Predstavitve

Utrjevanje položaja

Kia Sportage: slovenska predstavitev

Sportage je model, ki je Kio, skupaj s Ceedom, prenesel na zemljevid pomembnejših igralcev na evropskem avtomobilskem trgu. V četrto generacijo je vstopil leta 2015, po treh letih pa je nastopil čas za prenovo.

Zapolnjene proizvodne kapacitete

Zanimiv je še podatek, da model v Kiini tovarni v slovaški Žilini predstavlja kar 64 % znamkinih izdelanih enot v Evropi, zaradi velikega povpraševanja pa so na zgornji meji proizvodnih kapacitet.


Sportage v številkah – dolžina: 4.485 mm (GT Line 4.495 mm), širina: 1.855 mm, višina: 1.635 mm, medosna razdalja: 2.670 mm, prostornina prtljažnika: 439 litrov – 480 litrov (najmanj različica z blagim hibridom, največ 1.6 CRDi).


Za boljše izhodišče

Kia Sportage 2018 (8)Prenova se je Sportagea dotaknila na vseh področjih. Zunanji videz je le nekoliko osvežen, še največ razlik je videti na izvedenki GT Line. Opaziti je spremenjeno prednjo masko, drugačen odbijač z novim videzom meglenk, na voljo so žarometi v polni tehniki LED, pa tudi kovinska okrasna plošča za zaščito podvozja. Na zadku izstopajo nekoliko drugače nameščene luči v tehniki LED, dodana je kromirana okrasna letev, spremenjen pa je tudi videz odsevnikov in luči za vzvratno vožnjo. Posodobitev dopolnjuje nabor aluminijastih platišč v dimenzijah od 16 do 19 palcev.

Kia Sportage 2018 (13)V potniški kabini so spremembe videza manj opazne, drugačen je volanski obroč (v različici GT Line je spodaj prirezan), merilniki, oblika odprtin za prezračevanje, serijsko pa je po novem centralno nameščen 7-palčni zaslon na dotik.

Na področju posodobitve asistenčnih sistemov pri znamki izpostavljajo radarski tempomat s funkcijo Stop&Go, sistem nadzora okolice vozila za pomoč pri parkiranju ter sistem za spremljanje zbranosti voznika. Uporabnikom so na voljo tudi sistemi povezljivosti, brezžično polnjenje pametnih telefonov in različne izvedbe ozvočenja.

Prvič tudi blagi hibrid

Kia Sportage 2018 (1)V pogonski paleti so 1,7-litrski dizelski agregat nadomestili z novim 1,6-litrskim (U3) v dveh izvedenkah moči, šibkejša premore 85 kW, močnejša pa 100 kW. Dizelsko paleto dopolnjuje dvolitrski CRDi s tehnologijo blagega hibrida (EcoDynamics+), ki ima dodano 48-voltno litij-ionsko baterijo in starter-generator. Bencinsko opcijo predstavljata posodobljena atmosferski 1.6 GDi (97 kW) in 1.6 T-GDi (130 kW), oba s filtrom trdih delcev.

Sportage je v osnovi opremljen s pogonom na prednji kolesni par in 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, pri močnejših motorjih pa lahko kupci izberejo štirikolesni pogon in samodejni menjalnik (7-stopenjski DCT oziroma 8-stopenjski samodejni menjalnik pri 2.0 CRDi).

Razpon cen za prenovljeni Sportage je kar precejšen, še posebej če upoštevate razlike glede na način nakupa, kjer je pomembno ali ste eden od redkih, ki avto kupujejo z gotovino, ali se odločite za ponujeno financiranje. Izhodišče za pogajanja predstavlja cena 22.790 evrov, kolikor stane model Active s šibkejšim bencinskim motorjem. Aktualni cenik najdete na tej povezavi.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

25 komentarjev za "Utrjevanje položaja"


Firediver
8 meseci 25 dni nazaj

Uauuu, vgrajen (neštrleč) sredinski zaslon!
Je pa armaturka zelo robata…in glomazna! Seveda, ker zaslon ne sme štrleti…

8 meseci 26 dni nazaj

Plastika znotraj izgleda na nivoju renaultov iz začetka 90ih.

8 meseci 24 dni nazaj

Lahko pa tudi rečeš, da je na nivoju novodobnih VW. No, ta ima v primerjavi s T-rocom vsaj armaturo iz mehke plastike.

chad
8 meseci 23 dni nazaj

Sportage ni t-roc razred, ampak tiguan, 3008 ipd vse živo.

8 meseci 24 dni nazaj

Ni tole bolj tiguan/3008 razred?

