Predstavitve

Zadaj desno

Toyota Camry: slovenska predstavitev

Če bi živeli na kakšnem drugem koncu zemeljske oble, ne bi bilo nič nenavadnega videti najpomembnejšega potnika v Camryju na zadnjem desnem sedežu namesto za volanom. Pri nas je tovrstna poslovna praksa bolj redka, pa je vseeno dobro vedeti, da bo potnikom na zadnjih sedežih Toyotine limuzine prav tako udobno kot tistim na prednjih.

Zapleten uvod

Zgodba o Toyoti Camry je večplastna v različnih pogledih. Za začetek se ustavimo pri izvoru imena, etimološko namreč Camry prihaja iz japonske besede za krono kanmuri, kar je bilo le eno od Toyotinih simboličnih verbalnih okronanj njihovih modelov (Crown, Corona, Corolla, Tiara). Sicer pa je ime Camry v zgodovini japonskega proizvajalca avtomobilov najprej zaživelo kot podznamka modela Celica leta 1979, tri leta pred prihodom “samostojne” prve generacije.

Toyota Camry (1)Minevala so leta, Camry pa je iz izvirne kompaktne oblike prerasel v model med segmentoma D in E, precej časa celo v vzporednem obstoju dveh različic širine zasnove (narrow-body in wide-body), ki so ju za lažje ločevanje (ali pa dodatno zmedo) tudi drugače poimenovali in geografsko omejili; ožja izvedba je zaradi japonske davčne zakonodaje še nekaj časa vztrajala na domačem trgu. Camry je kmalu po prelomu tisočletja izgubil karavansko različico, menda zato, ker so kupce v tistih časih že dodobra prevzeli enoprostorci in poskusi križanj med segmenti, je pa zato na omejenih (azijskih) trgih pridobil izvedenko Prestige. Slednja je svojo pot celo nekoliko podaljšala v predzadnji (sedmi) generaciji, a je s prehodom na arhitekturo TNGA ni več.

Aktualna osma generacija globalnega modela Camry (XV70) je na trgu sicer že dve leti, pa smo jo v Evropi dočakali šele sedaj, po konkretnih 15 letih premora. Verjetno je res ne bi imelo smisla tržiti vzporedno ob Avensisu in s preveč potratnimi agregati po evropskih merilih,  kot so zamik argumentirali pri zastopniku znamke. Bomo pa zato od zdaj naprej deležni prihajajočih posodobitev po enakem urniku kot na ostalih trgih.


Camry v številkah – dolžina: 4.885 mm, širina: 1.840 mm, višina: 1.445 mm, medosna razdalja: 2.825 mm, prostornina prtljažnika: 524 litrov (500 litrov v opremi Premium) .


Prehod na arhitekturo TNGA (GA-K, ki si jo deli z Lexusom ES) je za Camry ob povratku na evropski trg še kako pomemben, med drugim tudi zato, ker je omogočil oblikovalcem dramatičen preskok na precej bolj atraktivno zunanjost s poudarjeno dolžino in širino ter elegantno strešno linijo. Izrazito prednjo masko dopolnjujeta ozka žarometa v tehniki Bi-LED, jasne bočne linije pa se zaključujejo v limuzinskem zadku z dinamičnim videzom luči (LED od Executive dalje) in integriranim spojlerjem.

Toyota Camry (15)V notranjosti je prednji prostor jasno razdeljen na dva dela, neprekinjene zavite linije zaokrožajo dinamično okolje za voznika, medtem ko so sopotniku namenili prečiščeno eleganco ter predvsem udobje, ki je značilno tudi za zadnji potniški prostor. Prav tam so šli še korak dlje, ob izbranih materialih in obdelavi ter obilju prostora v dolžino in širino so najbolje opremljeni različici Premium dodali električno nastavitev naklona naslonskega dela, električno pomičen senčnik zadnjega stekla ter poseben modul z zaslonom na dotik za upravljanje med sopotnikoma, ki ob naštetem poskrbi še za prilagoditev delovanja avdio sistema in klimatizacije. Slednja je opremljena z generatorjem ionov Nanoe, ki skrbi za čiščenje in osvežitev zraka v kabini ter preprečuje zadrževanje bakterij.

