Predstavitve

Razlika je v motorjih

Opel Astra: slovenska predstavitev

Astra je v aktualni generaciji po prihodu na trg leta 2015 dosegla pomemben preskok, nenazadnje je pobrala tudi najbolj prestižno priznanje kot Evropski avto leta 2016. Posodobitev ji prinaša dodatno optimizacijo z vidika učinkovitosti, predvsem na račun novih pogonskih sklopov, ter številne manjše popravke in dopolnitve.

Kaj še ostane?

Opel Astra 2019 (6)Tako nekako bi se lahko spraševali, glede na to, da je model Astra K ob vstopu na trg postregel s tako drastičnimi spremembami, kot je vse do 200 kg nižja masa v primerjavi s predhodnico. A se delo inženirjev nikoli ne konča, tudi minimalne spremembe pa so še kako dobrodošle v iskanju kakršnihkoli prihrankov porabe, ki znižujejo emisije CO2. Če so povprečne vrednosti slednjih pri osebnih avtomobilih od leta 1995 sicer upadale, a postopoma, v letu 2020 prehajajo v območje dvomestnih števil – v primeru Astre naj bi po metodologiji NEDC zabeležili najnižjo vrednost 99 g/km za bencinske motorje in le 90 g/km za dizelske motorje.


Astra v številkah – dolžina: 4.370 mm (5v) / 4.702 mm (ST), širina: 1.871 mm, višina: 1.485 mm (5v) / 1.510 mm (ST), medosna razdalja: 2.662 mm, prostornina prtljažnika: 370-1.210 l (5v) / 540–1.630 l (ST).


Največja razlika po prenovi je torej v naboru motorjev, ki so v celoti iz aluminija, med njihove odlike pa so pri Oplu zapisali, da imajo vsi nizko notranje trenje in nameščeno izravnalno gred ter dosegajo zahteve bodočega standarda Euro 6d. Pri bencinskih motorjih gre za tri izpeljanke 1,2-litrskega turbo trivaljnega agregata (81 kW/110 KM, 96 kW/130 KM in 107 kW/145 KM), ki so na voljo izključno s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, ter 1,4-litrski turbo (107 kW/145 KM) z avtomatskim menjalnikom CVT.

Opel Astra 2019 (2)Glede na to, da je bilo kar nekaj pogovorov namenjenih dilemi ali gre za Oplove ali PSA motorje, ni odveč uradno pojasnilo, da so to zdaj seveda motorji PSA, ker je Opel del skupine, a njihova genska zasnova izvira iz samostojnih Oplovih časov ter so na voljo izključno v modelih znamke Opel. Trivaljni 1.2T je glede na predhodnika (1.0T) opaznih 6 kg lažji, ima direkten vbrizg goriva, varabilno odmično gred ter popolnoma integriran izpušni kolektor, zanj pa sta značilna visoko kompresijsko razmerje (10,0:1) in izjemno hitro naraščanje navora. Novi 1.4T so označili s pridevnikom tihi, opremljen je z električno vodno črpalko ter ima kontinuirano variabilno krmiljenje ventilov, njegovo delovanje pa je usklajeno z brestopenjskim samodejnim menjalnikom.

Kljub temu, da so v Astrinem primeru dizli prešli nekoliko v ozadje, pri Oplu namenjajo pomembno vlogo novemu motorju 1.5T z elektronsko krmiljenim turbo polnilnikom, ki je v šibkejši različici (77 kW/105 KM) sparjen z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom, v močnejši (90 kW/122 KM) pa je za doplačilo na voljo 9-stopenjski samodejni menjalnik. Ta je kompaktne gradnje (podobna velikost kot prej 6-stopenjski) in v segmentu posebnost, zagotavljal pa naj bi uglajenost pri prestavljanju.