8 meseci 24 dni nazaj

Preletel sem cene na Avto.net in sta T-roc in Sportage cenovno primerljiva. Glede velikosti pa ne vem. Tiguan je nekje 6000 eur dražji, 3008 pa približno 3000 eur, tako, da bi morala imeti tudi boljše materiale.

8 meseci 23 dni nazaj

Nisem gledal cen, je pa Sportage neprimerljivo večji kot T-Rock in bi jaz v primeru nakupa med tema dvema sploh ne razmišljal temveč izbral Sportage. Moj bivši sodelavec ga je kupil julija letos 1,7dizel in je do sedaj zelo zadovoljen z njim.

xxl
8 meseci 23 dni nazaj

Jaz kie sploh gledal nisem, ker ni bila to kar iščem.

8 meseci 23 dni nazaj

Vsak kupi kar njemu ustreza in ga navduši, tudi jaz nisem razmišljal o nakupu kie, sem pa malo pomislil na T-Rocka, toda ni me dovolj navdušil, oziroma ni imel to kar je zame najbolj pomembno, zato sem pač kupil to kar je bilo zame najboljša izbira, zato pa tudi je toliko različnih vozil na trgu , da lahko vsak najde kar njemu najbolj ustreza.

xxl
8 meseci 24 dni nazaj

Jaz tudi gledam cenike in težko se primerjata. Prvo niti konje ne moreš, moj TB ima 150, v opremi fresh sta si še najbliže in pri plačilu z gotovino in popusti katere dobiš (vw 11%,kia 1200€), je kar nekaj tisoč kia dražja. Kia fresh ima navi, gretje sedežev, bere znake, nima pa radarskog tempomat, full led, prepoznavo pešcev, mrtvi kot…

xxl
8 meseci 24 dni nazaj

To zdaj ni bistvo, gre za vgrajene materiale.

vinci
8 meseci 27 dni nazaj

Iz Kie so spročili da, je prišlo da napake pri objavljenem ceniku in da, se cene začnejo pri 12.990 za osnovno izvedenko in 25.000 za najbolje opremljeno različico z najmočnejšim motorjem. Vsem se opravičujejo za šok ki, so ga povzročili in dodali so še da, se zavedajo da, niso nemška znamka in da, se nikoli ne bojo morali primerjati z njimi se pa trudijo da, bi se jim približali tako po kvaliteti predvsem pa zanesljivosti. Off.

chad
8 meseci 26 dni nazaj

vinci, boš moral pa malo vejice potretnirat.

vinci
8 meseci 26 dni nazaj

Sam res. Se mi je čist odpelal.

xxl
8 meseci 27 dni nazaj

Glej,večina konkurence se začne pri 18-19 000 evrti, ne glede na financiranje, brez takšnih “popustov”, tako da….

vinci
8 meseci 26 dni nazaj

In? Trg oziroma prodajne številke bojo povedale svoje in na tej osnovi se bo korigirala cena seveda navzdol če ne bo željene prodaje.

frgo
8 meseci 26 dni nazaj

Cene seveda ne bojo korigirali navzdol, ampak bojo dodali nove in še boljše jokerje.

J.McLane
8 meseci 27 dni nazaj

48V mild hibrid 2.0 dizel (185 KM) z DCT in radarskim tempomatom 42.590 € – 1.200 € popusta? A se hecajo? Počakajmo kje bo novi RAV4 s ceno.

8 meseci 27 dni nazaj

Poleti sem ga preizkušel v izvedenki 1,7 dizel , ne verjamem , da je ta novi 1,6 dizel kaj bistveno drugačen ( atmosferski bencinar ne gre nikamor in je požrešen), sem se pa kar dobro počutil v njem, predvsem bistveno bolje kot v njegovem bratu Hyundai Tucsonu , ki sem ga vzporedno preizkušal, je pa to njihovo financiranje s popustom bilo zaradi obresti en veliki nateg, saj bi avto preplačal, kako je sedaj ne vem , če je enako potem mi je vse znano.

vinci
8 meseci 26 dni nazaj

1.6 dizla nisi vozil tako da.. Ko ga boš takrat pa povej kakšen se ti je zdel ne pa vnaprej neke zaključke delat.

8 meseci 26 dni nazaj

Nisem ga vozil, zato sem napisal samo svoja predvidevanja ne pa trditev, mi je bil pa že 1,7dizel čisto ok, kar sem tudi napisal .In ponavljam še vedno bi ga prej kupil , če bi razmišljal o tem, kot njegovega brata Tucsona , ki me je kljub hvaljenju in reklami med testiranjem v primerjavi s Sportagom razočaral, predvsem v počutju med vožno in notranjosti, kar pa je meni najbolj pomembno.

 
Prvič na obisku
Enoprostorec športnih potez