Predstavitve

Še tretji

Hyundai Ioniq priključni hibrid: slovenska predstavitev

Dve leti bo minilo odkar so pri Hyundaiju razkrili večino podrobnosti o modelu Ioniq, ki je premierno pod eno streho združil tri elektrificirane različice pogonskega sklopa: baterijsko električno vozilo, priključni hibrid in hibrid. Zdaj je tudi pri nas na voljo še priključni hibrid, ki naj bi bil za slovenske kupce najbolj zanimiv.

Izključno električni in hibridni model sta na slovenskem trgu na voljo že dobro leto, po novem pa slovenski kupci lahko odpeljejo domov tudi priključni hibrid, ki naj bi bil po napovedih slovenskega zastopnika pravzaprav najbolj zanimiv.


Ioniq plug-in v številkah – dolžina: 4.470 mm, širina: 1.820 mm, višina: 1.450 mm, medosna razdalja: 2.700 mm, prostornina prtljažnika: 550-750 litrov.


Da na tem mestu ne bi ponavljala, kar je skupnega vsem trem izvedenkam Ioniq, so tu posebnosti pogonskega sklopa. Ob 1,6-litrskem štirivaljnem bencinskem motorju 1.6 GDI (77,2 kW/105 KM) z neposrednim vbrizgom goriva in 40-odstotno termalno učinkovitostjo ga sestavljajo še litij-ionska polimerna baterija kapacitete 8,9 kWh, električni motor (44 kW/60,5 KM) ter 6-stopenjski robotizirani menjalnik z dvojno sklopko. Skupna sistemska moč tako znaša 107 kW (145,5 KM).

Hyundai Ioniq plug-in (9)Za električni pogon skrbi trifazni sinhronski elektromotor s permanentnimi magneti, ki so ga pri znamki optimizirali z zmanjšanjem mase za 10 odstotkov ter z uporabo pravokotnih bakrenih kablov za zmanjševanje izgub. Litij-ionski polimerni baterijski sklop je razdeljen na glavni in pomožni del, prvi je nameščen pod sedeži, drugi pa pod prtljažnim dnom. Uporabniki lahko v izključno električnem načinu prevozijo do 63 kilometrov.

Hyundai Ioniq plug-in (15)Ioniq lahko tudi v priključnohibridni različici spreminja svoj karakter glede na želje in potrebe voznika s pomočjo uporabe prednastavljenih voznih profilov Sport ali Eco. V programu Sport je elektromotor namenjen doseganju največjih zmogljivosti, menjalnik pa dlje časa ohranja nižje prestave –  vse poteka ob rdeče-črni grafični spremljavi digitalnih merilnikov. V programu Eco menjalnik optimizira prestavljanje z namenom doseganja čim nižje porabe.

Priključni hibrid Ioniq je na voljo v treh paketih opreme po cenah, ki z upoštevanjem promocijskega prihranka segajo od 28.990 evrov do 34.490 evrov. Navedene zneske lahko naknadno še zmanjša subvencija Eko sklada v višini 4.500 evrov. Celotni cenik najdete na tej povezavi.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Še tretji"


pskoda
1 leto 9 meseci nazaj

V tem avtu imaš več kablov kot električar v kombiju
Zadnji konec je bhhhh grd

frgo
1 leto 9 meseci nazaj

Kakšna je največja hitrost na elektriko? Če je to 50km/h, potem hvala lepa, sem ravnokar postal pol manj navdušen…

 
Ponovno prednost v tehniki
Baby Jag