Reportaže

Daj, poskusi, ne bo ti žal

Volkswagen Driving Experience 2022

Nekaj podobnega rečem vsakomur, ki je v dilemi, ali bi se praktično lotil preverjanja sposobnosti sodobnih avtomobilov. Pa ne samo takrat, ko se k nam pripelje kakšna bleščeča karavana, kakršna je tokratna iz Wolfsburga.

Brez dvoma

Ni pomembno ali kupujete avtomobil ali pa se samo spoznavate z najnovejšimi dosežki avtomobilske industrije, praktični preizkus je brez dvoma nepogrešljiv gradnik procesa. Prinese tako nove informacije kot tudi dragocene izkušnje za vsakodnevne vožnje, kar pomeni, da je voznik v vsakem primeru po dnevu na poligonu bolj pripravljen na prometne izzive, kot je bil prej.

Karavano znamke Volkswagen so tokrat sestavljali hibridni Arteoni Shooting Brake in priključno-hibridni Touaregi, pa električni ID.3 in ID.5 GTX ter eksplozivni Golf z najlepšo oznako R. Pri zastopniku znamke so dogodek, ki smo ga včeraj dopoldan uradno otvorili mediji, namenili vsem obstoječim in potencialnim strankam, vstop pa je mogoč z vabilom v podobi digitalnega ključa, na las podobnega pravemu avtomobilskemu.

Oddaljeno in samodejno parkiranje

Volkswagen Driving Experience Vransko AMZS 2022 (33)Vsaka vožnja se začne in konča na parkirnem mestu. Če je to v garažni hiši z označenimi mesti, ki so jih pozabili prilagoditi dimenzijam modernih avtomobilov, zna vstopanje in izstopanje postati svojevrsten izziv. Kako se z njim soočimo bolj elegantno, je pokazal prikaz oddaljenega parkiranja priključno-hibridnega Touarega preko aplikacije na pametnem telefonu, kjer mora voznik paziti bolj ali manj le na to, da je s ključem dovolj blizu vozila, ostalo pa sistem opravi sam.

Volkswagen Driving Experience Vransko AMZS 2022 (34)Drugo vajo smo opravili za volanom, kjer postane zadržanost pred bočnim parkiranjem na mestnih ulicah  preteklost v trenutku, ko se voznik odloči, da bo zaupal algoritmom samodejnega parkirnega sistema. Drži, za nekatere to ni enostavno ali pa verjamejo, da postopek lahko kadarkoli opravijo bolje in hitreje, drugim pa bo v precejšnjo pomoč. Predvsem pa bodo prihranili veliko časa, ki bi ga sicer porabili za neuspešne poskuse in krožne vožnje po mestnih središčih.

Volkswagen Driving Experience Vransko AMZS 2022 (29)Za demonstracijo dovršenosti najsodobnejših vozniških pomagal smo se presedli v elegantne hibridne Arteone Shooting Break. Ti so bili med drugim opremljeni z opcijo IQ.Drive Travel Assist, skupkom sistemov, ki v medsebojni interakciji omogočajo delno samodejno vožnjo. Kljub temu, da seveda ne nadomeščajo vloge voznika, pa se njihov prispevek izkaže predvsem v daljših vožnjah ali stanju v kolonah, ki jih pravzaprav v nobeni sezoni ne manjka tudi na naših cestah.

Adrenalin v modrem

Volkswagen Driving Experience Vransko AMZS 2022 (27)Hja, verjetno ni ljubitelja vožnje, ki se ne bi razveselil urice za volanom najbolj športnega Golfa. Ta v aktualni generaciji premore 235 kW (320 KM) moči in 420 Nm navora, pospešek iz mirovanja do hitrosti 100 km/h pa znaša 4,7 sekunde. Najvišja hitrost, ki je elektronsko omejena na 250 km/h, v krožni vožnji po poligonu niti ni bila pomembna, je pa verjetno brez smisla pisati, da čas za volanom teče bistveno drugače kot običajno.

Volkswagen Driving Experience Vransko AMZS 2022 (35)Krog za krogom, vsakič z nekoliko drugačnim tempom in preizkušanjem voznih načinov; če smo Comfort verjetno večinoma preskočili, so bili pa toliko bolj zanimivi s pritiskom modrega gumbra R na volanu priklicani Sport, Race, Drift in za koga še Special s ključnimi parametri na podlagi steze Nordschleife ali Individual. Z izbiro profila smo lahko še sami preverili, kako se v praksi izkažejo različne prednastavitve odzivnosti, vzmetenja, štirikolesnega pogona s sistemom nadzora vektorjev navora in sistema za nadzor stabilnosti. Zabava zagotovljena.

