Predstavitve

Elektrificirani trojček

Kia Niro: slovenska predstavitev

Niro, Kijin kompaktni križanec, je tudi v drugi generaciji na voljo z izbiro treh elektrificiranih pogonov, zato z njim pri znamki nagovarjajo bolj trajnostno usmerjene uporabnike.

Nova platforma

Ker so želje, potrebe in nenazadnje finančne zmogljivosti potencialnih kupcev različne, se Kia drži preverjene formule in pri Niru ponuja izbiro med hibridnim, priključno-hibridnim in baterijsko-električnim pogonom. Vse tri so zasnovane na znamkini platformi K tretje generacije, z vidika voznih lastnosti pa je pomembno še, da so razvojniki poskrbeli za višjo stopnjo vzvojne togosti, hkrati pa prilagodili nastavitve vzmetenja in krmiljenja.

Kia Niro (13)Oblikovanje novega Nira, ki so ga premierno predstavili novembra 2021 v Seoulu, sledi smernicam filozofije Združeni kontrasti. Slednjo smo prvič spoznali v električnem EV6, pri Niru pa deluje nekoliko bolj racionalno. Sprednji del je prepoznaven po zožani in razširjeni variaciji maske tigrov nos (različna glede na pogonske izvedenke), dodatno ga poudarjajo prepoznavne sprednje dnevne luči, ki z osvetljeno linijo ponazarjajo utrip srca. Zadnji del z luči v obliki bumeranga sledi široki in stabilni zasnovi celotnega vozila, medtem ko bok z nekoliko drugačnim stebričkom C (tudi v kontrastni barvni izvedbi) poudarja aerodinamične linije, namenjene optimizaciji zračnega upora. Kupci lahko izbirajo med devetimi barvami karoserije, ob opcijski kontrastni barvi stebrička C v določenih kombinacijah barv.

Prostornejši, trajnostno usmerjen


Niro v številkah – dolžina: 4.420 mm, širina: 1.825 mm, višina: 1.570-1.585 mm (odvisna od izvedenke), medosna razdalja: 2.720 mm, prostornina prtljažnika: 348-1.342 litrov (PHEV), 451-1.445 litrov (HEV), 475-1.392 litrov (EV, dodatno 20 litrov pod sprednjim pokrovom).


Kia Niro (1)V primerjavi s predhodnikom ima Niro zdaj več prostora za potnike in prtljago; k prostornosti potniškega dela poleg spremenjene zasnove  (z dodatnimi 65 mm dolžine, 25 mm širine in 20 mm medosne razdalje) prispeva tudi tanjša zasnova sprednjih sedežev. Na armaturni plošči izstopata dva (opcijska) 10,25- oziroma 12,3-palčna zaslona (v EV), ki sta povezana pod skupno površino. Vozniku je poleg tega lahko namenjen še projicirni sistem na vetrobransko steklo, ki naj bi poskrbel za posredovanje najpomembnejših potovalnih informacij brez odvračanja pozornosti s ceste.

Pri izbiri materialov je znamka želela pokazati svojo trajnostno usmerjenost: obloge so narejene iz recikliranih tapet, za material sedežev so uporabili bio poliuretan s tencelom iz listov evkaliptusa, na vratih pa barvo na vodni osnovi, ki ne vsebuje benzena, toluena in ksilena (BTX).

Kia Niro (16)Z novo generacijo Niro dobiva širšo paleto sodobnih voznikovih pomagal DriveWise, ki vozniku olajšajo vožnjo in poskrbijo za večjo varnost. Poleg nabora asistenčnih sistemov (ADAS), ki v najbolje opremljenih izvedenkah med drugim vključujejo pomoč za vožnjo po avtocesti, prilagodljivi regulator hitrosti v povezavi z navigacijo ter sisteme za opozarjanje pred trkom s funkcijo vključevanja in prehoda križišč, bo vozniku lahko v pomoč še opcijski pametni parkirni pomočnik.

Oba hibrida imata največjo vlečno zmogljivost z naletno zavoro do 1.300 kg (600 kg brez zavore), medtem ko baterijsko-električni Niro omogoča vleko do 750 kg težkega tovora.

Alternative

Kia Niro (7)Hibridni pogonski sklop je vstopna pogonska različica, ki združuje posodobljen 1,6-litrski bencinski štirivaljni motor Smartstream s 77 kW (105 KM) in 144 Nm navora ter električni motor (32 kW/44 KM) za sistemsko moč (104 kW/141 KM). Ta se na sprednji kolesni par prenaša preko 6-stopenjskega samodejnega menjalnika z dvojno sklopko druge generacije, pogon pa dopolnjuje baterijski sklop kapacitete 1,32 kWh. Priključno-hibridna izvedenka enak motor na notranje zgorevanje spaja z močnejšim elektromotorjem (62 kW) za največjo sistemsko moč 135 kW (183 KM); baterijski sklop 11,1 kWh z enim polnjenjem po normativu WLTP omogoča električni doseg do 65 km. Oba hibrida naj bi sicer na omejeni razdalji v povezavi z navigacijo podpirala tudi način vožnje brez emisij (Green Zone Drive) za območja, kjer ni zaželena uporaba motorjev z notranjim zgorevanjem, verjetno pa je izvedba bolj smiselna v priključnem hibridu.

Kia Niro (11)Baterijsko-električni Niro je opremljen s sinhronskim motorjem s trajnimi magneti z močjo 150 kW (204 KM) in 255 Nm navora ter litij-ionsko polimerno baterijo kapacitete 64,8 kWh, kar naj bi mu zagotavljajo do 460 km dosega z enim polnjenjem. Polnjenje baterijskega sklopa od 10 do 80 % s hitrim enosmernim (DC) polnilnikom (do 72 kW) naj bi trajalo okvirno 43 minut, pri čemer Niro v povezavi z navigacijo omogoča predgretje baterije v obdobju nizkih zunanjih temperatur. Uporabniki pa se bodo verjetno pogosteje odločali za dvosmerno polnjenje, ki je preko 11-kilovatnega polnilnika zaključeno v slabih šestih urah in pol. Kot zanimivost še podatek, da je baterija (do zadnjih 20 % kapacitete) lahko tudi vir napajanja za zunanje porabnike do 3 kW (V2D); notranji priklop je možen pod zadnjimi sedeži, zunanji pa v sklopu polnilnega konektorja.

Cene za Niro se pričenjajo pri 35.999 evrih za hibridni model s paketom opreme LX Fun. Edini priključno-hibridni model v ponudbi stane 48.399 evrov, kar daje dokaj jasen signal, da ne bo visoko na seznamu kupcev. Cene za obe različici, skupaj s paketi opreme, pripadajočimi popusti in tehničnimi podatki, najdete v priloženem ceniku. Cene za baterijsko-električni Niro se pričenjajo pri 47.799 evrih za paket opreme LX Fun, več podrobnosti pa je v ločenem ceniku.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Elektrificirani trojček"


9 meseci 25 dni nazaj

Kakšne bolne cene

9 meseci 27 dni nazaj

Kaj je bilo res treba tisti zadek na tako pobarvati…

xxl
10 meseci 1 dan nazaj

Glede na cene, je HEV še najbolj racionalna izbira zame.

 
Prva postava
Izven tradicionalnih okvirjev