Predstavitve

Prvi korak

Fiat 500 Hybrid: slovenska predstavitev

Mali Fiat 500 je prvi mestni avtomobil skupine FCA z novo bencinsko tehnologijo Micro Hybrid.

Začetek elektrifikacije

Mali 500 ima v zgodovini Fiata posebno vlogo, v sodobni izpeljanki, ki je kupcem na voljo od leta 2007, pa ostaja eden najpomembnejših predstavnikov segmenta mestnih avtomobilov. Če je s hibridizacijo podprta pogonska različica začetek, je njeno logično nadaljevanje baterijsko električni 500e, ki ga bodo proizvajali v Torinu in naj bi pripeljal na naše ceste konec letošnjega leta oziroma v začetku leta 2021.

Tudi jadranje

Pogonski sklop Micro Hybrid sestavlja novi litrski trivaljnik družine FireFly z 51 kW (70 KM) moči, dopolnjen z 12-voltnim generatorjem BSG (Belt-integrated Starter Generator), litij-ionsko baterijo (nameščeno pod voznikovim sedežem) in novim 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. V primerjavi z motorjem 1.2 Fire naj bi imel novi pogonski sklop opazno učinkovitejšo porabo ter posledično nižje škodljive izpuste CO2. Pri tem je bistvenega pomena, da sistem posega v delovanje v primerih, ko bi lahko bil motor ekološko sporen, tako da odvzame malo goriva ter izpad nadomesti v nadaljevanju vožnje z generirano elektriko. Znižanje celotnega pogonskega sklopa (za 45 mm) spušča težišče ter pozitivno vpliva na upravljanje vozila.


bsgSistem BSG je nameščen neposredno na motor, poganja ga klinasti jermen, ki poganja tudi ostale pomožne naprave. Sistem zajema in shranjuje energijo, ki nastaja ob zaviranju in pojemkih, ter jo (pri največji moči 3,6 kW) uporablja za ponovni zagon motorja v načinu Start&Stop ali za pomoč pri pospeševanju. Motor z notranjim zgorevanjem se lahko izklopi (pri hitrosti, nižji od 30 km/h) s prestavljanjem v nevtralni položaj (voznika na to opozori napis na digitalnem zaslonu merilnikov). Pri vožnji v prostem teku litij-ionska baterija napaja vse elemente.


Hibridni Fiat 500 je ob vstopu na tržišče med drugim na voljo v omejeni seriji Launch Edition, ki jo zaznamujejo posebna zelena karoserijska barva Rugiada, sedeži v tkanini Seaqual iz reciklirane plastike (10 % prihaja iz morja in 90 % s kopnega), posebna 16-palčna lita platišča ter prilagojen logotip Hybrid Launch Edition. Več podrobnosti o cenah in paketih opreme najdete v priloženem ceniku, na tem mestu pa le še informacija, da stane najcenejši Fiatov 500 s hibridnim sistemom in paketom opreme Lounge 13.390 evrov.

Besedilo in foto: Urška Radolović. Slika: Fiat.

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Prvi korak"


1 leto 7 meseci nazaj

Fiat in še hibrid…le kaj bi tu lahko šlo narobe? 🙂

luko
1 leto 8 meseci nazaj

Škoda, ker je avto varnostno antičen.

Mazda2
1 leto 8 meseci nazaj

Mene pa zanima kje je to slikano? Vem, da je zelo blizu Preddvora, vendar ne dojamem katera je tista cesta. Živim blizu, zato me zanima. Pa ali so vse slike v bližini prve slike?

xxl
1 leto 8 meseci nazaj

Nekje sem prebtral, da je prihranek 5%, zanemarljivo. Kr neki.

mrtwelvetrees
1 leto 8 meseci nazaj

Pa si upoštevala stroške nove baterije (po moje ne bo zdržala več kot 5 let) Potem moraš zamenjat navaden akumulator in še aku. za hibridni del.

 
Malo bolj igriv
Učinkovitejši in varnejši