Predstavitve

Tri izbire v enem modelu

Hyundai Ioniq: slovenska predstavitev

Baterijsko hibridni, priključno hibridni ali hibridni Ioniq? Pri Hyundaiju pravijo, da ima vsak svoje prednosti, kupci pa imajo možnost, da si izberejo tistega, ki jim najbolj ustreza.

En model, trije različni elektrificirani pogonski sklopi – posebnost, ki Hyundai Ioniq že od vstopa na trg ločuje od konkurence. V letošnjem letu so bili vsi trije deležni prenove, ki jim je ob lepotnih popravkih prinesla tudi določene tehnične posodobitve.

Hibrid in priključni hibrid

Hyundai Ioniq PHEV (1)V začetku leta sta bili prenove deležni hibridna in priključno-hibridna različica, kjer so spremembe nekoliko manj obsežne. Ko je govora o zunanjosti, so jima oblikovalci namenili nove sprednje in zadnje odbijače ter prenovljene zadnje LED luči. Za bolj vidno pripadnost družinski paleti sta, enako kot električni brat, dobila še posodobljeno sprednjo masko, v kateri aktivne lopute skrbijo tako za hlajenje visokonapetostnih komponent kot tudi boljšo aerodinamiko.

Hyundai Ioniq PHEV (8)Notranjost so osvežili z novimi kombinacijami oblazinjenj ter temnimi kromiranimi vložki armaturne plošče. Verjetno pa še najbolj izstopa opcijski multimedijski navigacijski sistem s sredinsko nameščenim 10,25-palčnim zaslonom, ki omogoča med drugim tudi govorno upravljanje, nadgradnje preko brezžičnega omrežja, povezljivost z Android Auto, Apple CarPlay in Hyundai Live Services, ki se jim v letu 2020 pridružuje še telemetrična storitev Bluelink.

Pri obeh izvedenkah ni posebnih sprememb v pogonskem sklopu; opremljeni sta z 1,6-litrskim bencinskim štirivaljnikom (77,2 kW/105 KM, 147 Nm navora), ki je v hibridni različici podprt z elektromotorjem (32 kW/43,5 KM, 170 Nm navora) in litij-ionsko baterijo kapacitete 1,56 kWh pod zadnjimi sedeži. Priključni hibrid ima nekoliko zmogljivejši elektromotor (44,5 kW/60,5 KM, 170 Nm navora) ter večjo litij-ionsko baterijo (8,9 kWh). Skupna sistemska moč obeh je enaka (103,6 kW/141 KM, 265 Nm navora), pri čemer hibrid omogoča kratko trajajočo izključno električno vožnjo vse do hitrosti 120 km/h, pri priključnem hibridu pa je shranjeno dovolj energije za do 63 kilometrov v električnem načinu (WLTP).

V načinu vožnje Eco ponujata nastavljivo regenerativno zaviranje preko uporabe obvolanskih ročic ter vožnjo z uporabo ene stopalke, pri kateri voznik namesto s pritiskom na zavorni pedal lahko zaustavi Ioniq s potegom za levo obvolansko ročico. Opremljena sta s pomočnikom za ekološko vožnjo Eco-DAS, ki poskrbi za učinkovitejšo vožnjo ter ima sistem za prediktivno upravljanje z energijo

Za še večjo varnost na cesti skrbijo elementi paketa Smart Sense , ki serijsko vključuje sisteme za preprečevanje naleta s funkcijo za zaznavanje pešcev in kolesarjev, ohranjanje voznega pasu, nadzor voznikove zbranosti ter samodejno zasenčenje dolgih luči.

Cenika najdete na povezavah: Hyundai Ioniq hibrid, Hyundai Ioniq priključni hibrid.

