Predstavitve

Ambiciozen tekmec

Renault Austral: slovenska predstavitev

Pri regionalnem zastopniku znamke Renault ne skrivajo ambicij: znamkinega najnovejšega predstavnika sodobnega novega vala želijo videti v prodajnem vrhu kompaktnih križancev.

Dober vtis

Renault Austral (4)Po prvih nekaj urah z modelom Austral se zdi, da so se Francozi dobro pripravili za ponovno osvajanje kompaktnega segmenta. Slednji je pri nas še posebej pomemben v karoserijski različici križancev, saj so med najhitreje rastočimi deli trga novih avtomobilov. Verjetno kar nekaj k dobremu prvemu vtisu pripomore dejstvo, da je bila tokratna flota testnih avtomobilov pretežno sestavljena iz najbolje opremljenih izvedenk s pogonskim sklopom E-Tech full hybrid, pa vseeno: težko je izbrisati občutek, da se je s tem izdelkom Renault želel še posebej izkazati.

Austral je sicer praktičen odraz strateškega načrta Renaulution in Renaultovega novega vala; temu primerno so mu že pred premiero namenili veliko pozornosti. Gre za znamkin prvi model na tretji generaciji platforme CMF-CD, kar med drugim prinaša izboljšano prostornost, izdatne možnosti elektrifikacije in nadgradnjo s številnimi najsodobnejšimi tehnologijami. V prodajni paleti nadomešča Kadjar in se postavlja ob bok Conquestu.

Nastopaški videz

Renault Austral (8)Njegovo zunanjost opisujejo s pridevnikoma dinamičen in eleganten, razmerja pa, kljub kompaktnim zunanjim meram, napovedujejo prostorno notranjost. Z ostalimi modeli Renault ga povezuje prepoznaven svetlobni podpis (prednji žarometi so sicer rezultat razvoja in proizvodnje podjetja Hella) v tehniki LED, pri čemer sta pri najvišjem paketu opreme za doplačilo 900 evrov na voljo tudi matrična prednja žarometa. Australova karoserijska barvna paleta vključuje sedem barv in opcijske dvobarvne zunanjosti s kontrastno črno streho; velikost platišč je med 17 in 20 palci.


Austral v številkah – dolžina: 4.510 mm, širina: 1.843 mm, višina: 1.618 mm (brez strešnih nosilcev in antene), medosna razdalja: 2.667 mm, prostornina prtljažnika: 500-1.525 litrov* (s fiksno zadnjo klopjo), 575-1.525 litrov (s pomično zadnjo sedežno klopjo).

*70 litrov manj pri pogonskih različicah E-Tech full hybrid.


Renault Austral (27)Novo zasnovano potniško kabino zaznamuje velik zaslon sistema OpenR Link, ki ima vključene storitve in aplikacije Google ter združuje 12,3-palčni digitalni prikaz potovalnih podatkov pred voznikom s pokončnim 12-palčnim osrednjim zaslonom infozabavnega sistema. Oba pri najboljši opremi lahko opcijsko dopolnjuje 9,3-palčni prikaz na vetrobranskem steklu v višini voznikovih oči. Široka sredinska konzola ima vgrajen pomičen naslon za roke ter ob ostalem ponuja namenski prostor za pametni telefon z možnostjo indukcijskega polnjenja. Zadnja klop je lahko deljiva v razmerju 1/3-2/3, dela pa se lahko po potrebi posamično vzdolžno pomikata za 160 mm. Pri izbiri in obdelavi materialov so se oblikovalci potrudili za ustvarjanje vtisa visoke zaznavne kakovosti, kar je seveda še posebej opazno v atrktivnih paketih Esprit Alpine s kontrastnimi modrimi poudarki in prepoznavno zunanjostjo.

Tehnološko napreden

Renault Austral (18)Novi Austral je lahko bogato založen s sodobnimi vozniškimi pripomočki, med katerimi so ob prej omenjenemu 9,3-palčnemu sistemu projekcije še skupek pomagal druge ravni avtonomne vožnje Active Driver Assist (združuje aktiven regulator hitrosti s sistemom Stop & Go, sistem ohranjanja voznega pasu, podatke o lokaciji avtomobila in kartografijo), kamera s 360-stopinjskim prikazom okolice avtomobila, samodejno parkiranje, opozorilnik za mrtvi kot ter drugi.

Na izkušnjo vožnje bo vplivalo dejstvo, da je Austral lahko opremljen z večvodilno zadnjo premo s sistemom 4Control Advanced tretje generacije za krmiljenje vseh štirih koles (obračalni krog 10.1 metra, krmilni kot zadnjih koles 5°). Sicer pa tehnologija Multi-Sense Advanced podpira tri osnovne programe delovanja, Eco, Confort in Sport, medtem ko je četrti način (Perso) namenjen izbiri  različnih nastavitev.

Namesto dizla

Renault Austral (28)Glavna novost na področju pogonov je E-Tech full hybrid sistemske moči 146 kW/200 KM, ki nam ga je na kratko predstavil Eric Peccoud, projektni direktor za hibridne motorje v Skupini Renault. Sklop združuje 1,2-litrski bencinski trivaljnik s turbo polnilnikom (96 kW), dva elektromotorja (pogonski elektromotor 50 kW in 205 Nm, ki skrbi za pogon koles in polnjenje akumulatorja, ter visokonapetostni zaganjalnik in generator za zagon bencinskega motorja, prestavljanje in pomoč pri polnjenju akumulatorja), litij-ionski akumulator (2 kWh) ter pameten samodejni sekvenčni menjalnik z dirkaškimi zobniki in več načini delovanja (dve prestavi za glavni elektromotor in štiri prestave za motor z notranjim zgorevanjem, 15 kombinacij, za navor do 410 Nm). Baterijski sklop je nadgrajen s hladilnim sistemom v povezavi s klimatizacijo, zato lahko svojo zmogljivost ohranja v vseh pogojih ter omogoča več vožnje v električnem načinu. Preklapljanje med elektromotorjem in motorjem z notranjim zgorevanjem je samodejno, kar po zagotovilih proizvajalca omogoča kar najboljšo odzivnost za dinamično vožnjo ter hkrati skrbi za učinkovito porabo goriva.


