Predstavitve

Še več udobja in dodatna sedeža

Lexus RX L: mednarodna predstavitev

Lexus je s podaljšano različico svojega prvega in prodajno izjemno uspešnega športno uporabnega modela predstavil ljubiteljem znamke avtomobil, ki ponuja še več udobja in prilagodljivosti. Dodatna dva sedeža sta le smetana na torti, ne pa njeno bistvo.

Pet metrov udobja

Na eni strani gre za več prostora v notranjosti, na drugi pa za nujno potezo, ki je RX približala večjim tekmecem v razredu prestižnih športnih terencev. Oba razloga sta bila očitno dovolj tehtna in pomembna, da so se pri Lexusu odločili za nov model RX L, ki deluje na prvi pogled, kljub dodatnim 110 milimetrom dolžine in le 15 milimetrom dodatne višine, še vedno zelo skladno. Kupejevska linija je sicer nekoliko razpotegnjena, a nič manj elegantna, še posebej v svetlejših karoserijskih barvah, kjer lepo izstopa oblikovni element kontrastne črne barve stebričkov B in C, ki ji včasih rečemo lebdeča streha.

Lexus RX L (13)Glede na to, da je ostala medosna razdalja nespremenjena, se je dolžinski prirastek v celoti preselil v podaljšanje zadnjega previsa. V prtljažni prostor ob zloženih sedežih druge in tretje vrste to prinaša do 44 litrov več prostornine za prevoz predmetov, a bo nabrž veliko pogosteje v uporabi konfiguracija za pet potnikov, kjer za drugo vrsto ostane do 652 litrov prostornine.*


Lexus RX L v številkah – dolžina: 5.000 mm, širina: 1.895 mm, višina: 1.700 mm, medosna razdalja: 2.790 mm, odmik od tal: 200 mm; prostornina prtljažnika: 176 (ob uporabi sedmih sedežev)-1.656 litrov.


Večja dolžina in dodatna sedeža se preneseta v nekaj dodatne mase, saj je RX L v primerjavi z RX v hibridni izvedenki 450h s štirikolesnim pogonom težji za 125 kilogramov. Zaenkrat pa še niso predvideli možnosti vleke (RX ima vlečno zmogljivost do 2.000 kg) – kljub temu, da se vam ideja na prvi pogled morda zdi čudna, si namreč sama za njim vseeno lahko predstavljam kakšno bivalno prikolico ali hiter čoln.

Lexus RX L (5)Kljub dimenzijskim prirastom tudi podaljšani RX L v vožnji ne daje drugačne izkušnje kot izvirna različica – če sem iskrena, si v njem, kljub temu, da ima prej preveč kot zgolj zadosti moči, enostavno nikoli nisem zaželela kakšnega posebnega divljanja med zavoji. Sem pa zato po drugi strani po nekaj urah vožnje iz njega izstopila povsem sproščena, kar v mojih očeh predstavlja njegovo bistveno prednost.

Nič več alternativec

Verjetno se zdi vizionarskim Japoncem kar precej zabavno, da so se iz alternativca s svojim hibridnimi rešitvami prelevili v glasnika sodobnih pogonskih trendov. Priznajmo si, vse več nas je, ki bi z veseljem vozili hibrid, če nas že elektrika še ni povsem prepričala.


Pogonski sklop RX 450h L sestavljata 3,5-litrski bencinski agregat V6 z neposrednim vbrizgom goriva (193 kW pri 6.000 vrt./min. in 335 Nm pri 4.600 vrt./min.) in elektromotor, ki poskrbita za 230 kW sistemske moči. Opremljen je s prilagodljivim štirikolesnim pogonom E-Four; ta na zadnjo pogonsko os dodaja še en elektromotor, ki služi tudi kot generator regenerativne zavorne energije.


Lexus RX L (29)Vse večja elektrifikacija oziroma hibridizacija pogonskih sklopov s strani konkurentov pa je prinesla tudi določene spremembe v komunikaciji – med njimi je tudi ta, da so začeli pri znamki posebej poudarjati, da gre pri njihovih hibridih za avtomobile, ki se polnijo sami (self-charging hybrids). Z vse več tehničnimi rešitvami namreč ponovno narašča potreba po pojasnjevanju prednosti posamezne izvedbe kupcem.

Na zadnjih sedežih

Lexus RX L (27)Kljub temu, da sem v začetku napisala, da dodatna dva sedeža v mojih očeh nista pravo bistvo RX L, so se v skladu z japonsko tradicijo gostoljubja omotenashi pri znamki Lexus tudi v tem pogledu potrudili, da ponudijo največ, kar se da. Dodaten dolžinski prostor v zadnjem delu so nadgradili z nekoliko bolj pokončnim položajem zadnjega stekla, kar je potnikoma na 6. in 7. sedežu zagotovilo nekaj dodatnih milimetrov za glavo, dostop do zadnjih sedežev pa so olajšali z dvostopenjskim mehanizmom druge vrste sedežev. Ta z enostavno uporabo vzvoda v prvem koraku pomakne naslon naprej, v drugem pa omogoči vzdolžni pomik klopi (do 150 mm), kar pomaga pri dostopu do sedežev v zadku.

Potnika v tretji vrsti morda res nimata največ prostora med vsemi v avtomobilu, so pa zanju poskrbeli tako z držali za pijačo ter, še pomembneje, z namestitvijo ločenega nadzora tripodročne klimatizacije, pri čemer bo imel več besede uporabnik levega sedeža.

Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da je RX L med drugim opremljen s sistemom prostoročnega električnega odpiranja prtljažnih vrat, za katerega zadošča pomik roke proti emblemu znemke Lexus – če imate seveda v žepu ali torbici pravi ključ.

Retro pridih

Lexus RX L (23)Edini del Lexusa RX L, za katerega se zdi, da je ostal nekoliko za najnovejšimi trendi digitalizacije, je voznikov delovni prostor, kjer v primerjavi z najtesnejšimi tekmeci najdemo precej več stikal. Kar se morda komu zdi slabost, bo navdušilo vse tiste, ki so prepričani, da je veliko lažje (in bolj varno) namestiti temperaturo z ločenimi stikali ali vrtljivimi gumbi kot s preletavanjem menijev zaslona na dotik.

Ne morem mimo dveh elementov, ki brez dvoma izstopata na sredinskem delu. Medtem ko sem naklonjena analogni uri, ki daje prostoru pridih elegance, ne bom žalostna, če bo naslednja generacijska prenova odnesla komunikacijski vmesnik s sledilno ploščico, s katerim se nikoli nisva prav dobro spoprijateljila.

Pametna pomoč

Enako kot ostali modeli znamke je tudi RX L opremljen s skupkom asistenčnih sistemov Lexus Safety System +, ki delujejo ob podpori kamer, radarskega sistema in številnih tipal. Vožnja z njimi je obenem bolj varna, za voznika pa hkrati še manj utrujajoča, tako v mestu kot tudi na daljših poteh.

Vstop v svet mobilnega hibridnega prestiža z več prostora bo bodoče slovenske lastnike modela Lexus RX L stal vsaj 82 evrskih tisočakov, njegovi prvi primerki pa že čakajo svoje nove voznike.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

*merjeno do stropa

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Evolucija dostavnika
Za strastne voznike