Električni Ioniq

Hyundai Ioniq electric (3)Verjetno so bile prenove modelne družine Ioniq še najbolj veseli ljubitelji Hyundaijevega električnega prvaka. Ob zgoraj naštetih posodobitvah ima po novem Ioniq Electric vgrajeno 38,3-kilovaturno baterijo, ki naj bi mu po standardu WLTP zadoščala za 311 kilometrov dosega z eno polnitvijo. Poleg tega njegov asinhronski elektromotor ob nespremenjenem nazivnem navoru (295 Nm) ponuja 12 kW več moči (100 kW/136 KM).

Prejšnji 6,6 kW polnilnik (AC) je nadomestil hitrejši 7,2 kW (vsaj 6 ur in 5 min do 80 %), za relacijske vožnje pa bo polnjenje na hitrih polnilnicah krajše na račun DC polnjenja s hitrostjo 100 kW, ki naj bi omogočalo napolnitev prazne baterije do 80 odstotkov napolnjenosti v 54 minutah (50 kW: cca. 57 min).

Na večino vprašanj o nakupnih cenah vam lahko odgovorijo podatki iz priloženega cenika Ioniq Electric.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

12 komentarjev za "Tri izbire v enem modelu"


mrtwelvetrees
14 dni 16 ur nazaj

Opravljen je bil tudi že test električne verzije in se “stari” Ioniq veliko hitreje polni kot novi.

Firediver
14 dni 22 minute nazaj

Logično! Manjša baterija se prej napolni…tukaj imaš večjo baterijo.

J.McLane
13 dni 23 ur nazaj

Ne gre samo za to, prejšnja se je dejansko polnila z višjo močjo, šlo je do 70 kW in potem postopno padalo. Novi se polni kvečjemu s 40 kW, pri 70% SOC pa še bolj drastično pade na 15-20kW. https://www.youtube.com/watch?v=CMgXgS948sU&t=296s

Firediver
13 dni 23 ur nazaj

Je že dobro za to baterijo, bo pa več časa zdržala, če ne bo polnjena na silo.

mrtwelvetrees
13 dni 20 ur nazaj

Dobro ali ne, to ljudem NE BO všeč. In tudi meni ni, tako več ni na mojem seznamu. Kvečjemu stari model.

Firediver
13 dni 20 ur nazaj

Hja, vsi bi radi tukaj, zdaj in takoj. Sicer pa, ni ti ga treba kupit, če ne znaš potrpeti!

Bucko99
14 dni 17 ur nazaj

Hja priključni ima dosti več dometa kot Prius PHEV, osebno mi je pa 6k€ to preveč doplačila za 50 električnih kilometrov. EV ali pa hibrid. PHEV bi prišel do izraza, če se npr nekje ne bi smel vozit na bencin-dizel, za vse ostalo ne vidim smisla ?

J.McLane
14 dni 1 ura nazaj

Bi se kar strinjal, vse je odvisno od cene, tak PHEV ti kvečjemu razpolovi strošek za gorivo, kar pomeni da v 200.000 km privarčuješ ravno nekih 6k €. Vozniško je pa še vedno bližje hibridu, saj ima omejeno električno moč (60 KM) in doseg. Potem je tu še prtljažni prostor, ki je bolj plitev in s tem 100 l manjši kot pri hibridu in pa masa – 100 kg težji.

tha_man
14 dni 14 ur nazaj

Smisel je, če se recimo dnevno voziš v do 25-30 km oddaljeno službo (oz. 60 km, če imaš možnost avto napolnit med delovnim časom).

Firediver
14 dni 8 ur nazaj

PHEV pride prav, če imaš veliko opravkov (veliko kratkih voženj in semaforjev), v primeru, da greš kam dlje pa vklopiš klasiko. Polniš pa doma čez noč.

xxl
14 dni 5 ur nazaj

Samo cene še malo prilagodit masam.

tha_man
15 dni 1 ura nazaj

Če gledamo navadni hibrid je Corolla IMO boljši nakup. Za tak denar dobiš tam že 2.0. Priključni in električni model sta pa potencialno zanimiva.

 
Tista vmes
Prvak prenov