Predstavitve

Majhen samo po zunanjih dimenzijah

Volkswagen T-Cross: slovenska predstavitev

Znamka Volkswagen je na slovenskem trgu uradno predstavila T-Cross, ki je njihov najmanjši križanec v modelni paleti. Posebej izpostavljam, da gre zgolj za uraden mejnik, saj so v dobrem mesecu dni v obdobju predprodaje uspeli za nakup navdušiti že več kot dvesto kupcev.

Zunaj kompakten, znotraj presenetljivo prostoren

Volkswagen T-Cross (25)Verjetno je vsem znano, da Volkswagen označuje svoje terensko navdahnjene modele z imeni, ki se začenjajo na črko T. Takšnih je zdaj že kar precej, zato verjetno ne bo nič narobe, da jih še enkrat naštejem po velikosti navzdol: Touareg, Tiguan Allspace, Tiguan, T-Roc in najnovejši T-Cross. In če se najnovejši član od stopnjo večjega T-Roca po skupni dolžini razlikuje za 126 mm, po medosni razdalji pa le za 39 mm, je od največjega Touarega v skupnem krajši za 770 mm in ima kar 353 mm krajšo medosno razdaljo. Morda se vam sicer zdi malce smešno, da Touarega in T-Cross omenjam v istem stavku, a je to tudi zato, ker naj bi mali prevzel največ oblikovalskih potez prav od velikega, saj so mu s številnimi vodoravnimi vzporednimi linijami optično poudarili širino in stabilno držo.

Očitno je tudi pri avtomobilih podobno kot pri stanovanjih: manjše kot je, bolj se potrudimo optimalno izkoristiti vsak delček njegove površine, pri čemer smo (včasih z navdihom švedskega pohištvenega giganta) bistveno bolj inovativni, kot bi bili sicer. Tovrstne prilagodljivosti se lahko inženirji v avtomobilski industriji veselijo šele v zadnjih letih, od začetka uporabe sodobnih (modularnih) platform, ki so med drugim prinesle kompaktnim modelom krajša previsa ter posledično več prostora v notranjosti – za potnike, pa tudi za predmete v prtljažniku.


T-Cross v številkah – dolžina: 4.108 mm, širina: 1.760 mm, višina: 1.584 mm, medosna razdalja: 2.551 mm, prostornina prtljažnika:  385-455-1.281 litrov.


Volkswagen T-Cross (5)V tem smislu T-Cross omogoča uporabnikom praktično prerazporejanje notranjosti v skladu z njihovimi trenutnimi potrebami. Med tovrstne prednosti sodijo možnost preklopa naslona sovoznikovega sedeža (serijsko od opreme Life), vzdolžni pomik druge vrste sedežev za do 140 mm ter ravno prtljažno dno, ki med drugim omogočajo prevažanje predmetov dolžine do 2.300 mm.

Sodoben, po želji tudi bolj pisan

Komur je že dovolj enoličnosti v notranjosti avtomobilov, si v primeru T-Crossa lahko da duška z izbiro oranžnega ali zelenega oblikovalskega paketa s kontrastnimi elementi na armaturni plošči, sredinski konzoli in oblazinjenju. Klasike ali, če želite, elegantni črnini naklonjene kupce med dodatki čaka oblikovalski paket v številnih odtenkih sivine, ki med drugim prinaša drugačna prednja sedeža ter dodatno zatemnjena zadnja stekla. Vsi trije našteti paketi imajo tudi ustrezne dodatke za skladno dodelavo zunanjosti.

Volkswagen T-Cross (9)Sicer pa T-Cross lahko za voznika in potnike poskrbi s številnimi sodobnimi rešitvami, zaradi katerih je njihova pot bolj varna, produktivna in prijetna. Ko je govora o vozniških pomagalih, je model že serijsko opremljen s sistemom za nadzor prometa (Front Assist z mestno funkcijo zaviranja v sili in zaznavanjem pešcev), asistenco za ohranjanje smeri (Lane Assist), asistenco za speljevanje na klancu, asistenco za menjavo voznega pasu (s senzorjem za mrtvi kot in funkcijo odparkiranja) ter sistem za zaznavanje utrujenosti voznika. Za doplačilo sta na voljo še prilagodljivi tempomat in parkirni sistem s krmilno avtomatiko (Park Assist).

