Novice

Kia uvaja novo tehnologijo blagega hibrida

Pri korejskem proizvajalcu so napovedali, da bodo še letos predstavili svoj prvi dizelski mehki hibridni pogon, ki uporablja zaganjalnik z dodatno 48-voltno baterijo.

Tehnologija blagega hibrida EcoDynamics+ naj bi po zagotovilih znamke ponujala prepričljivo razmerje med stroški in zmogljivostmi v primerjavi s klasičnimi hibridnimi sistemi. Zaradi kompaktne oblike komponent naj bi jo bilo mogoče vgraditi v obstoječe modele, brez da bi opazno posegali v njihovo uporabnost.

Prvi Kiin model, ki ga bo mogoče že letos dobiti z dizelskim blagim hibridnim pogonom, bo Sportage. Naslednji v ponudbi bo novi Ceed tretje generacije, sledili pa naj bi jima še ostali modeli.

Kia namerava do leta 2025 ponuditi 16 modelov z naprednim pogonom, od tega po pet novih hibridov, priključnih hibridov in električnih vozil, leta 2020 pa naj bi predstavili tudi model z gorivnimi celicami in elektromotorjem. Pogonska tehnologija EcoDynamics+ naj bi v kombinaciji s tehnologijo selektivne katalitične redukcije (SCR) pripomogla k zmanjševanju emisij CO2 do 4 % po novem svetovnem ciklu merjenja emisij (WLTP).

EcoDynamics+ uporablja kompaktno 48-voltno litij-ionsko baterijo kapacitete 0,46 kWh in novi zaganjalnik-generator mehkega hibrida (MHSG). Z elektronskim nadzorom MHSG-ja z uporabo inverterja sistem neopazno preklaplja med dvema načinoma delovanja – kot motor ali kot generator.

Kadar deluje kot generator, MHSG izkorišča kinetično energijo vozila pri zaviranju za polnjenje baterije. Preko jermena je povezan s pogonsko gredjo dizelskega motorja ter med pospeševanjem zagotavlja do 10 kW moči v podporo motorju z notranjim zgorevanjem. Druga funkcija baterije je podpora delovanju sistema start/stop v vožnji, ko se (ob primerni napolnjenosti baterije) motor z notranjim zgorevanjem samodejno ugaša med zaviranjem z motorjem in aktivnim zaviranjem. Hibridni sistem ponovno zažene motor ob stisku stopalke plina.

Pogonski sistem EcoDynamics+ deluje z ročnim ali samodejnim menjalnikom, pri prednjem, zadnjem ali štirikolesnem pogonu ter pri dizelskih ali bencinskih motorjih.

Kia naj bi podrobnejše načrte glede tehnologije mehkega hibrida predstavila v prihajajočih mesecih.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Kia.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mercedes-AMG GT S Roadster je srednja pot
Starejši je avto, bolj je nevaren