Predstavitve

Prva postava

Znamka MG Motor v Sloveniji, MG ZS in HS: slovenska predstavitev

Znamka MG je na slovenskem trgu prešla pod okrilje Skupine Taavura oziroma mednarodnega podjetja Grand Automotive. Ob začetku poslovanja so predstavili aktualno modelno paleto ter orisali načrte za prihodnost.

Znamka MG Grand Automotive Adriatic (1)Distribucija modelov Renault, Nissan in Dacia je od zadnjega kvartala lanskega leta združena v podjetju GA Adriatic, ki je formalno prevzelo tudi skrb za znamko MG Motor. Poznavalci našega trga vedo, da so električne modele izvirno britanske znamke, ki je v lasti kitajskega proizvajalca vozil SAIC Motor, pred tem že tržili v podjetju Plan-net Solar v Ljubljani, po novem pa je podjetje Plan-net avto v Ljubljani – poleg ASP na Jesenicah, Trgo ABC v Kopru, TPV Novo mesto, Avtotehnike Celje in Štajerskega Avto Doma v Mariboru – del pooblaščene partnerske mreže MG Motor.

Znamka MG Grand Automotive Adriatic (4)V imenu novega zastopnika je Nenad Pleteš direktor znamke za MG Adriatic, v uvodnem nagovoru med drugim povedal: »Menim, da je sedaj prišel primeren trenutek, da slovenskim kupcem ponudimo elegantne in udobne športne terence B in C SUV segmenta, kjer ni  potrebno sprejemati kompromisov med ceno in kakovostjo.« Njihovi cilji za znamko so visoki, saj si želijo z aktualno paleto modelov doseči 3-odstotni tržni delež (okvirno 1.400 vozil letno). Ob klasičnih in delno elektrificiranih modelih ZS, HS in HSE za naslednje mesece napovedujejo še baterijsko-električne MG4 (april/maj), ZS EV in karavanski MG5 (jesen 2023), medtem ko naj bi model Marvel zaradi pomanjkanja razpoložljivih količin pričeli tržiti šele v letu 2024. Pleteš je v povezavi s tem pojasnil, da v sodelovanju z MG Motor S CEE in skupino SAIC pripravljajo mrežo koncesionarjev za pospeševanje prodaje električnih vozil. Hkrati pričakujejo, da bodo že v letošnjem letu dosegli 10-odstotni tržni delež tega segmenta, saj naj bi ob ostalem poskrbeli za konkurenčne cene.

ZS: udarne cene

MG ZS (4)Z manjšim križancem ZS v ospredje postavljajo razmerje med ceno in kakovostjo. Model ZS je bil prvič predstavljen leta 2017, s svojo kompaktnostjo in okretnostjo pa nagovarja racionalnejše kupce, ki jih bo zagotovo zanimala tudi 7-letna garancija. Zunanji videz je dokaj dinamičen, na sprednjem delu ga zaznamujejo ozki žarometi (LED) v obliki kril, sicer pa je z zaščitnimi elementi, 17-palčnimi platišči in nekoliko višjim odmikom od tal dokaj tipičen predstavnik sodobnih križancev.

ZS ponuja izbiro dveh bencinskih motorjev. Vstopni atmosferski 1,5-litrski štirivaljnik (78 kW/106 KM) je na voljo izključno s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom, medtem ko je pri prisilno polnjenem litrskem trivaljniku (82 kW/111 KM) možna izbira med 6-stopenjskim ročnim ali 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom.


ZS v številkah – dolžina: 4.323 mm, širina: 1.809 mm, višina: 1.620 mm (brez strešnih nosilcev), medosna razdalja: 2.580 mm, prostornina prtljažnika: 448-1.375 litrov.


IMG_8874Ko je govora o opremi, so pri znamki poskrbeli za vse najpogosteje iskane elemente, med katerimi so številni vključeni že serijsko. V potniški kabini izpostavljajo nabor mehkih, na dotik prijetnih materialov, na armaturni plošči je sredinsko nameščen 10,1-palčni zaslon infozabavnega sistema (serijsko podpira povezljivost Android Avto in Apple CarPlay), medtem ko se pred voznikom v višjih paketih nahaja 7-palčni digitalni prikazovalnik najpomembnejših podatkov o vozilu in potovanju. Med sodobnimi pomagali pa sta v najbolj opremljeni različici vključena 360-stopinjski pregled okolice in nadzor nad vozili v mrtvem kotu.

Cene za ZS se pričenjajo pri 17.500 evrih za paket opreme Excite z 1,5-litrskim bencinskim agregatom, pri čemer ni odveč zapisati, da je cena kovinske barve že vključena. Podrobnosti in ostale cene lahko preverite v priloženem ceniku.

HS in HSE: več prostora in več udobja

MG EHS (3)Križanec kompaktnega razreda je že na prvi pogled večji in bolj dovršen od manjšega ZS. Javnosti je bil prvič predstavljen leta 2018, z njim pa naj bi kupcem ponudili dostopno razkošje v dinamični obliki. Prednja maska tridimenzionalnega videza, velik emblem MG in avetlobni podpis v obliki kril ga neločljivo povezujejo z modelom ZS, a je na račun izbranih oblikovalskih dodatkov videti nekoliko bolj športen.


