Predstavitve

Enoprostorec športnih potez

Mercedes-Benz razred B: mednarodna predstavitev

Ste tudi sami med tistimi, ki jim ni prav, da se je ponudba enoprostorcev skrčila na račun poplave različnih križancev? Znamka Mercedes-Benz je s predstavitvijo tretje generacije razreda B dala jasen signal, da še verjamejo v njihovo smiselnost.

Še bolj prostoren

Pred pariško premiero so nam najave Mercedes-Benza o večji dinamičnosti namigovale, da bi se novi generaciji razreda B lahko primerilo kaj podobnega, kot pred časom sorodnemu razredu A. Pa se je (na olajšanje tradicionalistov, ki v avtomobilu cenijo več prostora) izkazalo, da so z dinamiko mislili na športnejši videz in občutke v vožnji, sicer pa so oblikovalci s povečanjem zunanjih dimenzij in prerazporeditvijo razmerij še podaljšali medosno razdaljo ter poskrbeli za boljšo uporabnost ob ohranjeni enoprostorski zasnovi.


Razred B v številkah – dolžina: 4.419 mm, širina: 1.796 mm, višina: 1.562 mm, medosna razdalja: 2.729 mm, prostornina prtljažnika:  455-705-1.540 litrov.


Mercedes-Benz razred B (10)Poudarjena dinamika na prvi pogled izhaja iz zunanjega oblikovanja, saj so razredu B nekoliko spustili prednji del, z namestitvijo žarometov, ki so na voljo tudi v napredni polni LED izvedbi (Multibeam LED), pa so poudarili občutek širine. Podobnega preoblikovanja je bil deležen tudi zadek, saj so svetilni elementi potisnjeni  navzven in navzdol, vodoravne poteze pa nadgrajujeta zadnji spojler in kromirana linija nad zaključkoma izpušnih cevi. Oblikovni elementi niso le lepotnega značaja, saj tudi tokrat pri znamki niso pozabili na aerodinamiko, kjer je razred B s količnikom zračnega upora od 0,24 v vrhu segmenta.

Demokratičen pristop

S predstavitvijo razreda A je Mercedes-Benz naredil korak, ki bi se pred desetletjem zdel praktično nemogoč: vstopnemu modelu v ponudbi je omogočil pristop k skoraj vsem oblikovnim in tehničnim rešitvam, ki so bile do tedaj rezervirane za vrh ponudbe. Zgodba se je, zdaj že pričakovano, ponovila tudi v razredu B in lastnikom omogoča, da v manjšem in okretnejšem avtomobilu uživajo v vseh prednostih najsodobnejših dosežkov Mercedes-Benza. Ali pa, z drugega zornega kota: zgolj glede na velikost posameznega novodobnega Mercedes-Benza boste težko še kdaj “na oko” ocenili, koliko je zanj odštel lastnik.

Mercedes-Benz razred B (2)Pogled v potniški prostor prinese prepoznavanje že videnih elementov, od volanskega obroča, osvetljenih rež za prezračevanje, ki spominjajo na letalske turbine, do (v najboljši izvedbi) pogleda na kombinacijo dveh 10,25-palčnih zaslonov, ki poskrbita tako za potovalne informacije kot tudi za dostop do vseh infozabavnih vsebin. Drug način varnejšega prikaza najpomembnejših podatkov v voznikovem vidnem polju je doplačljiva projekcija neposredno na vetrobransko steklo.

Seveda ne manjka niti možnost uporabe naprednega učljivega uporabniškega vmesnika MBUX, ki se med drugimi načini upravljanja (zaslon na dotik, sledilna ploščica na sredinski konzoli, upravljanje na volanu) odziva tudi na uporabnikov: “Hey Mercedes!” ter logično zastavljen ukaz. Tistim, ki jih tovrstno govorno poveljevanje vozilu veseli, sicer svetujem nekaj potrpežljivosti, je pa zato toliko bolj prijetno, kadar ti simpatična Mercedes ustreže in najde želeno glasbeno skupino za podlago v vožnji.  Uporabnost navigacije po želji dopolnjuje praktična nadgradnja s sistemom razširjene resničnosti, ki usmerja voznika s puščicami po posnetkih prednje kamere.

Mercedes-Benz razred B (12)Vozniku so v pomoč praktično vsi sistemi, ki smo jih spoznali v razredih S in A, vključno z asistirano vožnjo druge stopnje, pri kateri igrata ključno vlogo prilagodljivi tempomat Distronic in sistem za aktivno krmiljenje. Glede na dosedanje izkušnje bo nekaj vozniških pomagal verjetno tudi pri nas na voljo v cenovno ugodnejših paketih, možno pa bo tudi individualno dodajanje posameznih sistemov.

Ob vsem naštetem v razred B premierno prihaja velnes koncept Energizing Comfort z nekaj novostmi, med katerimi sta virtualni trener, ki na podlagi potovalnih podatkov in stanja voznika po potrebi predlaga primerne ukrepe, kinetika sedežev pa s samodejnim nastavljanjem nagiba sedalnega in naslonskega dela skrbi za razbremenitev mišic in sklepov oziroma čim boljši položaj sedenja voznika.

Optimalna izraba prostora

Razred B ohranja visok položaj sedenja voznika (90 mm višje kot v razredu A), hkrati pa so s spremenjeno geometrijo vseh sedežev poskrbeli, da je kljub nekoliko nižji strešni liniji dovolj prostora nad glavami vseh potnikov. Dodatno širino v potniško kabino prinašajo preoblikovani notranji paneli vrat in mehanizmi za odpiranje, optimizacija namestitve stebričkov pa prinaša več steklenih površin ter posledično boljšo preglednost.

