Novice

Mala Fiata s tehnologijo blagega hibrida

Italijani so predstavili hibridni različici modelov Fiat 500 in Panda, ki naj bi imeli za 30 odstotkov manjše izpuste emisij CO2.

V modelih Fiat s hibridno oznako bo vgrajen novi litrski trivaljnik iz družine Firefly v kombinaciji z 12-voltnim jermensko gnanim zaganjalnikom/alternatorjem ter baterijo kapacitete 11 Ah. Novi motor naj bi nadomestil poslavljajoči se 1,2-litrski štirivaljnik in naj bi razvil 51 kW (70 KM) moči ter 92 Nm navora, električni sistem pa naj bi ob zagonu motorja v sklopu funkcije Start&Stop ter pri pospeševanju dodal do največ 3,6 kW. Polnjenje baterije naj bi potekalo s pomočjo rekuperacije med vožnjo in med zaviranjem. V kombinaciji s hibridnim pogonom bo tokrat prvič na voljo novi 6-stopenjski menjalnik, ki naj bi zmanjšal porabo goriva, zaradi nižje namestitve menjalnika pa naj bi imel avtomobil tudi boljše vozne lastnosti.

Sistem blagega hibrida bo omogočal jadranje in izklop motorja tudi pri hitrostih pod 30 km/h, v primeru, ko bo voznik prestavil v prosti tek, v času nedelujočega motorja pa naj bi energijo za delovanje vseh električnih sistemov zagotavljala litij-ionska baterija.

Hibridni modeli bodo poleg posebne hibridne oznake prepoznavni po posebnem odtenku zelene Dewdrop, prvi primerki v sklopu serije “Launch Editions” pa bodo imeli elemente notranjosti iz reciklirane plastike. Pričetek prodaje obeh hibridnih različic naj bi pomenil uvod v Fiatovo dobo elektrifikacije, saj naj bi bila še letos na voljo tudi električna različica nove generacije Fiat 500, ki naj bi jo izdelovali v Torinu. S prodajo modela Fiat 500 Hybrid naj bi pričeli v februarju, medtem ko bo hibridna Panda prvim kupcem na voljo v marcu.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Fiat. Foto; Fiat.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
T-Cross odslej na voljo tudi z močnejšim agregatom
Toyota GR Yaris z najmočnejšim trivaljnikom