Reportaže

Aleks Humar in Renault Clio R3T: najbolj vroča voznik in dirkalnik na sončni strani Alp

Osem let po prihodu Renault Clia R3 je francoski proizvajalec predstavil nov dirkalnik, ki je primarno namenjen manjšim, zasebnim ekipam. Do svojega Clia R3T, z zaporedno številko 32, je prišel tudi aktualni državni prvak Aleks Humar, ki se po uspešno opravljeni homologaciji pospešeno pripravlja na začetek sezone.

Lansko leto, v približno enakem času, sem po zaviti cesti prišel v majhno vasico Slap ob Idrijci. Tudi tokrat sem tja zašel z enim samim namenom, obiskati Aleksa v njegovi garaži in med prvimi pridobiti nekaj ključnih informacij o najbolj vročem dirkalniku na sončni strani Alp.

Clia RS R3 z dvolitrskim atmosferskim motorjem je zamenjal novejši izdelek Renaultove športnega oddelka – Clio R3T. Prisilno polnjen 1,6-litrski bencinski motor postreže s 180 kilovati (242 KM) in ni bistveno močnejši od predhodnika, a je njegova velika prednost zagotovo 480 njutnmetrov navora. Prenos moči je še vedno speljan preko sekvenčnega menjalnika na sprednji kolesni par.

Aleks je z ekipo pričel sestavljati dirkalnik v začetku januarja, po dveh mesecih in okoli 200 urah trdega dela so prejšnji teden uspešno opravili homologacijo. Majhen korak, ki – razen preskočene birokratske ovire za nadaljevanje sezone – ne pomeni dosti. Za dokončanje in pripravo na prvi reli sezone ostaja veliko dela, številne majhne podrobnosti še čakajo in zdi se, da je polepitev bele karoserije trenutno za ekipo zadnja skrb.

Dirkalni novinec je v petek prestal homologacijo in skoraj tako nestrpno kot Aleks čaka prvi start sezone. Po prvotnem planu naj bi se dirkaški ples za Aleksa, Florjana in ekipo pričel 20. marca na reliju Ciocco (Rally Il Ciocco e Valle del Serchio, 20-22 marec 2015), vendar je zaradi zadnjih zapletov z dirkalnikom njun nastop pod vprašajem. ”Na reliju Ciocco bo konkurenca huda, nekateri dirkači tam že trenirajo, jaz pa se trenutno še ukvarjam z dirkalnikom, ki ga še nisem resno preizkusil,” je dejal Humar in s tem potrdil, da bo z novim dirkalnikom še bolj nepopustljiv. V pogovoru je pojasnil, da se pri proizvajalcu na trenutke “naredijo Francoze” in le stežka sledijo Aleksu pri pripravi dirkalnika ter odpravljanju otroških bolezni novega R3T, zato so trenutno v rahli zamudi za začetek sezone.

S prihodom Clia R3T je želela posadka zastopati slovenske barve v tujini, poleg nastopov v evropskem Renault Clio pokalu v Italiji še na mednarodnem prvenstvu, vendar so po tehtnem premisleku idejo opustili. Malenkost bodo prikrajšani tudi slovenski gledalci, ki obiskujejo relije za državno prvenstvo. Clia R3T bodo oboževalci lahko videli le na nekaterih relijih za državno prvenstvo, zagotovo pa ne na vseh, saj prihaja do terminskega prekrivanja dogodkov.

Aleks kljub novemu dirkalniku ostaja na trdih tleh in v prvi vrsti dirka zase in za svoj užitek. Z vsakim najinim srečanjem se izkaže kot človek na mestu, ki še vedno ljubi dirkanje na polno in ne priznava polovičarstva, zato je še bolj zanimivo spremljati napredek njegovega dela na dirkalniku, ki bo kljub manjšim zapletom na začetku sezone zagotovo sestavljen, kot se to spodobi. Naj bo začetek v Cioccu ali Rebenlandu, vsi že nestrpno pričakujemo prvo dirko in čarobnost v dirkanju, ki ga bo z novim Cliom R3T prikazal Aleks.

Srečno HRR!

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Aleks Humar in Renault Clio R3T: najbolj vroča voznik in dirkalnik na sončni strani Alp"


a_sist
5 leta 2 meseci nazaj

Super zgleda. Komaj čakam da to vidim u akciji.

Blinder
5 leta 2 meseci nazaj

Več ko ima navora manj tuli…

 
Kolekcija Ženeva 2015
BMW i8: moja vrnitev v prihodnost