Novice

Dolgo pričakovano razkritje Volkswagna ID.Buzz

Volkswagen je na spletni predstavitvi premierno razkril novega člana njihove električne družine, ki bo na voljo v potniški in tovorni različici.

ID.Buzz in ID.Buzz Cargo kot električna predstavnika razreda kombiniranih vozil pomenita nov korak znamke proti trajnostno naravnani in brezogljični mobilnosti. Prihajata z najnovejšo različico programske opreme ID. ter postavljata nove standarde v segmentu z najsodobnejšimi sistemi in funkcionalnostmi za večjo varnost, udobje in možnosti polnjenja.

Zunanjost električnih naslednikov legendarnega Microbusa, ki sta zasnovana na koncernski električni platformi MEB, združuje sedemdesetletno tradicijo s sodobnimi oblikovalskimi smernicami in najsodobnejšo tehnologijo. Najprej bo kupcem na voljo standardna različica dolžine 4,712 m (širina 1,985 m, višina 1,937 m) z medosno razdaljo 2,988 m in petsedežno zasnovo, konfiguracija z dodatno sedežno vrsto in šestimi sedeži pa naj bi bila na voljo kasneje. Prihodnje leto lahko v Evropi pričakujemo še različico z daljšo medosno razdaljo in sedmimi sedeži. Tovorna različica ID.Buzz Cargo bo na voljo s kabino z dvema ločenima sedežema ali pa s kombinacijo voznikovega sedeža in dvosedežne klopi.

Poleg sedmih barvnih odtenkov bodo na voljo še štiri dvobarvne kombinacije z belim pokrovom motorja in streho v kombinaciji s platišči iz aluminija v velikostih med 18 in 21 palcev pri bolje opremljenih potniških različicah, vstopna potniška različica in tovorna različica pa bosta opremljeni z jeklenimi 18-palčnimi platišči.

Pri zasnovi notranjosti so namesto pravega usnja uporabili sintetiko, dobršen del elementov notranjosti pa je izdelan iz recikliranih materialov. Že na prvi pogled je opazna razlika med živahnejšo barvno zasnovo notranjosti potniških različic ter bolj strogim in uniformiranim videzom kabine tovorne različice. Pred voznikom se v vsakem primeru nahaja digitalna instrumentna plošča z 10-palčnim zaslonom, na osrednjem delu armaturne plošče pa bo za podajanje informacij in nastavitve skrbel 10-palčni (opcijsko 12-palčni) zaslon informacijsko-multimedijskega sistema. V odvisnosti od izbranega paketa opreme bo na voljo možnost brezžičnega polnjenja telefona in različne (tudi brezžične) možnosti povezljivosti ter več USB-C vtičnic. Opcijsko naj bi bilo moč naročiti še pomično sredinsko konzolo, ki so jo razvili pri Volkswagnovem oddelku gospodarskih vozil in bo ponujala možnost shranjevanja plastenk, tablic, prenosnih računalnikov in številnih drobnarij.

Za pogon bo skrbel na zadnji osi nameščen električni motor moči 150 kW (204 KM) s 310 Nm navora v povezavi z baterijskim paketom neto kapacitete 77 kWh (82 kWh bruto), najvišja hitrost pa naj bi bila omejena na 145 km/h. V prihodnosti nameravajo ob dodatnih pogonskih opcijah ponuditi tudi širši izbor baterijskih paketov, vendar zaenkrat pri Volkswagnu podrobnosti o tem še ne razkrivajo. Modeli, namenjeni evropskemu trgu naj bi omogočali dvosmerno polnjenje v kombinaciji z ustrezno polnilno enoto, polnjenje z izmeničnim tokom pa naj bi potekalo z največ 11 kW. Ob priklopu na hitro enosmerno polnilnico bo polnjenje potekalo z močjo do 170 kW, baterijo pa bo moč napolniti od 5 do 80 odstotkov v približno pol ure. Uporabnikom bo na voljo tudi storitev “Plug&Charge”, ki bo olajšala priklope na polnilnih točkah različnih ponudnikov.

Proizvodnja bo potekala v osrednjem proizvodnem obratu Volkswagnovega oddelka za gospodarska vozila v nemškem Hannovru, njen pričetek pa je predviden za prvo polovico letošnjega leta. Cen zaenkrat še ne razkrivajo, s pobiranjem prvih naročil naj bi pričeli v maju, prve dobave pa lahko pričakujemo letošnjo jesen.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Volkswagen. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Dolgo pričakovano razkritje Volkswagna ID.Buzz"


meganer
2 leta 1 mesec nazaj

Če bi bil 2.0tdi bi ga še kdo kupil 😀

Gosic
2 leta 1 mesec nazaj

Zakaj pa TDI? Ne bi bilo boljše kar SDI?

VW-T4
2 leta 1 mesec nazaj

Zato ker cena TDI bi bla takšna da si ga še lahko kdo privošči…sicer pa, prva naročila v maju in prve dostave jeseni, koga zajebavajo, saj aktualnih modelov niso sposobni dobavit prej kot v enem letu.

 
Mazda CX-60 bo najzmogljivejši model znamke
Volvo z osveženima modeloma S60 in V60