Izkušnje, izkušnje, izkušnje

Volkswagen Driving Experience Vransko AMZS 2022 (36)Martin Escher je vodja ekipe desetih Volkswagnovih inštruktorjev, ki nas je v uvodnem nagovoru med drugim opomnil, kako zelo pomembno je ravnanje voznika za volanom v primeru kritičnih situacij. Nesreče naj bi bile namreč v devet od desetih primerov posledice napak voznika, ki morda ni prepoznal nevarnosti, jo je slabo precenil oziroma počasno ali napačno reagiral. Ker naj bi pri slednjem veliko štele izkušnje pri srečanju s hidravlično pomično ploščo in akvaplaningom, smo jih z električnim ID.3 nabirali tudi mi. Intenzivno krmiljenje in ohranjanje pogleda v želeni smeri vožnje je tisto, kar v praksi lahko včasih zmanjšuje ali celo preprečuje zmečkano pločevino in poškodbe udeležencev v prometu, zato so tovrstne vaje vedno dobrodošle.

Volkswagen Driving Experience Vransko AMZS 2022 (37)Zanimiv pa je bil tudi t.i. drag race dveh električnih ID.5 GTX. Manj v smislu demonstracije intenzivnega električnega pospeševanja, saj končni cilj ni bil, kdo bo prvi prevozil ciljno črto. Tokrat se je bilo namreč pred njo potrebno čim bolj natančno ustaviti. Ne prekmalu in predvsem nikakor prepozno, kar se je predvsem v prvem poskusu izkazalo za zahtevnejši zalogaj, kot bi si kdo morda mislil. Tišina električne vožnje je namreč varljiva, ko ocenjuješ hitrost, inštruktorji pa so nas dodatno zmedli še z naknadnim podaljšanjem dolžine steze.

Prvič v živo

Seveda ni šlo brez presenečenj – največje je bil predserijski električni ID.Buzz Cargo, ki je od konca maja na voljo za prednaročila v Nemčiji, pri nas pa naj bi se ga dalo – enako kot potniško različico ID.Buzz – naročiti od konca junija dalje. Od preteklega tedna obe izvedenki izdelujejo v tovarni v Hannovru, za letošnje leto pa so napovedali skupno 15.000 enot.


Uradne nemške cene (brez upoštevanje ekosubvencije) znašajo 64.581 evrov za petsedežni ID. Buzz Pro ter 54.431 evrov za ID. Buzz Cargo. Ker gre za opremi ob začetku prodaje, sta modela bogato založena; serijsko paket Pro vključuje popolnoma povezan infozabavni sistem, večfunkcijski volan, LED-žarometa, avtomatsko klimatsko napravo, tempomat in asistenčne oz. opozorilne sisteme, kot sta Car2X in asistenca za zaviranje v sili Front Assist (pri modelu ID. Buzz Pro je dodatno serijsko na voljo še sistem Lane Assist). 

Litij-ionska baterija s kapaciteto 77 kWh (82 kWh bruto) omogoča, da zadaj vgrajeni elektromotor dosega 150 kW (204 KM) moči  in 310 Nm navora. Poraba po kriterijih WLTP znaša 20,6 kWh/100 km (Cargo: 20,4 kWh/100 km), medtem ko doseg meri do 423 kilometrov (Cargo: 425 kilometrov). Hitro polnjenje z enosmernim tokom pri maksimalni polnilni moči do 170 kW poskrbi za dopolnitev od 5 do 80 odstotkov kapacitete baterije v približno pol ure.


Sicer pa so marketinški strokovnjaki pričakovanje navdušencev pred prihodom električnega novodobnega Bullija združili z nestrpnostjo oboževalcev Vojne zvezd, ki čakajo na začetek predvajanja serije Obi-Wan Kenobi z Ewanom McGregorjem v  glavni vlogi. Slednji, ki je menda voznik in zbiratelj starih Volkswagnov, po novem pa tudi ambasador znamke, bo med drugim nastopil v vsebinsko povezanem uvodnem oglasu. Hkrati pa so oblikovalci iz podjetij Volkswagen in Lucasfilm ustvarili dva primerka ID. Buzz Star Wars Edition, ki sta bila konec maja v sklopu največjega srečanja oboževalcev Star Wars v ameriškem Anaheimu prvič predstavljena svetovni javnosti.

Small-15609-VolkswagenunveilstwoObi-WanKenobiinspiredID.BuzzvehiclesatStarWarsCelebration

Besedilo: Urška Radolović. Foto: Urška Radolović, Marko Krautberger, Volkswagen.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Peteroboj PRIMA kompaktnih prestižnih križancev
Protistrup