HS/eHS v številkah – dolžina: 4.574 mm, širina: 1.876 mm, višina: 1.664 mm, medosna razdalja: 2.720 mm, oddaljenost od tal: 145 mm, prostornina prtljažnika: 448 litrov.


IMG_8871V notranjosti so sledili podobnemu principu uporabe prijetnih materialov na dotik ter zagotavljanja čim večjega udobja potnikov. Voznikov prostor zaznamujejo sredinsko nameščen 10,1-palčni zaslon infozabavnega sistema, ergonomsko nameščena stikala za hitro izbiro najpomembnejših funkcij in 12,3-palčni prikazovalnik potovalnih podatkov (vključen od drugega nivoja opreme).

Asistenčna pomagala znamka trži pod skupnim imenom MG Pilot, v modelu HS tako med drugim vključuje sistem za aktivno ohranjanje vozila na voznem pasu, zaznavo vozil v mrtvem kotu, prepoznavo hitrostnih omejitev in aktivni tempomat (slednji podpira tudi sledenje spredaj vozečemu vozilu).

MG EHS (1)Model HS poganja 1,5-litrski štirivaljni turbobencinski motor z močjo 119kW (162 KM), ki je v osnovi sparjen s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, v dražjih izvedenkah pa s sedemstopenjskim DCT menjalnikom. Izvedenka eHS ima vgrajen priključno-hibridni pogonski sklop, ki ga sestavlja kombinacija prej omenjenega bencinskega agregata in elektromotorja moči 90 kW za skupno sistemsko moč 190 kW (258 KM). Baterijski sklop kapacitete 16,6 kWh mu zagotavlja električni doseg 52 kilometrov z enim polnjenjem, za udobje vožnje pa skrbi desetstopenjski avtomatski menjalnik. Za polnjenje baterije od nič do 100 odstotkov je potrebno okvirno 4,5 ure (največja moč polnjenja 3,7 kW).

Cene za MG HS se pričenjajo pri 23.900 evrih za paket opreme Standard, ostale podatke najdete v priloženem ceniku. Priključno-hibridni eHS je nekoliko dražji, cene se pričenjajo pri 37.900 evrih za paket opreme Comfort, več informacij pa je zapisano v priloženem ceniku. Tudi pri modelih HS/eHS je kovinska barva že vključena v ceno.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

26 komentarjev za "Prva postava"


RedBaron
1 mesec 17 dni nazaj

Zanimiva zadeva ni predvsem precej normalna cena!! Po slikah sodeč so materiali in izdelava na nivoju!
Pohvalno, da ne forsirajo avtomatika (po možnosti z dvojno sklopko 🙁 ) in lahko izbereš ročnega

če bi bila še opcija 4×4, bi bil še bolj uspešen.

1 mesec 18 dni nazaj

Mislim, da se ni evropskim brandom ni za bati. Elektrika v takšnem obsegu, kot so si zadali plane, ne bo uresničena, vprašanje je sploh ali je elektrika dejanska prihodnost in mislim, da ne. S tem razlogom, pa tudi kitajci ne bodo prevzeli večine trga…

1 mesec 19 dni nazaj

Kot sem že napisal bojo Kitajci in Tesla povozili evropsko konkurenco. Tole je samo začetek. Sicer ni po zadnji modi, ampak vseeno čisto spodoben paket avta za normalno ceno in dobro garancijo. Zanimivo bo tudi, ko bojo lansirali še MG4 če bo cena res takšna kot so obljubljali, okrog 30.000. To bo kar pretreslo tudi trg el. vozil.
Sledili bojo tudi trugi…. BYD, Gelly….
Se bo morala EU industrija krepko zamisliti nad nenormalnim dvigom cen v zadnjem obdobju.
Meni ni nobena znamka na srcu zrasla, pa čeprav že nekaj časa vozim Toyoto, bom z veseljem kupil [če sploh še kdaj] kitajca, če bo za manjšo ceno ponudil toliko kot konkurenca.

muc396
1 mesec 17 dni nazaj

Zahoda so polna usta prostega trga in konkurence. Ko ta pride, je pa jok in stok in vladni ukrepi. Kar se mene tiče, naj konkurenca kar pride, želim si le, da bi Kitajci (in drugi) konkurenčno ceno dosegli na čist in človeku dostojanstven način.

1 mesec 17 dni nazaj

Ja to pa ne gre tako, ravno zaradi nehumanih in nedostojanstvenih prijemov so cenejši..

umilave1
1 mesec 19 dni nazaj

No, tole pa spominja na čase, ko so bili avtomobili uveljavljenih znamk dostopnejši.

