED, ki naj bi v primerjavi s serijskimi halogenskimi žarometi privarčevale kar 81 % energije.

Opel Corsa 2019 (53)Že v osnovni Corsi Edition najdemo paket vozniških pomagal za varnost, ki vključuje sistem prepoznave prometnih znakov, zaznave utrujenosti voznika, samodejno zaviranje za preprečevanje naleta pri manjši hitrosti in sistem opozarjanja na pešce pred vozilom, naprednejše asistence pa so na voljo za doplačilo. Infozabavna enota ima v najboljši izvedbi nameščen 10-palčni zaslon (osnovni zaslon velikosti 7 palcev), sistemi so združljivi z aplikacijama Android Auto in Apple CarPlay, pametne mobilnike pa je v Corsi moč polniti tudi brezžično. Nadgradnjo uporabniške izkušnje prinaša sistem telematike Opel Connect, ki bo uporabnikom v Sloveniji na voljo od sredine prihodnjega leta.

Nova Opel Corsa je v prodaji že od sredine novembra, njene cene se pričenjajo pri 13.490 evrih za izvedenko Edition 1.2 (75 KM), ob tem pa ne bo odveč podatek, da bodo trgovci spodbujali k nakupu s prihranki od evrskega tisočaka dalje. Za začetek se o Corsi lahko dodatno podučite v priloženem ceniku, za pravo izkušnjo pa se zgodba seveda začne pri obisku trgovca in kakšni testni vožnji.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

32 komentarjev za "Prva dama"


8 meseci 2 dni nazaj

žena je kolebala med corso in cliom in izbrala clia, ker ko se vsedeš vanj in ga zapelješ je clio veliko bolj konkreten in všečen avto, pa še v corsi je vse nekaj škripalo v armaturki in srednjem stebričku

pleomax
8 meseci 2 dni nazaj

Dvomim, da je kolebala med to novo corso, ki je ravnokar prišla v salone. Najbrž je preizkušala prejšnjo corso, ki pa je ne smeš primerjati z novo.

8 meseci 1 dan nazaj

ne , to novo

svetilnik
8 meseci 2 dni nazaj

Mislim, če je to lepo??? Suzuki swift odličen, toda nekako preveč mestni, polo predrag in nič ne da, novi mali Peugeot kot zmeraj zanimivi, lep toda po mojih izkušnjah in izkušnjah marsikoga zmeraj preveč napak in okvar, citroen kar nekaj, ostane samo še Ford fiesta St line z 140KM , oblikovno lepa, poleg suzukija se odlično pelje, samo malce predraga….ta Opel pa pravi dolgčas…No, notranjost je ok.

pleomax
8 meseci 2 dni nazaj

Okvare? Po statistiki zadnjih nekaj let je pežo kar precej pri vrhu. Zdaj jaz tega trditi ne morem, ker nimam statistike za 100.000 in več vozil, lahko pa povem za svojega da po 72.000 km in slabih 6 letih nisem rabil menjati niti potrošnega materiala kot so recimo žarnice. Ja, prevoženih ni veliko, ampak žarnice na marsikaterem crknejo že na začetku. Tako da zaenkrat (trkam), sem zelo zadovoljen in to celo s “pokvarljivim” pežojem. Kdo bi si mislil 😆

xxl
8 meseci 2 dni nazaj

Tvoje mnenje. Moje je, da je Fiesta oblikovno brezvezna, Corsa mi je lepša. Kaj si mislil s tem, da polo nič ne da? Kakor komu, drag je kot ford, da pa, kar izbereš po konfiguratorju.

svetilnik
8 meseci 2 dni nazaj

Danes sem jo videl v živo in spominja me na Hyundai i 20. Res je oblikovno kakor za koga, toda te korejske oblike kot jo ima sedaj Corsa mi niso všeč. Je pa vsekakor od vseh teh malčkov Fiesta najbolj vozna, sploh ST line.

xxl
8 meseci 2 dni nazaj

Itak, ni pa to tako pomembno kupcem tega razreda.

umilave1
8 meseci 4 dni nazaj

A so morali res dati tistih 250€ doplačila za avto-klimo?! Kaj pa pomeni paket za slabe ceste?
Sicer avto meni zgleda res kul, čeprav ga novi P208 malo šišne pri prednjem delu. KOmbinacije opreme so pa res malo tako-tako.

pskoda
8 meseci 4 dni nazaj

Avtomobilu nič ne manjka in je veliko lepša od predhodnice
Ko sem jaz pred cca 5 leti spraševal za ceno nove astre sestavljene po moji želji sem dobil +6k€ popusta na keš. Mogoče bodo tudi tukaj višji popusti od konkurence

tomzzi
8 meseci 3 dni nazaj

To že. Popusta se da dobit.
Problem je začetna cena. Prenovljena je za ene 3.500-4.000€ dražja osnovna. Ko je prišla na trg je bila nekje od 15.500 se mi zdi. Sedaj je pa po ceniku od 19.000 in še nekaj.

tomzzi
8 meseci 4 dni nazaj

Cene so šle strmo navzgor. Tudi prenovljena astra je krepko dražja kot ob prihodu na trg konc leta 2015.
Corsa mi je všeč. Vendar če ne bodo spustil cen bo prodaja zelo slaba.
Sem pa tudi jaz pričakoval vsaj elektronsko klimo v Elegance opremi.
Kot opažam po cenikih so tudi opcije pri oplih velik dražje kot še ne leto nazaj. Astra je prvi primer.
Bodo morali krepko spustit ceno.
To ni več normalno.

8 meseci 3 dni nazaj

Sem šel preveriti na avto.net cene faceliftane Astre, pa me je kar malo zmrazilo. Če se prav spomnim, sem takrat, ko je avto prišel v prodajo, naračunal cca. 18,5k € za kar spodobno Astro, faceliftana pa vidim, da se s podobno opremo giblje nekje 22-23k €. Sem očitno še pravi čas šel v nakup novega avta.

chad
8 meseci 3 dni nazaj

Hja al pa bi se mogoče mogl mi vprašat, zakaj v tako majhni državi, veliki za eno mesto v resnih državah, podpiramo državni aparat večji od avstrijskega? javno upravo in razne svetovalske priseske, odbore, komiteje…,odžagat in bo denar za razbremenitev plač in tudi večja nakazila na račun.

 
Glasnik novega obdobja
Razlika je v motorjih