Mercedes-Benz razred B (19)Za prvima sedeža se pričenja prava zgodba o prednostih enoprostorske zasnove, kjer se skrivajo največje razlike z razredom A. Naslon zadnje klopi je v osnovi deljiv v razmerju 40:20:40, opcijski vzdolžni pomik zadnjih sedežev za 140 mm s prilagoditvijo kota naslona pa bo omogočal povečanje prtljažnika z osnovnih 455 litrov na kar 705 litrov ob petih potnikih. Prilagodljiva višina prtljažnega dna poskrbi za ravno podlago ob prevozu daljših predmetov, ki bodo na račun možnosti izbire preklopljivega sovoznikovega sedeža zdaj lahko segali iz zadka vse do armaturne plošče. Obe možnosti, ki bosta znatno povečali uporabnost in prilagodljivost notranjosti, bosta predvidoma na voljo od sredine 2019.

Z novim dizlom korak pred konkurenco

Če so se z letošnjim septembrom morali vsi novi modeli na evropskem trgu uskladiti z zahtevami emisijskega normativa Euro 6d-temp, je nemški proizvajalec korak pred konkurenco z vsaj enim motorjem. Dvolitrski dizelski agregat prečne vgradnje (OM 654q), ki bo kupcem na voljo v dveh različicah moči (B 200 d – 110 kW ali B 220 d – 140 kW), je na račun razširjenega sistema za selektivno katalitično redukcijo SCR že zdaj pripravljen na Euro 6d, ki za nove modele stopa v veljavo z letom 2020.


Dizelski OM 654q je pogonski agregat kompaktne gradnje z jeklenimi bati v aluminijastem bloku. Na račun zmanjšanja razmaka med valji s 94 mm na 90 mm so inženirji omogočili vgradnjo elementov za naknadno obdelavo izpušnih plinov neposredno na motor, kjer so zaradi višje temperature izpušnih plinov bolj učinkoviti. Za dodatno zmanjšanje škodljivih emisij je vgrajen drugi sistem SCR v izpušnem sistemu vozila, ki med drugim poskrbi za razgradnjo ostankov amoniaka (iz sečnine) ter je po zagotovilih proizvajalca najbolj koristen ob hitrih spremembah temperature v izpušnem sistemu, na primer ob prehodih iz mestne vožnje v avtocestne hitrosti.


Ob omenjeni novosti za pogon razreda B trenutno skrbijo še šibkejši 1,5-litrski dizelski agregat (85 kW) v modelu B 180 d, med bencinskimi različicami pa najdemo dve izvedenki 1,3-litrskega agregata (B 180 – 100 kW ali B 200 – 120 kW). V začetku prodaje so vsi pogonski sklopi opremljeni izključno z dvosklopkovnimi menjalniki: 7G-DCT v bencinskih različicah in pri šibkejšem dizlu ter novi 8G-DCT z dvolitrskimi dizli. Kasneje bodo sledile nove pogonske možnosti, nekatere tudi v kombinaciji s štirikolesnim pogonom 4Matic.

Ob močnejših in učinkovitejših agregatih za boljše vozne občutke poskrbijo različne konfiguracije podvozja, ki so v serijski izvedbi povezane z izbiro agregata, možna pa je tudi izbira opcijskega udobnejšega vzmetenja (omogoča spreminjanje višine za 15 mm) ali vzmetenja z aktivnim prilagodljivim blaženjem ob uporabi prednastavitev sistema Dynamic Select.

V salonih od februarja

Mercedes-Benz razred B (11)Prodajni uspeh razreda B je bil na slovenskem trgu v veliki meri povezan z njegovo dobro cenovno umeščenostjo, zato upam, da ne bo s preskokom v novo generacijo doživel bistvenega preskoka tudi z vidika finančnega vložka za nov avtomobil. Ker uradne cene za slovenski trg zaenkrat še niso znane, vam lahko trenutno postrežem le z informacijo, da naj bi prva vozila k nam prišla v februarju 2019. Za najbolj radovedne pa še podatek o vstopni ceni na nemškem trgu, ki znaša 31.874 evrov za bencinsko različico B 180 z menjalnikom 7G-DCT, medtem ko primerjava enako motoriziranega razreda A in B (200 d z 8G-DCT) na nemških cenikih kaže okvirno 2.300 evrov razlike v ceni.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Enoprostorec športnih potez"


8 meseci 15 dni nazaj

Lep je in uporaben. Trend “športnih” terencev sovražim.

Mogoče bi šel iz starejše C klase na novo B klaso s full opremo (4Matic z novim 2.000ccm OM 654 diesel motorjem od 192KM + 8Matic).
Glede na to da vzamem vedno 2 leti star avto bom počakal da vidim kako se bo pokazal nov diesel motor – celoten je iz aluminija, ali bo dovolj trpežljiv kot preverjeni 2.157ccm (sicer bolj hrupni) motor? Če bo ok, se samo odločim ali 2 leti star B, ali 2 leti star C (T-model). Do takrat naj me sedanji lepo vozi brez večjih okvar.

xxl
8 meseci 17 dni nazaj

V bistvu zanimiv model, ki bi lahko povrnil kupce crossoverjev, torej mene tudi, ampak, najbrž bo cena preveč odskočila od prejšnje generacije.

 
Utrjevanje položaja
Prostornost in udobje v ospredju