Model ZS, srednja oprema Exclusive, 1.5 atmosferski motor (4 valji), to je precej spodoben paket avta za pod 20.000€. Res je, da nima sodobnih asistenc, pa le 5-stopenjski menjalnik, ampak v primerjavi z navitimi cenami konkurence, se tu da zamižati na eno oko. Upam na še več take ponudbe.

whitee
1 mesec 18 dni nazaj

Pa rabiš vse asistence? Lane assist je bv, razen na avtocesti,blind spot monitor tudi bv, radarski tempomat enako itd. Nasploh se mi zdi, da če nisi veliko na avtocesti sploh ne rabiš vsega tega sranja, ki samo draži avto in uničuje uporabniško izkušnjo z nepotrebnimi zvoki in svetlobnimi signali.

chad
1 mesec 17 dni nazaj

whitee, sem se pa kar nasmejal. Samo asistent za mrtvi kot prepreči veliko menjal pasov furjastih ljudi na dvo in tropasovnicah, absolutno vredno. In še radarski tempomat, ki si ga omenil..a si ga sploh kdaj uporabljal? ni boljšega v gužvi, lezeš in ustavljaš se pol ure brez da bi gledal avto pred sabo. Spomni se, ko boš naslednjič v gužvi speljeval meter po meter. Preizkusi najprej stvari, tole si povsem mem pihnu

1 mesec 18 dni nazaj

Delno se strinjam s tabo. Nikakor pa ne glede radarskega tempomata. Moja izkušnja ca 1 mesec nazaj…. po službi utrujen… nujno v Maribor v najhujši prometni konici ca 200km tja pa 200 nazaj…dež,pršenje kamionov, luči, meglenke…… sploh si ne predstavljaš kakšna je razlika z radarskim tempomatom ali brez. Sistem pred na letom in radarsko tempomata sta res zakon. O ostali na laki se pa da debatirat, je res velikokrat sama sebi namen.

cc09
1 mesec 18 dni nazaj

Če ne znaš vozit in uporabljat, je brez veze. Se strinjam. Vsem ostalim pa prav pride.

matejxx
1 mesec 18 dni nazaj

S tem se pa dejansko strinjam. Sam v avtu ne želim teh pripomočkov. Celo rajši bi doplačal, da jih nimam. Pri tem avtu je pa težava samo to, da imajo v avtu kavni mlinček.

xxl
1 mesec 18 dni nazaj

Sem absolutno proti samovozečim avtomobilom, asistenčne sisteme pa pozdravljam, pod pobojem, da si sistem NE zapomni zadnjo nastavitev.

jack86
1 mesec 18 dni nazaj

NI bolj sproscenega trenutka ko gres iz sluzbe, se vsesti v avto in mu zaupati, da ti drzi razdaljo, drzi volan, vidi kar ti spregledas. Jaz zaupam in ne kupim vec avta brez tega. Je pa res, da marsikdo gleda samo zaradi cene in pravi da so to brezvezni moteci pripomocki. Ni res!
Moje druzine ne bom vozil v 2 leti starem oklescenem nemcu svete trojice.

matejxx
1 mesec 18 dni nazaj

Meni pa ni težava voziti in mi zato tudi pot domov ne predstavila težave. Pa tudi če sem se že med službo navozil iz ene strani Sloveniji proti drugi. In so mi ti asistenčni pripomočki moteči. Dobri so da se enkrat poigraš z njimi, potem pa nikoli več. V službenem avtu izključim čisto vse po vrsti. V svojem jih na srečo nimam. In ko bom kupoval naslednjega, bom gledal da jih ne bo imel, ali pa da jih bom lahko dal komu izključiti, tako kot sem naredil s start/stop sistemom. Da pa moram to vsak to izklapljat, pa ne hvala. Potem pa rajši vozim star avto. Glede družine, pa čisto dovolj zaupam v sebe, da bom znal avto voziti po pasu.
In cena pri tem ne igra nobene vloge. Rajši doplačam, da tega nimam, kot da bi si to še kupoval.

xxl
1 mesec 18 dni nazaj

Pred 10-20 leti sem jaz tudi tako govoril in mislil. 😉

cashy
1 mesec 18 dni nazaj

načeloma se strinjam z napisanim. Edino to bi rekel, da se mi zdi izjava o vožnji družine v okleščenem nemcu – če se nanaša na občutek pomanjkljive varnosti – vseeno pretirana. Pred desetletji smo se skoraj vsi vozili v fičotih, jugotih in 101-kah, pa smo živi in zdravi.
Če gre pa le za princip – zamera do nemcev, ker predrago prodajajo okleščene avte – tu pa te podpiram.

1 mesec 18 dni nazaj

“Pred desetletji smo se skoraj vsi vozili v fičotih, jugotih in 101-kah, pa smo živi in zdravi.”

Razen tistih, ki so umrli v nesrečah. Nekateri od njih bi bili danes še živi, če bi njihova vozila takrat imela te dodatne opozorilne / avtomatske sisteme.

srcnik
1 mesec 19 dni nazaj

Evo, kot sem napovedal, evropski proizvajalci nabijajo cene, zdaj pa imajo lepo kitajci priložnost, da ponudijo avtomobile za normalen denar… Potem bodo pa spet jokali evropski proizvajalci, da kako so grdi ti kitajci, ker cenejše avtomobile prodajajo…

 
Ambiciozen tekmec
Elektrificirani trojček