Načini delovanja pogonskega sklopa E-Tech full hybrid:

  • samo električen pogon (kolesa poganja elektromotor),
  • dinamičen hibrid (kolesa poganjata motor z notranjim zgorevanjem in elektromotor),
  • »e-drive« (elektromotor poganja kolesa, motor z notranjim zgorevanjem polni akumulator),
  • bencinski motor (kolesa poganja samo motor z notranjim zgorevanjem in/ali polni akumulator),
  • rekuperacija energije (kolesa poganjajo elektromotor-generator, ki polni akumulator).

Osnovni nivo v elektrificirani ponudbi prevzema blagi hibrid z 1,3-litrskim bencinskim štirivaljnikom s turbo polnilnikom in neposrednim vbrizgavanjem, alternatorjem-zaganjalnikom in litij-ionskim akumulatorjem (12 V), ki je že na voljo v več drugih Renaultovih modelih. V kombinaciji s samodejnim menjalnikom CVT je na voljo z močjo 118 kW/160 KM, s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom pa z močjo 103 kW/140 KM.

Renault Austral (16)Cene za novi Austral se pričenjajo pri 27.900 evrih za blago-hibridni pogonski sklop s 140 KM in paketom opreme Equilibre. Najcenejši E-Tech full hybrid s paketom opreme Techno Esprit Alpine stane vsaj 38.400 evrov. Če ste razmišljali o nakupu s financiranjem, ga tržijo z 8-letnim jamstvom in fiksno obrestno mero, o čemer vam bodo več povedali prodajni svetovalci v pooblaščeni trgovski mreži. Več informacij o cenah in paketih pa, kot običajno, najdete v priloženem ceniku.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

11 komentarjev za "Ambiciozen tekmec"


enstot
10 meseci 7 dni nazaj

Sem ga šel pogledat v salon in moram reči, da vizuelno naredi zelo dober vtis. Notranjost je tudi precej šik, čeprav moram reči, da mi ta velika digitalna armaturka ne sede najbolj. Zraven so imeli ta novega Qashqai-ja, ki ima bolj klasično armaturno ploščo, ki mi je bolj všeč. Vsaj na pogled, bi pa moral oba avta zapoditi med ovinke, da bi lahko bolje sodil.
Imajo pa seveda samo ta drage hibridne verzije, ki so bolje in lepše opremljene, o bolj plebejski in cenejši osnovni različici s 140 konji ni ne duha ne sluha, tudi naročene nimajo. Naj bi dobili čez bogve koliko časa 160 konjske MHEV z avtomatskim menjalnikom. Imajo pa Nissane v tej kombinaciji !? Se vidi kako kontrolirajo trg. Zanima me predvsem poraba, saj novi Qashqai v tej kombinaciji kuri realnih 8,5 na sto, Austral ima sedaj tudi enak CVT menjalnik, stari Kadjar pa je imel 7 stopenjski dvosklopčni menjalnik in je kuril realnih 7 na sto !!
V kabini ima ravno toliko prostora kot Kadjar, niti milimetra več, ampak zadostuje. Bolj moteč, vsaj zame je osrednji masivni in visok greben. To je zadnji čas modna muha vseh srednjih SUV-jev, da zgledajo bolj mačo. Problem pa je, da ne najmlajši konkretnejši dedci, ki kupijemo take avte, sedimo s koleni na široko in ne ozko ko kakšne pi**e in tako močno zadevamo s kolenom v osrednji greben, ki je sedaj pri Australu še višji. Tako udarjam s kostjo kolena prav boleče v trdo plastiko, kar je zame zelo, zelo moteče. Ostaja še izvedba z ročnim menjalnikom, če je kaj drugačna, drugače je to zame dealbraker.
Bomo videli, je rekel slepec.

10 meseci 12 dni nazaj

Bo Renault v svoji ponudbi sploh imel še kakšnega “normalnega” hatcha (kot so bili vsi megani do te zadnje električne spake)? Po možnosti s klasičnim ice motorjem (pa da ima malo več kot 130 konjičkov)?

10 meseci 13 dni nazaj

Kadjar, če se prav spomnim, je imel opcijo štirikolesnega pogona. Austral nima več?

thunderbolt
10 meseci 13 dni nazaj

Oblikovno me ne preprica tako kot MeganE. Spredaj me iz slik cisto na tuarega spomni. Cenovno se mi zdi, glede na konkurenco, dobro pozicioniran.

Firediver
10 meseci 13 dni nazaj

No, saj je lepo, da so pridobili prostor v kabini, ampak kot da ne bi vedeli kaj z njim – tista glomazna stvar na široki sredinski konzoli je nastavljiv naslon za roko? Obup.

muc396
10 meseci 10 dni nazaj

Se tudi jaz sprašujem. Gledal v živo: prtljažnik ima kot Clio.

 
Nič več Crossback
Prva postava