Sodobni, a ne najnovejši sistemi

Toyota Camry (18)Kdor je vozil najnovejše Toyotine modele, kot sta RAV4 in Corolla, bo morda opazil, da so tehnične rešitve v Camryju sicer dobre, a ne najnovejše v ponudbi znamke. Razlog za to seveda tiči v dejstvu, da na naš trg Camry prihaja z nekaj zamika. Kljub temu sistem TSS (Toyota Safety Sense) že v osnovi pokriva vse najpomembnejše varnostne vidike (zaznava prometnih znakov, opozorilo pred trčenjem z nočno zaznavo pešcev, prilagodljivi tempomat, samodejno prilagajanje snopa luči in ohranjanje vozila znotraj voznega pasu), v najvišjih dveh paketih opreme pa je nadgrajen s sistemom zaznave vozil v mrtvem kotu ob in za vozilom (BSM in RCTAB) ter sprednjimi in zadnjimi senzorji s funkcijo samodejnega zaviranja.

Nadzor nad osnovnimi informacijami omogoča sklop merilnikov pred voznikom s sredinsko nameščenim 7-palčnim prikazovalnikom TFT, 7- oziroma opcijski 8-palčni (od Sol dalje) zaslon infozabavnega sistema Toyota Touch 2 ter opcijski 10-palčni projicirni zaslon (Premium).

Izključno hibrid

Toyota Camry (4)Že res, da ima Camry številne prednosti, je pa najbrž najpomembnejšimi dejstvo, da je na voljo s sodobnim hibridnim pogonskim sklopom. Slednje je še kako zanimivo tudi za lastnike voznih parkov, tako z vidika okoljske osveščenosti kot tudi na račun stroškov vzdrževanja.

Osnovni elementi hibridnega sklopa so 2,5-litrski štirivaljnik (131 kW/178 KM), sinhroni izmenični elektromotor s trajnim magnetom (88 kW), nikelj-metal-hidridna baterija (6,5 Ah) ter menjalnik CVT. Skupna sistemska moč hibridnega sklopa, ki so ga pri Toyoti poimenovali Dynamic Force e-CVT, znaša 160 kW (218 KM), najvišja hitrost je omejena na 180 km/h, v izključno električnem načinu pa se lahko pelje do hitrosti 125 km/h.

Za vožnjo s hibridnim pogonom je pri novodobnih Toyotah značilno, da so sposobne tako poudarjeno sproščujoče kot tudi dinamično navdahnjene vožnje. Za vse našteto poskrbi (ponovno) platforma TNGA s poudarjeno nizkim težiščem, optimiranimi nastavitvami položaja sedenja in volana, izboljšanim zvočnim udobjem (dušenje hrupa podvozja, vetra in cestišča), dobro preglednostjo in odlično splošno ergonomijo.

Camry ostaja zanimiv tudi ob pogledu na cenik, kjer se ponudba pričenja pri 32.400 evrih za opremo Sol ter sega do 38.900 evrov za najbolj založeni Premium. Več informacij pa seveda tudi tokrat najdete v priloženem ceniku.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

15 komentarjev za "Zadaj desno"


tha_man
11 meseci 15 dni nazaj

Zgleda dost old school, kar mi je po eni strani všeč, saj gre za klasično limuzino, ki je old school oblika karoserije. Tehnično je vse prej kot old school, tole je po mojem eden boljših nakupov v tem razredu za tak denar, še posebej za tiste, ki jim dizli niso po godu, a vseeno ne bi radi požeruha. Že v osnovnem paketu je zelo dobro motoriziran in opremljen, manjka kvečjemu samozatemnitveno vzvratno ogledalo. Pa carplay/android auto, ne vem kaj Toyota mečka s tem…

ribko
11 meseci 15 dni nazaj

Super avto, samo upravljanje infotaimenta še morajo izboljšati pa bi bil v nulo

ban
11 meseci 15 dni nazaj

Avto ki se izgubi v množici ostalih.

xxl
11 meseci 15 dni nazaj

Ban, ali nimaš ti Golfa? 😉

ban
11 meseci 15 dni nazaj

Imam, samo golf ima karizmo, tale pač ne

fantom
11 meseci 4 dni nazaj

Karizmo?!? Hahaha zdaj si me pa posteno nasmejal. Hvala ti za to

frgo
11 meseci 15 dni nazaj

Tehnično je kar zanimiv avto in se nikjer ne izgubi, oblikovno je pa takšen namenoma. Kupci po svetu to več kot očitno nagrajujejo z odpiranjem svojih denarnic.

11 meseci 15 dni nazaj

Približno isto je izgledal moj prvi avto. Kia Sephia 1994 letnik ( odzunaj seveda)

chad
11 meseci 16 dni nazaj

Če bi bil diler bi ga takoj kupil.

 
Optimizem na račun hibridnega karavana
Še lepši?