Drsenje  skozi zrak

Opel Astra 2019 (4)Za dodatno znižanje porabe goriva so se Oplovi inženirji odpravili tudi v vetrovnik, njihovo delo pa je obrodilo sadove v obliki znatnega znižanja količnika zračnega upora. Za kombilimuzino se je ta zmanjšal z 0.29 na 0.26, karavanski Sports Tourer pa se z 0.255 celo uvršča med karavane z najnižjim količnikom zračnega upora na svetu. Med spremembami so pri znamki izpostavili še optimizacijo podnic ter namestitev aktivnih prednjih loput.

Za izboljšanje vozne dinamike so Astri namenili nove blažilnike ter posodobili kalibracijo krmiljenja, med doplačilne možnosti pa je po novem uvrščeno dinamično vzmetenje z Wattovim členom zadaj. Model je osvežen tudi z vidika novih oz. posodobljenih vozniških pomagal, med katere spadajo naslednja generacija prednje kamere, sistem samodejnega zaviranja za preprečevanje naleta z zaznavo pešcev, samodejni regulator hitrosti ter zavorni sistem Eboost s hitrejšim porastom tlaka na stopalki.

Manjše spremembe

Bistveno manj kot tehničnih izboljšav je sprememb zunanjosti; Astra se ponaša z nekoliko osveženo masko, kjer pri izvedbah s kromirano letvico spredaj ta vizuelno prehaja v linijo žarometa. V ponudbi sta dve novi barvi, opcijsko pa je na voljo paket z elementi črne barve visokega sijaja.

Opel Astra 2019 (10)V notranjosti ima Astra drugačen pregled najpomembnejših podatkov pred voznikom, ki opcijsko omogoča tudi digitalni prikaz podatkov na zaslonu med merilniki, spremenjeni so sredinska konzola in elementi dekorja, nov pa je tudi nabor infozabavnih enot, kjer uporabnost povečujejo funkcije povezljivosti. Splošni vtis je, da se Astra v videzu in razponu opcij postopoma približuje večji Insignii.

Cene za prenovljeno Astro se pričenjajo pri 19.450 evrih za osnovno opremo z motorjem 1.2 Turbo (81 kW/110 KM). Podrobnosti najdete v priloženem ceniku, še več informacij pa lahko dobite v salonih, kjer vam bodo prodajalci pojasnili, pod kakšnimi pogoji vam lahko približajo prodajne pogoje.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

10 komentarjev za "Razlika je v motorjih"


svetilnik
7 meseci 2 dni nazaj

Noter še še, zunanjost pa pravi dolgčas, prav za stare starše…

yashica
7 meseci 2 dni nazaj

Motor 1.2T Opel izdeluje v nekdanj GM-ovi tovarni v Madžarskem Monoštru, ki jo je prevzel in prilagodil PSA kot del prerazporeditve proizvodnje EB motorjev iz ostalih tovarn v Evropi: Douvin in Tremary v Franciji, ter Tychy na Poljskem, ki jo je ravno tako prevzel od GM-a. V preteklih letih je PSA zaradi nezadostnih proizvodnih kapacitet v Evropi, te nadomestil z motorji iz Kitajske, kjer jih PSA izdeluje v skupnem podjetju z Dongfengom.
Lahko posplošeno rečemo, da se motor izdeluje v Oplovi tovarni, ampak ta je sedaj v lasti PSA, ki je tovarno prilagodil izdelavi svojih motorjev in mislim, da gre za isti sklop.

jankometka
7 meseci 2 dni nazaj

Pod PSA so avti resnično lepi. Je pa kvaliteta prenizko kolikor stane avto. Sicer pa kdor kupuje čustveno in ne logično, je očitno pripravljen tudi kaj pogosto pripeljati avto na servis

xxl
7 meseci 2 dni nazaj

Enaki kubiki in konji, TB in TD, niso pa enaki motorji. Malce dvomim, ampak, ok.

ban
7 meseci 2 dni nazaj

Cene so pa kar konkretne.

 
Prva dama
Tik pred zdajci