Digitalni prikaz podatkov dimenzije 8 palcev pred voznikom je pri vseh nivojih opreme na voljo za doplačilo (359 evrov), so pa navedeno možnost, skupaj z nekaj drugimi zanimivimi opcijami, vključili v omejeno serijo First Edition. Osnovna izvedba zaslona na dotik infozabavne enote meri 6,5 palcev, pri boljših paketih opreme oz. v paketu z navigacijo jo nadomesti 8-palčni zaslon na dotik.

Zaenkrat litrski trivaljnik

Volkswagen T-Cross (24)T-Cross je pri nas zaenkrat na voljo z bencinskim trivaljnikom 1.0 TSI v dveh različicah moči, šibkejši (70 kW/95 KM) je sparjen s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom, močnejši (85 kW/115 KM) pa s 6-stopenjskim ročnim ali 7-stopenjskim DSG. Predvidoma v maju pogonsko paleto dopolnjuje dizelski 1.6 TDI (70 kW/95 KM) s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom ali 7-stopenjskim DSG, šele decembra pa naj bi bil na voljo tudi bencinski 1,5 TSI (110 kW/150 KM), ki bo na voljo izključno z menjalnikom DSG.

Cene za najmanjšega križanca znamke Volkswagen se pričnejo pri 15.990 evrih, koliko je potrebno odšteti za osnovno različico z bencinskim 1.0 TSI. Vse ostale cene so vam na voljo v priloženem ceniku, medtem ko opis paketov najdete poleg tehničnih podatkov.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

35 komentarjev za "Majhen samo po zunanjih dimenzijah"


brett
1 leto 3 meseci nazaj

Da argumentiram svoja opažanja, ko sem sedel v njem:

Subjektivne opazke: na zunaj škatlast, obupno grda imitacija luči na prtljažniku. Malo prostora v drugi vrsti, sedeži z malo bočnega oprijema. Kičasta, pubertetniska notranjost.
Objektivne opazke: ob zapiranju voznikovi vrat je delovalo kot pri vozilih iz 90let: trd kovinski zvok. V vratih se je zatresla šipa, ko je bila spuščena. Se je prav slišal šklepet. Trda plastika povsod, cenene tipke za premik šip. Sedežne prevleke delovale ceneno. Malo odlagalnih mest, nekatera ne praktična oz. majhna. Vse skupaj deluje plastik fantastik. Tako kot T Roc. Po drugi strani pa golf, passat, tiguan. Itd. delujejo kot iz drugega planeta iste znamke. So še stara šola 😉
Pozitivno: vzdolžno premikanje klopi druge vrste.

VW misli, da če nastavi v vse svoje modele digitalne merilce in in na oko prijeten infotainment, vsi popadajo od navdušenja dol.

1 leto 3 meseci nazaj

Če je kdo mislu da Dieselgate ne bo imel posledic se lahko sedaj res prepriča v nasprotno. Ta avto je glih bil na začetku razvoja ko se je zgodil Dieselgate in posledice so tu. Mene zanima kako bo novi golf zgledal, ampak js bi se upal stavit da bo iz slabših materialov kot 7.

RedBaron
1 leto 3 meseci nazaj

Avto res ni nek presežek, je pa načeloma OK. Sem pa mnenja, da je cca 5k€ predrag, glede na to, kaj nudi… o tem bodo sicer odločali kupci

ales3112
1 leto 3 meseci nazaj

Ko bereš te komentarje na avtomobilzem.com te resno prime srat. Svakojaki strokovnjaki, industrijski oblikovalci, skoraj vsak avto je jajca…ko potegneš črto lahko pa samo sklepaš da gre za kup povprečnežev na minimalni plači, ki si pač ne morejo privoščiti avto srednjega razreda in tu izlivajo svoje frustracije.

Fnatic
1 leto 3 meseci nazaj

Jaz sem spodaj napisal, da se strinjam z banom, da so jajca. Samo zato, ker mi že T-roc ni bil všeč, ta je pa za vraga še manjši pismu. Kot sem dejal, še Lupota v SUV vržt pa bo. LOL. Pa nisem prpiadnik oz.privrženec nobeni znamki.

1 leto 3 meseci nazaj

Bi dodal k tej bljuvotini še: “svakojaki psihologi”.

Locher
1 leto 3 meseci nazaj

Mogoče pa ne vedo, kaj pomeni to bljuvotina, ali pa svakojaki.

Vidim, da si še mlad, ker se oziraš na pluse in minuse.

1 leto 3 meseci nazaj

A to mi je Aleseva mama pritisnila minus? 😀

1 leto 3 meseci nazaj

Glede na razporeditev minusov (gl. iztržek pri alesu in pri meni) bi rekel, da je kar nekaj tukajšnjih (ne)všečkarjev funcionalno nepismenih oz. ne razumejo pomena prebranega.

Locher
1 leto 3 meseci nazaj

Kaj bolj neumnega pa še ne. Diskreditacija mnenj zaradi domnevnega pomanjkanja denarja, torej. Kako pa gospod ales3112 ve, koliko ima kak forumaš denarja?

xxl
1 leto 3 meseci nazaj

Mogoče je res, mogoče pa ni, človek je izlil svoj gnev, pa se ni želel kontrolirat. Vedno občutljiva tema, o denarju in podobno.

Locher
1 leto 3 meseci nazaj

xxl, človek z denarjem si lahko privošči veliko. 🙂 Tudi to, da ne kupi avtomobila, ki se mu zdi meh ali lol.

xxl
1 leto 3 meseci nazaj

Tudi sam tako delam s svojim denarjem, ne glede koliko ga imam.

Polo78
1 leto 3 meseci nazaj

Meni je pa najbolj nerazumljivo, kako lahko nek avto, ki še ni (bil) v redni prodaji in si ga videl zgolj iz slik, navduši čez 200 kupcev? Fak no, a so nekateri res take zaletave ovce, da čim slišijo za nekega novega križanca (in še VW povrhu), takoj letijo v nakup? Pa to je večja norija kot je bila v najbolj zlatih časih popularnosti enoprostorcev! Ni čudno, da VW v ta vozila vgrajuje trdo, manj ugledno plastiko. Zgleda, da bi šel avto v promet tudi, če bi bila notranjost iz popndekla…

Sicer pa kdo bi si mislil, da bomo dočakali dan, ko bo @ban rekel bilo kateremu VW-ju, da so jajca… :))

xxl
1 leto 3 meseci nazaj

Takšni ljudje pač obstajajo tudi pri drugih znamkah, sam pa tega ne bi nikoli naredil. Meni je pač VW ponudil, to kar sem iskal, na značko nisem gledal (moja značka je AR, to večina že veste), dvomim pa, da bom še kdaj kupil kaj od VAG, že zaradi odnosa ne, kaj šele kakovosti.

Polo78
1 leto 3 meseci nazaj

Se lahko kar poistovetim s tabo, le da je bil v mojem (našem) primeru to golf sportsvan, Mazda na katero prisegam pa ta trenutek nima avtomobila za moje potrebe. Šestka je predolga za naše kratke blokovske garaže, CX-5 predraga (pa tudi mi ni ravno preveč všeč), trojka znotraj premajhna, petico so pa žal ukinili. CX-30 bi bila lahko primerna v prihodnosti, ko se znebimo otroških vozičkov in ostale krame. VW-ju sem dal po polomiji od polota izpred 15 let še eno šanso, zaenkrat po dveh letih in 60k prevoženih vse BP (trkam po lesu).

xxl
1 leto 3 meseci nazaj

Tako nekako jaz tudi razmišljam o Mazdi in tudi Alfi. CX-30 bi mogoče bila to kar iščem, pri Alfi, bojim se , da tudi Tonale ni to, predraga bo. Pri T-rocu je res preveč plastike, ampak, ni čričkov, odprta šipa ne trese, vrata se lepo zapirajo, brez kovinskega zvoka, kar nekaj pametnih rešitev ima, so pa druge zadeve, katere odkrivaš skozi daljšo uporabo.

Gosic
1 leto 3 meseci nazaj

Jaz imam dve teoriji, ki sta v ozadju te izjave.
1) pridobiva forumske ‘točke’ (kot tiste politične),
2) se je kaj zgodilo z Golfom.

🙂

Locher
1 leto 3 meseci nazaj

Gosic, mogoče pa samo ni vw shill, kot si mogoče kak shill druge znamke naivno predstavlja. Kaj pa so to, forumske točke, mi lahko kdo prosim razloži?

1 leto 3 meseci nazaj

Glede na to, da je njegov golf TSI, je možno da je motor odprlo na prafaktorje haha 😀

Fnatic
1 leto 3 meseci nazaj

Edini pravi komentar tukaj je od @ban-a: jajca.
Naslednjega čakam Lupota v tej wannabe SUV izvedbi.
Se strinjam tudi s Chris Harrisom..pfej

 
V enačbo vnaša čustva
Več vsebine v lični mali embalaži